torsdag 9 december 2010

Saker du hittills inte läst om investeringsspar….ja vad det nu hette

Salig finansmarknadsminister har idag tillsammans med sina handläggare på finansen presenterat en ny sparform för svenska folket. 1994 var det senast som vi i Sverige fick en ny sparform ,då hette nymodigheten Individuellt pensionssparande, IPS. Saker som händer med 16 år mellanrum medför förstås att det blir ett stort intresse. Som jag i denna blogg skrivit flera gånger så är jag i grunden motståndare till att det införs en ny sparform, jag hade hellre sett att man infört en förändrad beskattning av finansiella tillgångar men nu vill inte regeringen nu göra detta (trots att undertecknad tom skickat förslag till regeringens utredare). Men nu blir det en ny sparform och då har vi oss att förhålla oss till detta. Banker jublar förstås då detta leder till att vi snuttifierar vårt sparande till flera olika typer av konton och ökar våra utgifter för courtage t.ex. Men det hör ju egentligen inte riktigt hit.


Du som läser detta inlägg har säkert redan läst en hel del om den nya sparformen Investeringssparkonto, hädanefter i detta inlägg benämt ISK för Investeringssparkonto blir för långt att skriva. Istället för att upprepa vad andra bloggar och massmedia skrivet om sparformen så tänkte jag skriva lite egna personliga reflektioner efter att på 27 minuter skummat igenom regeringens promemoria i ämnet.

Återkomsten för taxeringskalendern
ISK faller inom ramen för inkomstsskattelagen och är således till skillnad från KF inte en försäkring och faller under detta regelverk. Således beskattas inkomster precis som alla andra inkomster av kapital med 30%. Finessen med ISK är att kapitalinkomsten fastställs schablonartat och är ställt till statslåneräntan+ 0,75%. Det är enligt mig en ganska smakfull lösning men dom som verkligen kommer jubla lär vara journalister på avdelningen för skvallerpressens ”så mycket tjänade…” samt utgivare av taxeringskalendrar etc. Om man exempelvis innehar ett ISK till ett genomsnittsvärde på 1Mk och statslåneräntan är 4%. Så kommer denne individ att i sin deklaration få en kapitalinkomst på 47 500kr som beskattas till 30%. Innehavare av kapitalförsäkring behöver inte deklarera några kapitalinkomster men det behöver ISK innehavare. Fast det blir ju inte så svårt i deklarationen utan banken kommer sköta all administration och tillse att skatten betalas in. Precis som på ett bankonto.

En grupp som därför inte skall ha ett ISK är gruppen (förutom de som inte vi visa sina inkomster i taxeringskalendern), rika studenter (eller dom som jobbar en del under studieperioden). Med ISK så kommer man enklare över fribeloppsgränsen och blir därmed inte berättigad till fullt studiemedel. (själv har jag blivit återbetalningsskyldig på studiemedel ska sägas för ca. 10 år sedan till följd av aktievinster ska också sägas)

R.I.P K4 på papper
De som verkligen har skäl att jubla är de som idag handlar med optioner. Detta har man inte kunnat göra inom ramen för en KF och tycker du det är svårt att deklarera aktier så är detta ingenting mot hur det är att deklarera optioner på skatteverkets kära blanketter (som man inte ens kan deklarera på nätet). Inom ramen för ISK så kan man gör hur mycket optionsaffärer som helst, utan att tvingas deklarera. Det är bra, för att inte säga mycket bra. Där rök en av mina största invändningar mot att spara i en kapitalförsäkring. Fritt fram att optionsförsäkra dina aktier, eller ställa ut säljoptioner mot en likvid kassa.

R.I.P aktiesparklubbar och samägda aktiedepåer
Tyvärr innebär ISK en begravningsgudstjänst för aktiesparklubbar och vänner och äkta makar som samäger aktier. Orsaken är att det enbart kan vara en fysisk individ som står som kontohavare, inte flera individer. Ett gift par kan alltså inte köpa aktier ihop, utan måste köpa aktier var för sig. För banker är detta givetvis bra då det blir mer courtage och mindre snittaffärer. Jag är skarpt kritisk till att ett ISK inte kan ägas av fler än en fysisk individ utan tycker detta är en synnerligen töntig begränsning. Varför skulle man inte kunna äga aktier ihop med bästa vännen?

R.I.P Aktietorget
På ett ISK är det enbart tillåtet att äga tillgångar som handlas på en reglerad marknad, det räcker inte med en handelsplats. Aktier som handlas på t.ex. aktietorget är alltså inte tillåtna att ha på ett ISK. Företag som HQ och Aros Quality får man lov att direktäga om man vill ha ett ägande i dessa företag. Det verkar också vara en hel den begränsningar för innehav utanför EES området utan att vara helt 100 insatt ännu när detta skrivs.

Mycket enkla arvsksiften
En sak som är mycket bra med ISK är dödsfall och arvskiften, även förtida sådana hur tråkigt det än låter. Om du dör, äger dödsboet ISK (till skillnad mot en KF som ”löser ut” i sådana fall dvs likvideras och betas ut till förmånstagaren) och tillgångarna kan utan att säljas föras över till arvtagarna och deras ISK helt utan skatt och avgifter och dom kan realiseras helt utan skatt och pengar kan tas ut för att betala av ett huslån t.ex. Lika så kan man på julaftons morgon skänka några av sina gamla investoraktier till barn och barnbarn helt utan skatt och avgifter och utan att behöva sälja några tillgångar, det är förbaskat bra! (säger undertecknad som ibland skänkt bort aktier vid vänners barndop t.ex). Ett stort plus skulle jag vilja säga mot en kapitalförsäkring där man enbart kan föra ut kontanter. Däremot kan man enbart för in kontanter i ett ISK (såvida inte det införda (läs värdepapper) kommer från ett annat ISK)

Grattis alla bankbytareI relation till KF så blir det med ISK mycket enklare att byta bank om man skulle vilja. Är man missnöjd med sin bank så är det bara att gå till grannbanken, öppna ett ISK och be dom hämta över dina värdepapper som ligger på ett ISK. Äger man en KF så måste man vid ett bankbyte, först sälja av alla tillgångar i KF, föra över kontanter, öppna en ny KF, och köpa tillbaka alla tillgångar. Det är dyrt och långsamt. Med ISK kommer det gå med en knapptryckning att byta bank. Här faller helt klart ett av mina argument mot KF.

R.I.P belånad aktieportfölj
Med införandet av ISK så blir det synnerligen dåliga incitament att belåna aktieportföljen. Dels så får man ju betala ränta på lånet men dessutom måste man då betala schblonskatten (vilket över tid blir 1,4% i ”extraränta”. Istället så kommer det här öppnas helt nya typer av affärsmöjligheter för något som kommer bli intressant är hävstångsprodukter, t.ex. en ”minilong” som rör sig 3ggr kursen på Ericsson aktien t.ex. Det blir stora incitament till att använda hävstångsprodukter istället för att öka risken/möjligheten med lån. Med hävstångsprodukter så blir ju nämligen depåstorleken mindre och därmed också skatten.

R.I.P Kapitalförsäkring
Med införande av ISK så är det nog mycket som tyder på att Kapitalförsäkring nu sakta lär tyna bort. I många stycken är ISK en betydligt bättre sparform i mina ögon

Däremot så kommer den traditionella depån finnas kvar oh faktum är att den med förändringarna i skattesats för KF och schabloninkomsten på ISK blir ett mer slagkraftigt alternativ. Avkastningskravet blir högre på ISK och framtida KF än vad det idag är på KF. Ränteplaceringar blir mer eller mindre omöjliga i ISK. Lika så t.ex. Aktieindexobligationer som inte lämpar sig för ISK. Det troliga är att många istället kommer skaffa sig tre konton, Ett vanligt sparkonto, ett ”låg risksparande” vanlig depå, och ett ”högrisksparande”.

Sedan finns det en hel del nackdelar med ISK som jag får lov att återkomma till i framtida inlägg. För i grunden är jag kritisk mot en ny sparform, hade hellre sett en ny beskattning!

12 kommentarer:

  1. Som numer pensionerad skatterådgivare har jag bara att gratulera mina arbetande fd kolleger. Få personer kommer att förstå det hela och därför vända sig till rådgivare. Slantarna kommer att flyta in i aldrig sinande ström.

    Men fortfarande väntar jag på ett avdragsgillt sparande hos riksgälden som fungerar ungefär som ett skogskonto hos en bomde.
    Ett sådant sparande med rätt konstruktion skulle innebära en större tröghet i det finansiella systemet, förutom att folk skulle förmås ta större ansvar för sin ekonomiska situation.
    Om det var knutet till fysisk person ej till AB som är gynnat ändå, tror jag att man skulle uppnå en rad positiva sociala effekter.
    Men OK, det är väl för borgerligt även för gänget runt Sovandefolket-Fredrik.

    SvaraRadera
  2. Tack Cristoffer för redogörelsen!

    SvaraRadera
  3. Bra genomgång!
    Jag kan hålla med om att det vi behöver kanske inte är ytterligare en sparform. Men i detta fall är det ett sätt att rätta en felaktighet (Kf). Dels höjs skatten vilket sannolikt är bra, den kvarstår dock ungefär på den nivå där risk-obligationer kommer ligga (statslåneränta + 0,75% borde motsvara typ bostatsobligationer/företagsboligation?). Andra fördelar har du ju tagit upp själv. Avdragsrätten för skatt på utländsk utdelning är dock det som vann mig över! Bara denna kommer täcka den högre skatten mot nuvarande Kf för min del.

    SvaraRadera
  4. Hej Cristoffer!
    Du skriver att kapitalförsäkringen sakta kommer att tyna bort men jag undrar om det finns möjlighet att handla med aktier i sin tjänstepensiondepå med detta nya alternativ (vet du eller någon annan?) Finns inte den möjligheten så tror jag att kapitalförsäkringen kommer att bli seglivad.

    SvaraRadera
  5. K10 är för 3:12 ägare...inga andra. Fö bjuder du på öl nästa gång ...;)

    SvaraRadera
  6. gubbfan->kan nog vara så kanske.

    Robin->varsego

    Anonym->Ja utlänska aktieutdelningar blir det ordning och reda med på ett annat sätt än via kapitalförsäkringar.

    4020->tja..

    ASF->KF och ISK har ju ingenting med tjänstepensioner att göra så jag förstår inte frågan riktigt. Det går redan idag att ha pensionsförsäkringar där arbetsgivaren betalar premier och där det går att handla aktier. Dock inte i de stora avtalspensionsavtalen men det är ingen som hindrar fac och arbetsgivare att komma överens om något annat.

    der LS-> tack för korrekturen. Nog sjutton hade hade man för några år sedan en särskild blankett för optioner? Ang. Öl konsumtion ber jag dig uppmärksamma att mina föräldrar denna blog... :)

    SvaraRadera
  7. Bra genomgång!

    Min förhoppning är att ISK leder till större intresse bland "vanligt" folk att direktäga aktier. Hoppas även att KF dör då jag inte alls tycker om att Nordnet & Avanza ska vara storägare i olika företag.

    Återstår att se om jag själv går från en vanlig hederlig depå till ISK. Tycker egentligen att det principiellt är mer rätt att beskatta utdelningar och vinster när de realiseras, med avdrag för realiserade förluster och kostnader, än att beskatta kapitalet i sig. Men samtidigt går det ju inte argumentera mot att man faktiskt sannolikt kommer att tjäna på att ha ISK istället för en vanlig depå..

    Frågan är även hur lätt och lockande det blir för en eventuell vänsterregering att i framtiden höja skatten på ISK?

    SvaraRadera
  8. Blir verkligen skillnaden så stor om du belånar HM via Invkonto eller vanlig depå?
    I båda fallen leder ju din belåning till ett högre skatteuttag. Antingen genom högre värde eller större utdelning --> mer skatt.
    Förklara gärna hur du tänker.

    SvaraRadera
  9. Fin redogörelse.

    Finns i mina ögon iaf 4st vinnare på denna produkt:
    1. Staten. Detta då skatten är satt för högt. Bygger på en 95%ig investeringsgrad och det tror jag inte man har. Ligger visserligen på det i nuläget på depåer men det är för att folk valt att placera likviderna utanför denna sparform. Går ju inte i denna sparform plocka ut pengarna när man vill ligga likvid utan att åka på skatt när man stoppar tillbaka dem.

    2. De som tycker att det är jobbigt att deklarera. Slipper nu deklarera och för dom är förslaget bra. Spelar nog inte så stor roll för dem vad skattesatsen ligger på men hade varit enklare med en fast skatt för att de skulle byta nu förstår de inte hur hög den blir och vissa avstår säkert därför.

    3. Skattekonsulter. Kommer finnas massor av jobb för skattekonsulter då det inte blev någon bra sparform för alla utan många kommer vilja placera på annat sätt.

    4. Utgivare av hävstångsprodukter. Man ville öka direktinvesteringarna i aktier men skattemässigt betydligt bättre att jobba med hävstångsprodukter än egenbelåning då man inte löst problematiken kring belåning.

    På förlorar sidan kommer vi kunna sätta upp.
    1. De som handlar aktivt med belåning.

    2. De som haft kapitalförsäkring som nu får högre skatt. Att luckan med uttag vid årsskiftet stängdes var dock bra även om de som utnyttjat den inte tycker det.

    3. De som under året varierar beloppet på sin depå då det med ISK innebär orimlig skatt för de som gör det.

    4. säljare av kapitalförsäkringar. De kommer drabbas om det inte går att komma runt skatten via utländska kapitalförsäkringar med belåning inom försäkringen. Går det så kommer de kanske till och med gynnas av förändringen.

    SvaraRadera
  10. Till Anonym

    Skillnaden blir inte så stor för de som köper för lånade pengar om de gör det under väldigt långtid. Men köper du och säljer HM för lånade pengar blir det stor skillnad. Hamnar skatten på tex 1,5% så är det en skatt du åker på varje gång du köper om det sker första halvåret och hälften andra. 5köp vardera halvår skulle ge en skatt på 12,75% på värdet av HM givet att du håller aktierna över avläsningstidpunkterna. En Schablonskatt på 12,75% av värdet är extremt mycket. För att det ska bli förmånligare med ISK än vanlig depå måste du då ha en avkastning på över 42,5%

    SvaraRadera
  11. Tack förubtressant o lärorik blogg! Några frågor du kanske hjälpa mig med: Vad betyderdet att skatten räknas dels på bruttoinsättningarna dels mot hur mycket värdet är vid fyra tillfällen på året; snittas värdet kanske?
    Och räknas en utdelning som en insättning?

    Du får ursäkta om jag är helt ute och cyklar m frågorna... /Si

    SvaraRadera
  12. Tack för en bra sammanställning. Att gå igenom 168 sidor med information om den nya sparformen tar lite tid. Så stort tack för denna fina genomgång som ger en ytlig men bra sammanfattning.

    SvaraRadera

MediaCreeper