lördag 4 juli 2009

Bankerna utökar kärnverksamaheten?

Precis som under den svenska bankkrisen i början av 90-talet så verkar de svenska bankerna ibland även i denna kris istället för till varje pris realisera övertagna panter istället över ta dem och driva dessa vidare. Swedbank och SEB har redan startat fastighetsbolag i Baltikum och jag har för mig att Swedbanks VD härom veckan sa att det nog kan bli så att Swedbank lika mycket blir ett fastighetsbolag i Baltikum som en bank. Igår meddelade Handelsbanken å sin sida att man övertar delar av ett konkursat Plastal och driver företaget vidare med banken som huvudägare för att skydda sin utlåning. Då HSB verkar ha haft ”första tjing” på Plastals tillgångar så blir nog kreditförlusterna nu värre för de andra utlånarna till Plastal än för SHB. Indirekt så blir nu också Industrivärden ca. 10% ägare i Plastal Industri.

Det intressanta är att se vad som kan tänkas hända långsiktigt med denna verksamhet. Blir verksamheterna ständigt till salu eller kan dom kanske distrubieras till aktieägarna? Det senare hände ju i förra krisen där det delades ut fastighetsbolag till höger och vänster från alla de banker som överlevde krisen, efter krisen. För aktieägarna i bankerna blev detta mycket lyckosamma affärer den gången.

Med tanke på allvarligheten i denna kris så tror jag att vi kommer få se mer av varan att banken helt sonika blir ägare lika mycket som utlånare. Med tanke på riskkapitalbolagens framfart de senaste åren på lånade pengar så kan det säkerligen bli så att de svenska bankerna blir nya ägare till många av dessa företag. Plastal var nog bara starten på denna trend. Kanske kan det också bli så att bankerna bildar helt nya koncerner, konglomerat och tom investmentbolag

Industrivärden skapades som bekant i 20-30tals krisernas spår, är det dags för reprisen om några år?

1 kommentar:

  1. Mycket intressant tanke med banker som övertar företag, och som sagt början har vi redan sett. Och det finns ju precis som du säger goda exempel efter fastighets krisen.
    Att banker däremot skulle driva investmentsbolag och konglomerat, tror jag nog mindre på. I dessa fall skulle man ju faktiskt konkurera med sina kunder och hamna långt utanför vad banker ska syssla med.
    Nä, huu ! Där får vi nog tro att din teori är fel och hoppas på försäljningar för att återta förlorat kapital, eller utdelningar till aktieägarna i stabilare tider.

    Mvh /Rille

    SvaraRadera

MediaCreeper