tisdag 7 juli 2009

Matblogg!Så här på sommaren orkar man inte vara tok-seriös i alla inlägg så här kommer ett matbloggsinlägg!, denna gång blir det brödbak något man kanske har tid till i i semestertider eller på helgen. Häromveckan så hade jag och min fru bjudit hem i kvinna som aldrig varit hemma hos oss och det framkom under samtalet att hon faktiskt hade läst (och lagat!) det recept som då publicerades på bloggen så uppenbarligen är det vissa läsare som läser de oseriösa inlägg också.

Stockmanbröd (i brist på annat träffande namn)

Kvällen innan
koka upp 3 dl vatten och häll i en skål.
Vispa i 1 dl kornmjöl samt en matsked krossade linfön.
vispa till en jämn "sörja" och låt denna stå över natten.

Morgonen efter
Häll gårdagens "sörja" i en hushållsassistet för den som inte har en sådan så funkar det nog med en bunke och träslav också. Bäst effekt och enligt "orginalet" så skall degen dock blandas i en Electrolux assistent från 70-talet.

häll över 1,5dl kokande vatten och rör runt, låt stå några minuter.
lös upp en halv jäst (fyrkanten i mataffärn) i en annan skål tillsammans med 1,5 dl ljummet vatten. häll sedan i denna lösning i degbunken när det är finger varmt och sätt igång assistenten (eller börja röra med handkraft) häll i 1 msk olivolja och lite salt.

Häll sedan i 1 dl dinkelmjöl (siktat) och 9 dl vetemjöl. och arbeta samman degen några minuter, den skall vara ganska så klibbig då blir brödet godast. Slå av assisteneten (eller sluta rör) och låt degen jässa i tre kvart.

Mjöla in din händer ordentligt och boxa till degen så att luften går ur den i degbunken och låt det jäsa en kvart till.

Ta upp degen och forma till 2 stycken runda limpor (eller avlånga om man nu föredrar det) och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper, strö över korn mjöl. låt jäsa i en halvtimme och snitta gärna upp brödet så att det sedan spricker så fint som hos bagarn.

Sätt under tiden sista jäsningen på ugnen på 250 grader och ställ i en annan plåt i botten på ugnen.

När brödet har jäst klart så öppnar du ugnen och kastar in lite vatten på plåten i botten, det fräser då till ordentligt och blir fullt med ånga (vilket ger brödet en lite hårdare och god skorpa), sätt in brödplåten och sänk temperaturen till 200 grader och grädda i ca. 30 minuter.

Klart!

Brödet är hyfsat "fluffigt" och vill man ha lite mer fullkorn känsla så byter man ut en del av vetemjölet mot något lämpligt fullkornsmjöl (t.ex. grahamnsmjöl eller fullkornsdinkel)

trevligt att man kan schemalägga inlägg på sommaren...detta skrevs i lördags.

3 kommentarer:

 1. Nyfiken vem står för kockandet hemma hos fam Stockman?

  SvaraRadera
 2. Och gott var det! Jag ska prova brödet också, om jag får en assistent någon gång.

  SvaraRadera
 3. Anonym> När det gäller brödbak (vi äter ca. 75% egenbakat bröd) så är det nästan uteslutande den manliga delen av familjen som står i (senaste baket var en egenplockad blåbärspaj i måndags). Förutom då kanelbullar som frun i huset är bäst på. När det gäller vardagsmaten så är det nog ganska så fifty-fifty hon jobbar vissa kvällar och då gör jag mat medan hon lagar mer mat när hon är ledig.

  I dagsläget har vi dock en tredje part som lagar en del mat till oss då vi hyr ur en del av huset till en god vän som veckopendlar och bor hos oss på veckorna.

  Gästen> Ja en assistent är mycket praktisk att ha i köket och det behöver inte vara en ljusrosa Kitchen Aid, då en assistent går utmärkt att köpa på ex. blocket för en modest slant. De "gamla goda" electroluxmaskinerna håller närmast i en evighet även om den inte är direkt snygg och inget man kanske har framme direkt.

  SvaraRadera

MediaCreeper