torsdag 5 mars 2009

Vi bör ha något på lut

Det är alldeles uppenbart att en av de största utmaningarna "i framtiden" är att på ett bättre

Allas vårat Vattenfall verkar tycker det är en bra idé att lån upp pengar och köpa ett europesikt energibolag för 95Mdr. Dom skall visst ha en del kärnkraft, kolkraft och Naturgas. Jag har ju skrivit en hel del om Vattenfall så jag tänker inte fördjupa den diskussionen mer än att säga att jag personligen anser det fel att statliga Vattenfall expanderar ut i världen med mängder av ändliga energiresurser. Dagens kris handlar mycket just om riskerna med energiförsörjningen och globaliseringen och det är allt mer uppenbart att länder vars energiförsörjning hänger på en elkabel eller pipeline från grannlandet. I själva verket är det så att energiförsörjning är och förblir ett nationellt intresse. Det svenska behov av el, kraft, drivmedel mm bör vi först och främst tillverka här. Att vi svenskar äger ett kolkraftverk i södra tyskland är en inte lika god energilösning även om den givetvis kortsitkigt kan vara en ekonomisk god investering.

Ta bara detta med Svartlut. Nu är jag inte på något sett en tekniker men svartlut är en restprodukt pappersbruk som använder sig av sulfatmetoder (ex. Munksjä Aspa Bruk) med gran som råvara. En förgasning av svartlut och "vips" så får man biodiesel som går att stoppa i varje dieselbil utan några justeringar. Grunden är träd som är en förnyelsebar resurs med hyffsad omloppstid. Idag använder vi svartlut som avfall.

Men ett av Wallenbergstifelsernas större forskningsanslag handlar om att gör denna restprodukt kommersiellt gångbar. Bra Wallenbergs!

På tall så finns ju sedan restprodukten tallolja, ur det kan man göra mycket. Metanol går ju också tt tillverka ur trädråvara, då blir det nog lite mer zum-zum i trafiken...

2 kommentarer:

  1. Svartluten kanske inte ska kallas "avfall" då när den bränns genererar ånga som driver turbiner och sedan skickas ut i processen där den används vid massatorkning, kokeri, pappersbruk och indunstning (svartlut från kokeri är blaskigt som kaffe och behöver industas till 70-80% torrhalt innan den kan brännas).
    Svartluten minskar alternativt eliminerar behovet av utifrån tillförd brännolja och el, så man måste ha tungan rätt i mun och noga uppdaterade priser och skattetabeller för att parametrarna ska bli rätt vid beräkning hurvida biodiesel från svartlut är ekonomiskt/miljömässigt riktigt.

    Nog om det, jag skulle vilja höra dina åsikter om Finlands motsvarighet till Vattenfall, nämligen Fortum. Huvuddelen av produktionen finns i de nordiska länderna med 84% (2006) "koldioxidfri" produktion. Aktien har tappat rejält senaste året och handlas nu med en direktavkastning på 8%. Jag har tagit en liten position då jag tycker aktien har tappat för mycket, men också därför att det är himla kul att äga en liten del i det vattenkraftverk som ligger i närheten av föräldrahemmet.

    SvaraRadera
  2. Vi borde sätta igång att bygga tredje (och i framtiden även fjärde) generationens kärnkraftsreaktorer här i Sverige. Storsatsa på kärnkraftsforsking, men även mer på fusionsforskning.

    http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=58360&a=705706&printerfriendly=true

    SvaraRadera

MediaCreeper