tisdag 31 mars 2009

Goodwill(nedskrivningar) for dummies

Ett av årets förmodade poppisord kommer säkerligen bli goodwill eller närmare bekant goodwill nedskrivningar. Så jag tänkte ta och skriva ett for dummies inlägg. Tänk på att jag inte är det minsta utbildad ekonom eller direkt redovisningskunnig mer än på hobbynivå.

Många företag kommer säkerligen tillföljd av den dåliga ekonomin nu skriva ned stora goodwillposter och detta kommer belasta årets resultat ganska mycket och ett antal företag kommer säkert göra vinster före goodwill nedskrivningar men förluster efter dessa nedskrivningar. Först av allt vad är då goodwill?

Goodwill är övervärden i en verksamhet som man köpt. I en balansräkning så försvinner som bekant inga pengar (det kan det dock göra mellan två redovisade balansräkningar dvs i resultaträkningen) utan allt finns kvar. Låt säga att du idag äger ett företag som tillverkar gummistövlar, och det går ganska bra. I din balansräkningar så finns det nu tillgångar för 1 mkr dels ett varulager av gummistövlar för en halv mille och sedan maskiner för 250kkr och sedan kontanter för 250 000kr. Dessa tillgångar är finansierade med ett lån på 200 000kr och ett eget kapital på 800 000kr.

Du ser nu chansen chansen att förvärva ett företag för att även ge dig in på området fiskestövlar. Företaget full sula AB är tillsalu och dom är idag lönsamma och gör idag en vinst på 100 000kr per år. Ett p/e tal på 5 och du får lov att köpa företaget efter att ha konsulterat din styrelse och bankontakter sså beslutar du dig för att slå till på företaget med att betala en halv miljon kronor som du lånar upp på banken. p/e 5 är ganska prisvärt då du ser stora samorndingsmöjligheter och dessutom är Full sula ett ganska starkt varumärke bland flugfiskare i Norra Bohuslän.

Efter denna transaktion är det dags att lägga in Full Sula AB i din egen balansräkning. Dom har ett varulager på 100kkr, likvida medel på 100kkr och dessutom maskiner och inventarier på 100kkr. Dessa är finansierade helt och hållet med egna pengar och något lån till banken finns inte. Problemet uppkommer nu att du i själva verket betalat 500kkr för något som bara idag ”är värt” 300kkr trots ett värdering och pris på modesta p/e 5. Det är ju inte heller rimligt att redovisa en förlust till följd av affären då full sula säkerligen går att sälja även i morgon för 500kkr. Skillnaden mellan värdet på bolaget och priset som du betalade redovisas då som goodwill.

Din konsoliderade balansräknings tillgångar ser då ut som följer. Varulager 100kkr+500kkr=600kkr, maskiner 250kkr+100kkr, likvida medel 250kkr+100kkr och då goodwill på 200kkr. Dessa tillgångar är finansierade med lån på 200kkr+500kkr (förvärvslånet på banken) och ett eget kapital på 800kkr+300kkr. Allt är återigen frid och fröjd och vi får nu hoppas att nyförvärvade full sula AB kan fortsätta att tjäna 100 000kr per år då blir det enkelt att betala ränta på kanske 0,05*500 000=25 000kr + amortering till banken. Lite extra vinster för vidare expansion lär det bli.

Förr så skulle goodwillposter löpande skrivas ned precis som värdet på ett skrivbord exempelvis. Idag så skall man i börsbolag årligen pröva goodwillen om den ”försvarar sitt värde”. Så länge vinster stiger, varumärken är starka osv så brukar inte mycket hända med goodwillposterna. Men, låt säg att det händer ”intressanta” händelser.

Det visar sig nämligen att försäljningen av fiskestövlar i lågkonjunkturens spår går ned ordentligt och dessutom så skrivs det bland bohuslänska flugfiskebloggar att fiskestövlar från full sula ibland kan bli lite otäta i strömmande vatten vilket också slår mot försäljningen och reklamationer som ökar.

Nu visar det sig istället att förmodade vinster på 100 000kr om året det kommer det verkligen inte att bli i själva verket får man vara glad om det blir plus minus och det finns risker för förluster också. När du hör dig för bland företagsmäklare och revisorer så är ett företag som full sula knappast värt 500 000kr efter detta då varumärket iinte längre står högt i kurs och det är nästan så att man inte ens får betalt för fiskestöveltillverkningsmaskiner. Kanske möjligtvis att du kan få ut 200-300kr i pris på företaget vilket också är tillgångarna i balansräkningen exklusive goodwill.

Så nu måste du helt sonika skriva ned goodwillen från balansräkningen och ta upp förluster på 200 000kr! utan att du för dens skull kanske förlorat dessa pengar i den löpande verksamheten.

Obs nu kanske inte direkt enstaka års resultat gör skäl för goodwill nedskrivningar mm men jag tror ni förstår ”for dummies” i alla fall.

11 kommentarer:

  1. Tack för genomgången! Det enda jag inte fattar är varför det heter "goodwill". I mina öron låter ordet goodwill som något som har med välgörenhet att göra...

    SvaraRadera
  2. Ja man kan verkligen undra varför det heter "Goodwill". Vi borde kanske ta fram ett bättre svenskt ord för detta?

    "Immateriella övervärden" kanske?

    SvaraRadera
  3. Det är ett stort nöje att få ta del av alstren från ett pedagogiskt naturbarn!
    R-man

    SvaraRadera
  4. det är sannerligen en aktuell fråga. En fråga: när goodwill skrivs ner i ditt exempel, säg med 200M, slår det då helt mot eget kapital? dvs eget kapital i balansräkningen minskar med samma belopp som goodwillnedskrivningen?

    SvaraRadera
  5. jag menade skriva ner med 200K så klart...

    SvaraRadera
  6. Byter ämne

    Du har inte skrivit något om ett mycket intressant bolag HQ
    Jag funderar på att byta ut mitt aktie innehav i Swedbank mot framtidsaktien HQ vad tror du om det på långt sikt?

    ( Jag har redan lite indirekt via Öresund)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Denna kommentaren alltså!

      Så kan det gå!

      Radera
  7. Ang. goodwill sa kallades det i alla fall forr for 'immateriella tillgangar'.

    SvaraRadera
  8. Anonym 6/4: Nja, goodwill är en delmängd av immateriella tillgångar. Det senare innefattar nämligen även saker såsom upphovsrätt, mönsterskydd, patent.

    SvaraRadera
  9. Varför MÅSTE man göra nedskrivningar.
    Vem "kräver" det?
    /Dummie

    SvaraRadera
  10. Ok, andra Anonym 6/4, det har du ratt i. For manga stora verkstadsbolag ar dock goodwillen 99% av de immatriella tillgangarna. For pharmabolag kan det mojligtvis vara lite annorlunda.

    SvaraRadera

MediaCreeper