torsdag 28 augusti 2008

Därför finns börsen

En sak som alla som investerar i aktier borde vara införstådd i är frågeställningen, varför finns börsen? Att börsen är en handelsplats för aktier det tror jag alla i stort set har koll på och detta är en affärsverksamhet som idag är satt under stor press och förändring med allt fler aktörer som vill vara en attraktiv handelsplats. Mao har börsen fått konkurrens av ex. Chi-X, Tourquise och Burgundy för att nämna några obegripliga namn. Dessa handelssystem är sammankopplade på de mest sofistikerade sätt för att du skall kunna gå in via dina mäklare för att antingen köpa några aktier då du har en slant över eller att sälja några aktier då du vill köpa en sommarstuga eller helt enkelt några andra trevliga aktier. Med några enstaka klick och några kronor i courtage till din mäklare är en sådan transaktion genomförd.

Att börser finns har också utöver att vara en handelsplats ett par vad jag skulle vilja säga samhällsnyttiga funktioner. Den viktigaste funktionen är att börsen fungerar som en kapitalanskaffningsmekanism. Alla företag behöver pengar för att producera varor och tjänster. Kanske vill företaget expandera eller köpa upp en konkurrent eller så behöver företaget pengar för att stärka upp sin balansräkning för att fortsatt överleva. Om företaget är börsnoterat är detta en ganska automatiserad process där man ber ägarna skicka in pengar för denna transaktion. För att ta en nutida exempel så är idag företaget Retail & Brands (RNB) i en ekonomisk svacka efter att ha dragit på sig lite mycket skulder i samband med köpet av JC samtidigt som företagets lönsamhet vänt ned. Ekonomin har såldes blivit skral och för att säkerställa RNBs forsatta möjligheter så gör man i dagarna en nyemission där nuvarande aktieägare erbjuds att teckna nya aktier till ett pris om 6kr per aktie. Aktieägarna har att ta hänsyn till om detta är fördelaktigt eller ej ur investerarperspektiv och företaget får också i samma veva in pengar som kan användas i företaget verksamhet.

Men ett företag som vill expandera genom att köpa upp värsta konkurrenten kan ju också vara onoterat och om nuvarande ägarna inte har råd och banken inte ställer upp på lån (alt. om huvudägarna kanske inte vill stå i skuld till banken) så kan en kombinerad nyemission och börsintroduktion vara ett alternativ. Låt säga att Kalle och Lotta äger en framgångsrik IT-konsultfirma med 38 anställda och nu har en möjlighet uppenbarat sig att köpa en konkurrent för ett antal miljoner. I vart fall är detta en för stor summa för Kalle och Lotta som inte kan mäkta med dessa investeringar i privatekonomin. Men förvärvet skulle innebära goda möjligheter. Genom att då göra en börsintroduktion på en lite mindre börslista så kan Kalle och Lotta göra en nyemssion där företaget kanske får in ett antal nya aktieägare vilket späder ut Kalle och Lottas ägarandel men i gengäld så får företaget in pengar som gör det möjligt att köpa konkurrenten. Graden av utspädning gör detta självfallet mer eller mindre fördelaktigt för nya eller gamla ägare. Så priset på dessa nya aktier är ganska viktigt att ta hänsyn till.

En börsnotering kan också innebära att ett företag förfogar över ytterligare ett betalningsmedel. Vi kan här fortsätta med Kalle och Lottas IT konsultfirma som köpte upp konkurrenten och nu har 100 anställda och en hel del nya aktieägare. Verksamheten har rullar på ganska bra och man har kunnat dela ut lite vinster till aktieägarna dessutom. Nu uppenbarar sig en möjlighet att förvärva ytterligare en konkurrent IT konsultfirman Sture&Stellan AB. Sture och Stellan som är huvudägare i denna firma vill däremot inte sälja firman men man inser att för företaget vore det säkert en bra lösning att slå samman sig med Kalle och Lottas firma. I Kalle och Lottas firma så finns det tyvärr ganska lite pengar så firman skulle få svårt att finansiera förvärvet plus dessutom att Sture och Stellan är motvilliga till att sälja. Lotta, klok som alltid kommer med förslaget att Sture&Stellan AB kunde bli uppköpta mot aktier i utbyte vilket skulle betyda att båda firmornas huvudägare skulle bli stora delägare i en sammanslagen firma. Skulle det sen vara så att Stellan som alltid haft en förkärlek för snabba bilar skulle vilja köpa sig en Porsche så kan det stå honom fritt att sälja aktier i företaget precis lika enkelt som han kunde sälja sina gamla Ericsson aktier. Mao kan Kalle och Lotta köpa upp en konkurrent utan att betala någonting i reda pengar.

Börsen kan också vara en ren och skär försäljningsplats. Låt säga att en ägare i ett företag vill sälja sitt livsverk och gå i pension och dricka pinacolãda resten av livet. Kanske Anna-Stina som en gång i tiden startade bolaget flyg och far AB och de senaste åren mest varit passiv ägare och som nu vill använda dessa pengar för att investera i något annat bolag samt sätta lite guldkant på tillvaron. Hon kan då börsintroducera bolaget och på så sätt sälja det till hugade spekulanter (kanske framförallt nuvarande ledning dessutom). I detta fall är det inga nya aktier som kommer ut på marknaden utan Anna-Stinas gamla aktier som innan börsintroduktionen splittas till lämplig prisnivå för småsparare. Detta är en försäljningsmetod som både staten och kapitalet har ägnat sig åt flera gånger. Investmentbolag och Private equiyfonde som sålt ut helägda innehav till allmänheten likt Indutrade, Duni och Scania en gång i tiden. Men även staten har sålt ut många statliga bolag genom börsintroduktion såsom ex. SSAB, Pharmacia, AssiDomän och kanske mer kända Telia. Telia har som sagt de första 8 åren på börsen varit en flopp men de tre andra uppräknade bolagen var riktiga klipp för allmänheten.

Om man vill köpa aktier i nyintroducerade aktier är det viktigt att man räknar ordenligt så att det är en seriöst företag och inte någon huvudägare som egentligen vill sälja av ett sjunkande skepp eller en "bingolottsverksamhet" till överpris.

Alla våra svenska nu på börsen tillgängliga storföretag har just någon gång varit i situationer likt de enligt ovan och det är därav vi idag har möjlighet att köpa aktier i fina bolag som Sandvik eller HM. Faktum är att det på börsen sedan Skandia köptes ut från börsen inte finns något bolag som funnits på börsen sedan densamma öppnade i början av 1800-talet. Äldst på börsen idag är Handelsbanken som på 1850-talet behövde pengar för att expandera sin bankrörelse utanför Jönköping (!). De (mer troligtvis barnbarnsbarn) som då tecknade aktier och har kvar dessa än idag kan säkert skratta sig lyckliga.

Mao utan börsen så hade det varit betydligt svårare för många företag att få in pengar, expandera, köpa företag eller själv köpas upp. Börsen fyller såldes en viktig samhällsfunktion även om de flesta förknippar börsen som en handelsplats.

2 kommentarer:

  1. Tack för dina inlägg, själv så är jag så pass insnöad att jag köper de produkter mina företag säljer. Är detta ett vanligt beteende? typ dasspapper från SCA (även om de finns billigare löpmeter) eller att jag är trogen comvic som kinnevik ägare. Är jag ensam & dum?

    SvaraRadera
  2. anonym: Jo, det där tycker jag nästan är lite dumt... Om du köper en produkt från "ditt" bolag enbart med anledning av att det är ditt bolag så måste den utgiften räknas in i din investering.

    Är produkten du köper då dyrare än något annat du skulle köpt istället så har ju det blivit en liten förlust i din investering!

    SvaraRadera

MediaCreeper