Mycket riktigt så föll min gissning in om att Öresund skulle göra stora återköp av egna aktier då investmentbolagets aktier handlas ordentligt under sitt substansvärde som jag skrev för någon vecka sedan.
I sann H&Q anda så väljer man en ganska kreativ lösning i ett inlösenprogram istället för traditionella återköp över börsen.
I detta fall så sker återköpet av aktier genom ett frivilligt inlösenprogram där var 10:e aktie kan lösas in för 100kr styck. Detta är ett pris som ligger ung. 15% över dagens substansvärde per aktie och syftet med transaktionen är att aktieägarna skall kunna ta del av hela substansen i företaget trots att aktien handlas med substansrabatt. Öresund minskar därmed sin kapitalbas med några procent (skillnaden mellan 100kr och substansvärdet) men visar att aktieägarna är viktigare är bolaget.
Vad händer nu för den som är aktieägare i Öresund och ex. äger 500 aktier?
Först sker en extra bolagsstämma som belsutar om nedsättning av aktiekapitalet i ett inlösenprogram, i Öresund fall är detta en ren formalitet då Hagtrömer och Qviberg har total kontroll över ägandet i företaget.
I andra fall så kommer det ske en avstämningsdag (normalt dagen efter bolagsstämman) där ett nytt värdepapper kommer dyka upp och ges till alla aktieägare i Öresund en sk. inlösenrätt. En inlösenrätt för varje aktie och det krävs 10 st inlösenrätter för att få lova att lösa in en aktie. För den aktieägare som har 500 aktier så får man 500 inlösenrätter.
prissättningen av värdepappret Öresund ILR kommer vara 100kr-börskursen på Öresundaktien/10. Dvs om aktien står i 60 kr så kommer priset på inlösenrätten vara 4kr/st.
Nu ställs du som aktieägare inför ett val som du måste fatta beslut om
1. Lös in 50 av dina 500 aktier och för detta få 5000kr i handen och ha kvar 450 aktier. Dina 5000kr kan du göra vad du vill med (t.ex. köpa nya aktier)
2. Sälj dina inlösenrätter då får du om priset är enligt ovan 500*4=2000kr men du har kvar dina 500 aktier. Dessa 2000kr kan du göra vad du vill med (t.ex. köpa nya aktier)
Vad skall man då välja i dessa turbulenta tider?
Om du har mycket stor förtroende för Öresund och tror att detta kan vara en kalasinvestering de kommande åren så skall du givetvis sälja dina inlösenrätter så du har kvar dina aktier och gärna sedan köpa med aktier för likviden på inlösenrätterna.
Om du däremot i dessa kursfallande tider tycker att andra bolag ser mer attraktiva ut än Öresund ja då kan det vara å sin plats att låta 1/10 av dina aktier säljas för en hundring styck och ta dessa pengar och istället placera i någon annan aktie som ex. Investor om man nu skulle tycka om dessa.
Sedan kort om skatten (gäller ej Kapitalförsäkringsägare). Löser man in aktier så räknas detta som en försäljning som vilken som helst. Men om man säljer inlösenrätter så medför detta att man skall göra en fördelning av anskaffningsvärdet mellan inlösenrätter och aktien. Ex. har du en gång i tiden köpt dina Öresund aktier för 50kr styck omräknat för splittar som varit så är detta ditt anskaffingsvärde per aktie. Om vi tänker oss att den dagen inlösenrätten skiljs av aktien så handlas aktien för 60kr och inlösenrätten för 4 kr då kommer skatteverket fastställa (vilket tar ett tag) att 4/(60+4)=0,0625 (6,25%) tillfaller inlösenrätten och 60/(60+4)=0,9375 (93,75%) tillfaller aktien. Då blir dit nya anskaffingsvärde på inlösenrätten 50*0,0625=3,125kr styck och för aktien 50*0,9375= 46,875kr för aktien.
Inlösenprogram som dessa ser jag själv som mer smakliga än traditionella återköp av aktier som företaget göra via börsen även om dom är lite krångliga att deklarera.
Bloggskribenten äger inga aktier i Öresund däremot gör närstående det.
Tack för det, Cristoffer!
SvaraRaderaFrugan äger aktier med andra ord.
SvaraRaderaOch hur kommer närstående att agera?
SvaraRaderaAnonym> Tja diskussion vid köksbordet gick väl i stilen att hon kommer sälja inlösenrätter om inte börskursen drar i väg något alldeles.
SvaraRaderaJag skall sälja dem och köpa mer aktier i Öresund
SvaraRadera