söndag 29 mars 2009

När fan blir gammal...

Blir han som bekant religiös.
Jag tänkte ta tillfället i akt och ge ett kort boktips. Nationalekonomen Klas Eklunds bok "Vårt klimat". Att det kommer en bok som denna just nu är verkligen ingen tillfällighet men däremot så så är det uppseendeväckande med bokens författare. En av våra "ärkekapitalister" som skriver om miljö och klimat, hur trovärdigt är det?

Själv läste jag första boken av Klas Eklund på gymnasiet. Den mycket kända boken "Vår ekonomi" som är en grundläggande lärobok i samhällsekonomi. För övrigt mycket pedagogiskt bra skriven också och en av böckerna som jag anser borde vara obligatoriskt som skolbok för samtliga gymnasieelever då den behandlar många saker som vi alla borde kunna. Boken kom ut först någon gång på 80-talet och uppdateras men jämna mellanrum.

För den som inte vet om Klas Eklund så är han en av vårt lands duktigaste nationalekonomer de sista åren. Han har varit både politiskt sakkunning för sossarna samt chefsekonom i SEB. För ett par år sedan så slutade han som chefsekonom sadlade om helt, "downshiftade" och köpte sig istället en gård på landet och började skriva om miljö.

Men åter till Klas Eklunds nya bok, Vårt klimat. Den behandlar sambanden mellan ekonomi, miljö, klimat mm mm. Skriven ur en ekonoms synvinkel och som alltid när det gäller Klas Eklund, ytterst pedagogiskt. Innerst inne så tror jag att Klas Eklund precis som mig är en urbota optimist som tror att det går att kombinera ekonomisk tillväxt och samtidigt ett ansvarsfullt levande mot planeten Tellus.

Klas Eklunds slutsats i boken blir i mångt och mycket att vi globalt måste ta betalt för utsläpp och ansluter sig därmed till PPP (polluter pays principle). Om vi får ett bra pris på utsläpp och ändlinga energiresurser av olika slag så kommer detta vara det bästa drivkraft för att privatpersoner, företag och stater skall ändra på sina beteenden och inköp och satsa sina pengar i verksamhet som är långsiktigt hållbar och därigenom också betydligt mer lönsam. Precis det som hänt bland på uppvärmning av småhus i Sverige de senaste 10 åren.

Konstaterar att jag inte skrivit så många inlägg sista veckan. Men för att citera den Norske excentriske fondförvaltaren Kristoffer Stensrud,

"Arbete, sunt förnuft och mycket läsning. De flesta snackar för mycket och läser för lite."

2 kommentarer:

  1. Aven om Klas Eklund arbetar for SEB tycker jag det kanske ar lite konstigt att kalla denna fd Socialdemokrat for "arkekapitalist"...? Han var en av blandekonomins storsta foresprakare.

    Dessutom har han inte kastat in handduken annu och blivit jordbrukare som du pastar... Han ar fortfarande fulltidsanstalld pa SEB, aven om han bytte tjanst 2007 fran Chefsekonom till Senior Economist.

    SvaraRadera
  2. Håller med Det var inte helt hundra skrivet av mig, ber om ursäkt.

    SvaraRadera

MediaCreeper