måndag 6 juli 2009

Hög inkomst = rik?

Bloggaren Cornucopia skrev ett synnerligen klokt inlägg häromveckan som en kommentar till DNs artikel om att antalet "rika" hos Kronofogden ökar och jag håller med tillfullo med det han skriver om att rika inte hamnar hos kronofogden om annat är i mycket tråkiga fall med allvarlig sjukdom mm.

Däremot så är det säkerligen så att antalet höginkomstagare hos skuldsaningsrådgivare och kronofogden ökar att vara höginkomsttagare och rik är två väsenskilda företeelser. För tyvärr är det ofta så att man höga inkomster är det många som drar på sig höga utgifter och det finns nog säkerligen ett mycket starkt samband mellan höga inkomster och stora lån. Och när individen med hög inkomst blir av med denna inkomst är det så där lagom kul att ha kvar höga
utgifter och stora lån kan jag tro och tror om du vill men i Sverige så är det förhållandevis lika inkomster som vi har här i landet. En övervägande majoritet av alla löneinkomsttagare har inkomster mellan 20 och 40 tusenlappar i månaden före skatt, så väl de som kör ny BMW, har segelbåt och ny villa och de som bor lite mindre och cyklar. Skillnaden är oftast lånens storlek även om det självfallet finns rika individer i alla inkomstgrupper.

Varför är det så i Sverige att vi ofta tror att man är rik bara om man har hög inkomst och många strävar efter den den extra tusenlappen i lön för då skulle man ha råd att-....? Givetvis så kan man bli rik som en följd av hög inkomst men du blir rik framförallt genom att äga tillgångar alldeles oavsett vad du tjänar.

3 kommentarer:

  1. Var går gränsen att betraktas som rik?

    SvaraRadera
  2. Därom tvistar de lärde, själv är jag inte direkt intresserad av att räkna pengar elelr om jag är rik eller fattig.

    SvaraRadera
  3. å in på richlist.com och känn dig rik

    SvaraRadera

MediaCreeper