söndag 26 oktober 2008

Är börsen billig eller dyr idag?

Det är nog många som idag ställer sig frågan om börsen är billig eller dyr?

Det finns uppenbart många argument både för och emot om börsen är "billig". En lågkonjunktur gör sig allt mer gällande och risken är stor att vinster kommer sjunka, många blodiga pressmedelandet kommer presenteras till medan andra argumenterar för att bolagen är i bra trim, aktieutdelningar är höga i relation till aktiekursen och p/e talen är låga, ja ni har säkert hört argumenten. Många minns också hur stort börsfallet var år 2000 till år 2002 och då finns det ju mycket falhöjd kvar, eller?

På nedanstående diagram redovisas ett sätt att se på saken om aktier (vi pratar här om OMX index) är dyra eller billiga.

Källa: Reuters
Obs. logaritmisk skala

Den röda kurvan är utvecklingen för OMX 30 index (De 30 bolag med störst börsvärde, ej inräknat aktieutdelningar) sedan oktober 1994 fram till augusti 2008. Det har minsann varit stora upp och nedgångar och börsen har faktiskt borträknat aktieutdelningar utvecklats +/- 0 senaste 10 åren men däremot ganska mycket plus sedan år 1994.

Den blå kurvan är de redovisade vinsterna per aktie från samma 30 bolag ingående i OM 30 Index.

Båda kurorna är indexerade till varandra med startvärde 100. Dvs utgångspunkten är år 1994 och företagens kurser och vinst per aktie. 1994 var ett år av återhämtning sedan den stor djupa nedgången i den svenska ekonomin, riksbanksräntan var på väg ned och var på "låga" 6,9%till sammans med sjunkande inflation, och företagens vinster började så smått stabilisera sig även om många privatpersoner i Sverige hade det besvärligt och arbetslösheten nådde rekordnivåer. Värderingen av börsen sett som p/e tal var på ett historiskt genomsnitt och hade gått upp lite sedan år 1992 då det var biligt helt klart på börsen.

Mao om p/e talen på börsen hade följt värderingen år 1994 så hade börsen (OMX index) inte nått så galet höga nivåer som den gjorde under slutet på 90-talet utan den röda linjen skulle då slaviskt följt den blå. Konstant sedan 1995 (även år 2003) så har faktiskt värderingen av börsen varit högre än 1994, fram till nu.... då det faktiskt är så att vinsterna äntlige hunnit ikapp värderingen och temporära vinstnedgångar på låt säga 40-50% är faktiskt inte så farligt med dagens värdering.

Dock bör man ta hänsyn till en sak i diagrammet och det är förändringen av OMX index. 1999 så var nästan halva OMX index Ericsson mot att idag HM är börsens största bolag. Skulle man istället gjort lika delar av och inte proporttionerliga delar av vinsten så hade vinstutvecklingen var betydligt mer jämn än vad som visas på diagrammet. Därför bör man enligt mig sprida sina aktieiinehav i ett antal olika företag och sektorer.

Så vad tycker du? är börsne billig eller dyr?

7 kommentarer:

  1. Om man tittar på din graf ser man även att vinsterna toppade efter att aktiekurserna hade vänt söderut under IT bubblan. Om man skall tro att historien upprepar sig kommer vi ha kraftiga fall i både vinster och aktier framför oss. Tyckte att volvo indikerade tydligt vad som komma skall för vinsterna och framtidstron globalt.

    SvaraRadera
  2. kan du länka till var du hittade detta diagrammet?

    /per ny

    SvaraRadera
  3. Tja, billig eller dyr må kvitta. Ända intressanta är när det kommer att vända. Idag eller i morron jag vågar inte chansa på i morron så jag har redan börjat bulka..
    Nästan -50% sen årskiftet räcker för mig.
    Tack för en intressant blogg.
    /dp

    SvaraRadera
  4. Billig eller dyr beror såklart på hur världsekonomin utvecklas framöver, och det är det svårt att sia om. Däremot är det bra mycket vettigare att köpa aktier idag än det var för typ 1-2 år sedan när alla köpte som galningar...

    SvaraRadera
  5. Anonym

    "Däremot är det bra mycket vettigare att köpa aktier idag än det var för typ 1-2 år sedan när alla köpte som galningar..."

    Den du, den kanske du kan få nobelpris för?

    SvaraRadera
  6. Hej Christoffer,
    Borsen overlag ar nog billig. Mycket luft i varderingarna har forsvunnit och det ar nog inte dumt att kopa lite nu aven om jag tror att man har ganska gott om tid pa sig. Den kommande lagkonjunkturen kan bli utdragen pga hog belaning i manga vastlander och skuldsanering kravs vilket kommer att krympa konsumtionsutrymmet kortsiktigt (kan tyvarr vara upp till 10-15 ar). Foretagen verkar dock vara i ganska bra skick (galler ej amerikanska bilforetag) och dessutom agerar de mycket snabbt pa minskad orderingang etc sa de justerar sina kostnader langt innan roda siffror syns.

    Vi har ju dessutom en betydligt storre andel konsumenter i utvecklingslanderna som borjar bli en viktig del i den globala ekonomin. Det trickiga ar att de normalt ar mycket beroende av ravaruexport eller export av produkter som produceras/kops av vasterlandska foretag och risken finns att de kommer att drabbas minst lika hart som USA/Europa/Japan.

    SvaraRadera
  7. Anders> En klok analys som stämmer ganska överens om hur jag ser på den makroekonomiska utvecklingen.

    SvaraRadera

MediaCreeper