Såg på rapport tidigare om att Wanja Lundby Wedin som styrelseledamot kände sig lurad om hon hade inte alls varit med om att sluta något guldkantat pensionsavtal med AMf vd. Det hon hade sagt ja till var en procent av slutlönen och "lite" extra avsättning för hans sista år.
Personligen tycker jag detta är högst anmärkningsvärt att en styrelseledamot i landets största privata pensionsbolag inte har koll på hur ett förmånasbaserat pensionsavtal med tiotaggarlösning fungerar. Men det är kanske något som man inte behöver kunna om man sitter i styrelsen eller?
Men jag kan bjussa på lite kompetensutveckling Wanja. Gå in på www.alecta.se klicka på företagskunder, ITP 2. Där kan du bla läsa att varje månads tidigare pension kostar 0,52% av lönesumman. Får man som Elmehagen gå i pension vid 60 år kostar enbart denna förmån 31% av lönesumman varje månad. Om man sedan som styrelsen ändrar sig när Vdn är just 60 så blir det hiskeligt dyrt då man då måste betala extra premier fast det egentligen var onödigt om man från början hade haft en pensionsålder.
De ordinarie ålderspensionen kostar 40% av lönesumman över 30 000kr i månaden och 5,1% på de första 30 000kr i månaden. Då var vi uppe i sammanlagt 70% av lönen över spärren på 30 000kr i måanden.
Sedan tillkommer familjepension, riskpremie, ITPK och just denna extra premiepension för Elmehagen sista extra år. Då hamnar vi på summor större än lönen VARJE månad i pensionsavsättningar.
Men detta kanske inte stod i föredragningslistan så där enkelt Wanja?
Hejsan!
SvaraRaderaJag tänkte mest fråga varför ni har en blogg som fokuserar på pengar och ekonomi? Hur kan ni välja att fokusera på ett system som skapar klimatförändringar, förvärrar globala orättvisor och som faktiskt skapat dagens finanskris? En kommersialiserad, packeterad, produktplacerad individualism, där marknadskrafter tjänar pengar på människors upplevda individualism.
Men det som är ”trenden” just nu är tyvärr att status och pengar ska sättas i centrum och att övriga frågor som svält, våldtäkter, hatbrott, klimathot får vara i perifferin. Att bry sig om sig själv och sina prylar, men skita i vart världen är på väg.
Varför inte lägga större vikt på frågor som feminism, rättvisa, djurrätt eller klimatfrågan? Ni når ut till otroligt många människor genom era bloggar, ni har en möjlighet att påverka och då pratar jag inte om att påverka folks konsumtion (vilket ni ju redan gör och överkonsumtion är en av de största miljöproblemen som finns), utan att få folk att känna att det är viktigt att engagera sig. Att en annan värld inte bara är möjlig – utan helt nödvändig.
Jag skriver liksom inte det här för att vara dissig eller för att ställa mig över någon, utan för att jag verkligen tycker att det är viktigt att sätta ett annat perspektiv på tillvaron. Vad kan vara mer meningsfullt än att jobba för en bättre värld? Jag vill inte klanka ned på någon, jag vill mest ge en tankeställare som kanske bidrar till att i alla fall någon får upp ögonen för det som verkligen händer i världen. Och har jag lyckats med det, ja, då är jag nöjd.
Och jag avslutar med en länk till Lily Allens nya låt, The Fear. Ett mästerverk om hur sjuk vår tid är. Statushets, masskonsumtionsvapen, utseendefixering, modefixering – and we’re killing them all on our own little consumption missions.
http://www.youtube.com/watch?v=q-wGMlSuX_c
Mvh,
Alexander
Jaha Alexander, det var ju kul att du tycker så.
SvaraRaderaMen har du läst bloggen du kommenterar på, eller slänger du bara ur dig dessa klyschor efter att ha chansat på vad bloggen handlar om?
Alexander, om det är någon ekonomiblogg som just skrivit flera inlägg om just hållarutveckling, miljö osv så är det väl Stockman!
SvaraRaderaAlexander tycker ditt inlägg är lite felriktat minst sagt! Stockman om någon värnar väl om naturen? Du borde läsa lite äldre inlägg och få lite ny insikt och inte skriva en massa skit från dina fördomar.
SvaraRaderaNej, nu tycker jag att vi tillsammans ska sjunga "We shall overcome".
SvaraRadera@Chamberlain
SvaraRaderaAtt påstå att människors längtan efter ekonomiskt oberoende skulle vara något konstlat provocerar mig något otroligt.
Vi svenskar Vill vara fria och självständiga, och för det Krävs faktiskt att man 'fokuserar på pengar'.
Hade du varit tio år äldre hade jag ansett dig vara ett människoföraktande svin, men eftersom du är så ung och antagligen lever på CSN eller mamma&pappa är min slutsatts att du som andra barn helt enkelt inte begriper hur världen fungerar.
PS.
Du pratar om feminism och jämställdhet. Har du funderat på varför feministerna driver frågan om lika lön så hårt? Och varför de vill att pappor ska ta mera föräldraledigt och mammor arbeta mera? Feministerna har insett att den egna inkomsten är källan till individens oberoende. Källan till Frihet!
Hon är ordförande i ett försäkringsbolag till; Folksam.
SvaraRaderaAlexander klipp dig skaffa jobb, att du har tid till ett så långt inlägg helt utan substans försvinn, tack.
SvaraRaderaVill man läsa om miljö mm går man väl in på en sån blogg?
Alexander> Intressant! Jag skall försöka återkomma till detta i kommande inlägg.
SvaraRaderaPersonligen så har jag försökt skriva ganska mycket om miljö, jämställdhet mm. Djurrätt har dock inte dykt upp. Energipolitik har det stått om en hel del, lika så att jag själv gärna ser att svenska företag aktivt engagerar sig i frågor om hållbar utveckling.
Det är i högsta grad bekagligt att vi idag lever över våra tillgångar i för stora ekologiska fotavtryck.
Jag är personligen optimist och tror att ekonomisk tillväxt och hållbar utveckling kan gå hand i hand, men det kommer krävas en sjuhelsickes omställning och det är kanske så spännande att vi just nu är inne i denna omställning?
Däremot är jag av åsikten att samhällsförändringar inte kan genomdrivas helt med piskor och bojor i politiska diktat. Utan även med ekonomiska morötter där den enskilde individen kan tillåtas vara en individ.
Det är exempelvis först när det för gemeneman är betydligt billigare att köra elbil som man verkligen byter från bensinbilen. Det är först när vi verkligen får ekonomiska incitament som jämställdhetspoltik kan göra ytta (pratar här samhällsekonomiskt och inte individuellt)
Ps. Jag skall för övrigt träffa Maria Wetterstrand nästa vecka...fast då skall jag prata om arbetsmiljö.
Alexander gör misstaget att tro att bara för att man bryr sig om (privat-)ekonomi bryr man sig inte om något annat. Jag förstod heller inte när jag var 14 varför min far var så intresserad över räntan, skatter etc. Efter att själv ha jobbat i ett kvartsekel förstår jag... Tyvärr är en del barn hela livet...
SvaraRadera