söndag 19 juli 2009

Till vem är det farligast att låna ut pengar?

I dessa bankförlustdagar så kan man ju fråga sig lite om till vem som det egentligen är farligast att låna ut pengar till. i den massediala bilden är det idag ett väldigt fokus på den geografiska utlåning t.ex. att Swedbank har lånat ut pengar i Lettland och det är ju inte så kul idag.

Mn trots allt bakom denna massmediala bild så är bankverksmahet något som alltid kommer finnas och är en viktig del i samhället både i goda och dåliga tider. för även i Lettland av idag (eller Sverige i början av 90-talet) så finns det givetvis goda och mindre goda kunder annat än mna buntar ihop alla över en kam.

Handelsbanken som i alla fall hitills har visat sig vara en "riktig bank" redovisar vid varje kvartalsrapport en segmentsredovisning över var bankens kreditförluster ligger och även hur stor exponering i utlåning som banken har till olika segment oavsett var i världens dessa finns.

Störst utlåning har Handelsbanken till bottenlån till bostäder till drygt 441 Mdr utlånade, en enorm summa minst sagt. förlusterna är dock på dessa lån väldigt små. tom förra kvartalsrapporten 0,004% på årsbasis.

Men vilka kunder är mest riskfyllda att låna ut pengar till? Jag tänkte publicera en liten "röd lista" över de kunder med sämst betalningsfömåga idag.

1. Tillverkningsindustri kreditförlustnivå 1,2%
2. Handel kreditförlustnivå 0,73%
3. Blancolån till privatpersoner 0,66%
4. Byggverksamhet 0,61%
5. Jord och skogsbruk 0,44%

3 kommentarer:

  1. Jag har nyligen frågat tre banker om lån för att köpa loss en skogsfastighet som tillhör en annan del av familjen nu - ett lån i paritet med en inte allt för ocentral villa i Stockholm.

    Bankerna var mycket intresserade av detta, främst Swedbank var nästan otäckt intresserade - deras uppfattning var att "småbönder" med emotionell koppling till sin mark var bland de säkraste låntagarna.

    Jag fick muntligt besked vid första mötet (innan kreditkollar m.m.) att låna mer än jag själv tyckte var rimligt. Nästan skrämmande, i juni 2009.

    SvaraRadera
  2. Är dessa procentsatser baserade på förlorat kapital eller antal låntagare som är oförmögna att betala? Antar att de skulle ge olika bild, men förlorat kapital är väl det som är relevant.

    @Anonym
    Har hört att Swedbank har haft avgift på förtidsamortering för lån med både fast och rörlig ränta vilket kanske kan vara skäl nog att hålla sig borta.

    SvaraRadera
  3. Erik> Baserat på redovisade kreditförluster. En stor skillnad mot defacto avskrivna pengar. Swedbank exempelvis redovisade väl 6Mdr eller något i kreditförluster medan de faktiska avskrivningarna enbart var 0,5Mdr.

    En banks kredit går från vanliga dvs där vi alla betalar våra lån till osäkra dvs där lånen inte är betalda inom 60 dagar och sedan är det lie olika hur bankerna väljer att redovida krditförluster.

    SvaraRadera

MediaCreeper