tisdag 24 mars 2009

Dags för årets Räfs och rättarting

Idag, svenska folket så öppnar årets deklaration hos Skatteverket och vi kan nu alla med hull och hår kasta oss över miniräknare, e-leg och kontrolluppgifter. Att deklarera är ett utmärkt tillfälle att se över hur det ser ut i privatekonomin. Inkomster av tjänst, kapital näringsverksamhet eller hur man nu tjänar sina pengar

Jag anser att många överdriver svårigheterna med att deklarera. I själva verket tycker jag det bara blivit enklare och enklare för varje år särskilt gäller detta aktieaffärer.

Det var verkligen krångligt för 10 år sedan men idag med betydligt förenklade weblösningar för exempelvis bilaga K4 samt aktiehistoriken på Skatteverkets hemsida har gjort det betydligt enklare och också mer pedagogiskt. Idag behöver man i stort sett enbart veta vad som stod längst ner på notan och sedan fixar Skatteverket resten.

Visst kan man tycka det är jobbigt att ha ordning på detta men lite krav kan jag nog
tycka att vi medborgare kan ha på oss. Visst kan man ställa krav på att banker och fondkomissionärsfirmor skall likt en FRA myndighet rapportera detta till skatteverket men det kommer då å andra sidan komplicera till det när man byter bank etc. För den som vill att banken håller reda på inköpsvärden på aktier så finns detta med största sannolikhet att tillgå via varje bank och nätmäklare idag. Själv föredrar jag dock fortfarande en pärm och utskrivna notor.

Så här ändå i deklarationstider så skulle jag vilja slå ett slag och en liten applåd för svensk statsförvaltning. Jag personligen har ypperlig erfarenhet av Skattmasen. Deklarationer kommer alltid fram i tid, var enda uppgift har stämt alltid var enda gång, aldrig några direkt krångel med Skatteverkets hemsida, Dom är snabba på att svara på frågor, alltid trevlig kundtjänst och min fru som har ett egen liten firma som extraknäck fick häromdagen en inbjudan till ett informationsmöte med mat. Ja sammantaget kan jag inte klaga det minsta på Skatteverket tänk om andra myndigheter som exempelvis Försäkringskassan hade fungerat lika bra…..

Utan att ännu har tittat på min deklaration så blir det nog någon liten, liten slant tillbaka på skatten, om jag har räknat rätt i huvudräkningen.

5 kommentarer:

 1. Håller med. Ett tips är att ringa några månader innan deklarationena med fågor om ex kviviga extrautdelningar i form av inlösen aktier.Då är de rikigt hjälpsamma. De kan till och med räkna ut allt åt en.

  SvaraRadera
 2. Jag gjorde min deklaration redan igår när systemet "tjuvöppnade". Håller med om att det är väldigt enkelt att göra via webben, första gången i år för mig faktiskt. Då jag själv jobbar inom Skatteverket, dock ej med taxering, har jag en del kontakt med medborgare. Relativt ofta möter jag responsen att saker och ting faktiskt var mycket enklare än de kunde tro. Skatteverket arbetar mycket för att uppfylla sin serviceskyldighet och jag vill påstå att de lyckas med detta i de flesta fall.

  SvaraRadera
 3. Jobbar också inom "verket". Vi försöker hela tiden förbättra oss och förenkla för medborgarna.

  SvaraRadera
 4. kan bara hålla med, skattemyndigheten gör ett mycket bra jobb. Har ställt alla möjliga frågor och alltid fått snabba och bra svar, antligen per email eller så ringer de upp - och är alltid mycket trevliga. Vilken annan myndighet gör det?

  SvaraRadera
 5. Hihi, JAG hoppas att MIN stämmer, fick besked igår =D och så klart hoppas jag att du får tillbaka. Trots allt strul med skatteverket så kan jag inte klandra DEM för att vara dåliga på något vis. Fick jättemycket hjälp och råd när vi var i klorna på dem och kfm. Det var ju som sagt inte DERAS fel att vi (HAN) hamnat där =)

  SvaraRadera

MediaCreeper