De olika turerna med bonusutbetalningar i olika finansiella företag rullar vidare till att nu också omfatta ett flertal olika försäkringsbolag. Mest prekärt i denna turbulens måste det väl ändå vara för Wanja Lundby-Wedin som ena dagen i radio öppen kritiserade Wallenbergare att profitera på vanliga bolånetagare och företag i SEB där rörliga löner utbetalats i mångmiljonbelopp till toppchefer för att bara några dagar senare komma fram att samma historia också har spelats upp i AMF pension där Vanja själv sitter i styrelsen och gladeligen uppenbarligen tycke att AMF cheferna var förtjänta av lite gratifikation. Men nu var det kanske ett missförstånd eller något eller Wanja?
Säkerligen är det många som nu fått en och annan förtroendeklyfta till sin bank eller sitt försäkringsbolag. Någon kanske tom funderar på att byta bank eller pensionsförvaltare osv. Då kan det vara på sin plats att påminna lite om en lite komplicerande faktor, dödsparagraferna i många pensionsförsäkringar.
Med dödspargraferna menar jag här att det fortfarande idag nådens år 2009 är omöjligt att flytta visst pensionskapital. Flytträtten på pensionskapital är ju återinförd med fortfarande gäller detta bara ”nya” pengar och inte ”gamla” pengar. Ett försäkringsbolag kan således betala ut hur mycket bonuspengar som helst, missköta sin förvaltning osv utan att du som kund kan flytta dina pengar. Dett finns både hos SEB Tryggliv, Skandia, AMF….. Min fru har exempelvis en liten försäkring innestående i en pensionsförsäkring utan flytträtt hos ett försäkringsbolag där Wanja Lundy-Wedin sitter i styrelsen.
Inte direkt stora pengar men ändå en liten slant, ca. 30 000kr har jag för mig. Det är en fondförsäkring med enbart försäkringsbolagets fonder. Jag har inte exakt koll på avgifterna men gissningvis så kanske det är 0,1 på kapitalet plus 0,5% i fondavgift i genomsnitt, AMF är ett bolag med förhållandevis modesta kostnader.
Enda sättet att upplösa affärsförhållandet mellan min fru och AMF är antingen att AMF skulle sälja sin förvaltning till något annat bolag att dom går i konkurs eller om min fru skulle dö…
Förhoppningsvis så får hon leva ett långt och lyckligt liv (tillsammans med mig och försäkringsbolaget AMF), år 2050 så fyller hon 70 år vilket kanske kan ses som pensionsålder för en 80-talist vilket är om 41 år. Om vi tänker oss att försäkringen nu avkastar 5% per år i dessa 41 år(efter bolagets avgifter, dvs totalavkastning på 5,6% per år) så är pensionskapitalet ca. 211 200kr på denna försäkring och under dessa 41 år så har avgifterna uppgått till ca. 23 000kr. Det är kanske inte mycket att bråka om egentligen men låt säga nu att hon skulle vara lite missnöjd på fonderna, eller trött på AMF bonusavtal eller något annat och kanske vill flytta sina pengar till ett annat försäkringsbolag så går inte det. Tills döden skiljer min fru och AMF åt så kommer dom vara ihop och hon kommer betala ca. 23 000kr till AMF…
Hur var det nu Mamma, pappa, barn och försäkringsbolag?
Har du förtroende för din bank? Ge din röst hörd i undersökningen här till höger.
Flytträtt borde införas för samtliga pengar. Har du någon förklaring till varför vissa vägrar införa flytträtt? Finns det något annat skäl än att de ansvariga är medvetna om att de har sämre alternativ än konkurrenterna??
SvaraRadera