torsdag 2 oktober 2008

Hur långt går ränteskruven?


I stort sett varenda dagstidning är den senaste tiden översköljd av artiklar om den ekonomiska härdsmältan som gör sig påmind varje dag med svarta rubriker om både börsfall, bankonkurser och varsel av anställda i det svenska näringslivet. häromdagen läste jag en helsida i en tidning om "fråga experterna" och rubrikerna var vad jag kommer ihåg i stilen, vad gör jag med mina fonder? Vad skall jag göra med mina pensioner? Är mina pengar säkra på banken? Vad händer med huspriserna? Osv. och förvånande handlade i stort sett inte enda fråga om marknaden där det verkligen är "kusligt" och där problem finn dvs kreditmarknaden. Hela upprinnelsen till denna kris ligger i kreditmarknaden och inte i aktiemarknaden likt föregående kris. Krisen i kreditmarknaden kan sammanfattas med ung. att lån de senaste åren har givits med allt mindre marginaler sjunkande i långsam takt såväl till vem man beviljar lån och också skillnaden mellan in och utlåning i det finansiella systemet.

De flesta svenskar har nog knappt en aning om att bankernas marginaler på utgivna lån krympt i stort sett konstant från över procenten ned till 0,3-0,4 under år 2006. Jag vill minnas att Investors Vd skrev i någon kvartalsrapport under år 06 att dessa låga riskpremier över tiden inte kan bestå och han fick nog mer än rätt om man säger så… Så lite som bankerna tjänade på utgivna lån under 2006 och 2007 var i stort sett all-time low. Detta tyder på högt risktagande och det som ändå drev bankvinsterna utöver provisioner och avgifter var kredittillväxten där fler av oss vanliga dödliga valde att låna pengar för kanske en ny bil, ett nytt badrum eller varför inte slå till och köpa ett större hus. I längden måste det i banksystemet finnas en balans mellan marginaler och kredittillväxt. Om kredittillväxten är mycket hög och marginalerna är låga så blir det allt mer läskigt med väldigt snabb "korrektion" som vi nu upplever.

Den svenska kreditmarknaden till både företag och privatpersoner har nog överlag räknats som ganska sund mätt i ett internationellt perspektiv även om vi svenskar också bevisligen har valt att som grupp skuldsätta oss allt mer i skenet av främst stigande huspriser. Den svenska kreditmarknaden för ex. bostadslån har också varit rätt så sund men lidit av detta faktum att bankernas marginaler mot oss privatpersoner har varit små även om det kanske inte varit mördande konkurrens. Den senaste tidens händelseutveckling har nu brutalt förändrat detta. Bankerna är nu allt mer tvingade att höja bolåneräntorna kraftigt alldeles oavsett vad riksbanken väljer att göra av det skälet att bankernas upplåningskostnader stigit kraftigt speciellt på längre inlåning som varit en viktig finansieringskälla för ex. bolån.

Med sämre konjunktur även i Sverige så följer också högre risker för kreditförluster och någon höjd för detta har inte funnits i de låga marginalerna. Samtidigt som kostnader för pengar stiger så är också bankerna tvingade till att öka på sina marginaler för att ha råd med kommande kreditförluster. Resultatet blir kraftigt stigande räntor för låntagare utan att högre räntor för dens skull leder till så värst mycket högre vinster i bankerna. Såvida inte bankens kreditförluster är lägre än andra banker. Men de svenska storbankerna som kommer med sina rapporter om några veckor kommer säkerligen visa kraftigt stigande räntenetton men också något högre kreditförluster.

De högre räntorna för privatpersoner och företag är heller inte direkt skapade av riksbankens höjningar av styrräntan utan mycket ligger även i Sverige i "grus i kreditmarknaden" med högre riskpremier och högre upplåningskostnader. Även om många kanske upplever dagens kanske 6,5% på ex. bolån är en mycket hög ränta är det faktiskt "bara" en fråga om en återgång till "normalläge" och jag personligen kan nog tycka att vi ha en ganska sund situation i Sverige så värst mycket högre räntor än så här det tror jag faktiskt inte det blir. Däremot så får man nog som bolånekund vara beredd på att om det kommer en räntesänkning i början av nästa år eller tom kanske innan så kommer detta inte att slå igenom fullt ut på bolån Riksbanken gör og ganska rätt i att man idag är mer benägen att stötta det finansiella systemet i olika åtgärder än att sänka räntan vilket inte får samma effekt.

Att det finns någon direkt kris i de svenska bankerna köper inte riktigt ja mer än då att kreditförluster i kanske Baltikum med den dystra utveckling som är där. Men såväl Swedbank och SEB tjänar än så länge rätt bra med pengar för att täcka sämre utveckling i Baltikum. Men det gamla rådet att ständigt amortera sina lån och gärna mer amortering i tider av låg ränta det är nog mer aktuellt än någonsin.

4 kommentarer:

  1. Om vi säger att du köpt ett hus.Tycker du att det är det bästa att ha allt betalt. Visst kanon att ha kanske 25% eller så för att vara säker på att få ha kvar huset om det blir svajigt.Kan det inte vara bra att ha lite lån som inflations försvinner.Istället sätta lite pengar varje månad på börsen också ?

    SvaraRadera
  2. För det första så tycker jag du skall ha råd att betala din bostad med 100% lån även om du inte behöver låna så mycket. Det är det grundläggande dvs köp inte dyrare än du har råd med.

    Varför då?
    Därför att allt har en alternativkostnad man kan ju trots allt sätta in pengar på banken och få ränta genom att sälja huset eller ta ut alla sina pengar och köpa ett hus. Den verkliga kostnaden är marknadspriset och "kostnaden" för detta kapital

    Jag upplever idag att vissa egentligen bor i hus man inte har råd med men man bor där av skälet att man har haft pengar att stoppa in i bostaden och ofta då genom staten subventionerar boende genom att man har kunnat skjuta upp skatter och avdrag på räntor.

    Sedan hur mycket man själv sedan väljer att låna och sätta in själv i bostaden som en procentsats är mycket en fråga om tycke och smak. Om man sätter in väldigt lite pengar i bostaden så ställer detta högre krav att man har sparpengar i annan form med om man sätter in mycket egna pengar minskar detta kravet på egna sparpengar.

    När det gäller amortering och sparande osv. så tycker jag att man regelbundet alltid bör amortera och man bör amortera mer i tider av låg ränta. Men man skall inte amortera för hela sina sparpengar då man då måste kanske springa till banken för att låna till underhåll på huset.

    Att låna betyder ju trots allt inte att hyra utan att låna och lämna tillbaka...

    SvaraRadera
  3. Tjo! Gillar din blogg och läser en hel del men jag tror att det här är första kommentaren.

    Jag har ett önskemål om att du ska börja använda rubriker i dina inlägg för att man enklare ska se vad inlägget handlar om och kanske inte behöva läsa allt alla gånger. Rubriker är kalas både för läsaren plus att Google borde gilla det också. Du kan väl överväga det i alla fall. ;) Tack för ordet.

    SvaraRadera
  4. God dag till alla i denna webbplats skulle vittna om hur jag var rädda av Mr Pato Smith När jag var rip off.
    Jag är fru, Ann-Charlotte med namn. Jag bor i Sverige, Jag vill använda detta medium för att varna alla lån arbetssökande att vara mycket försiktig eftersom det finns bedrägerier allt månader sedan jag var finansiellt ansträngda, och på grund av min desperation jag blev lurad av flera online långivare. Jag hade nästan förlorat hoppet till en vän hänvisade mig till en mycket pålitlig långivare som kallas Herr, Pato Smith som låna mig ett lån av $ 100.000 i 8timmar utan någon stress.
    Om du behöver någon form av lån bara kontakta honom e-post via: (patosmith02@ymail.com) det är därför jag använder detta medium för att varna alla lån arbetssökande på grund av det helvete jag gick i händerna på dessa bedrägliga långivare. och hur jag var räddningen av herr, Pato Smith.

    Och jag vet inte ens min fiende att passera genom ett sådant helvete som jag gått i händerna på dessa bedrägliga online långivare, vill jag också att du kan hjälpa mig att vidarebefordra denna information till andra som är i behov av ett lån när du har fått ditt lån fru Ann-Charlotte, jag ber att Gud ska ge honom. livslängd Gud välsigne honom för alltid för det goda han har gjort i mitt liv.
    Fru, Ann-Charlotte

    SvaraRadera

MediaCreeper