fredag 4 september 2009

Är nätmäklarna så mycket roligare att vara kund hos?

För dryga 10-talet år sedan när internetmäklarna som t.ex. Teletrade, E-trade och t.ex. HQ.se, kom fram i sin linda så medförde detta närmast en revolution för handel med värdepapper, helt plötsligt som kunde vem som helst mycket enkelt handla med aktier utan telefon eller postgirotalonger och priserna var rejält billigare hos dess företag och deras fusionerade eftersläntare i Nordnet, Avanza än hos dyra och svårförstådda storbanken som många gånger inte ens erbjöd aktiehandel via internet.

Sedan har ju tiden haft sin gång, rattmuffar har tagit av och på och vi är idag i nåden år 2009 och tom Storbanken har en bra internettjänst. Ärligt, är verkligen nätmäklare som Avanza och Nordnet så himla revolutionerande idag som dom en gång i tiden var? Jag tycker faktiskt inte det längre dom känns som precis som vilken storbank som helst kan jag tycka. Priserna på aktiehandel är i stort sett samma och storbanker säljer numera alla fondbolags olika fonder mm. Så vad är skillnaden?

Jag tror också många banker har större möjligheter till en personlighet och individuell prissättning och rabatter såsom t.ex. en liten extra rabatt på ett bonlån om man har en hyfsad aktieportfölj något som säkerligen för många betyder mer än någon hundralapp i courtageskillnad per år. Sedan kanske internetmäklaren är bättre för aktiva ”trejders” och liknade, men de flesta aktieinvesterare gör ju inte hundratalsaffärer på ett år utan kanske 5-6.

Avanza gjorde en genidrag när man lanserade Sveriges första avgiftsfria fond, Avanza Zero som är en indexfond som följer OMX30 index. Denna fond som är så hyllad bland internetskribenter och utgör säkerligen ett synnerligen effektivt marknadsförningsinstrument för att locka kunder till banken. (och få dem till att Handla med aktier och dyrare fonder) Avanza Zero är en utmärkt produkt det håller jag med om bättre än alla jämförbara indexfonder på OMX30 men skillnaden kan inte sägas vara avgrundsdjup, låt säga att man idag sätter in 10 000kr i Avanza Zero i jämförelse med en indexfond från storbanken med 0,3% i avgift. På 10 år (vid 7% totalavkastning per år) så skiljer det ung. 500kr på fondsumman, bättre ja visst! Men knappast något att ligga sömnlös om nätterna för att man tappar 500kr i avkastning på 10 år eller ung. 4kr i månaden.

Sedan finns det områden där nätmäklarna har ett mycket bra erbjudande till kunderna, t.ex. pensionsförsäkringar där avgifter och utbud är radikalt bättre tycker jag. Å andra sidan så kanske det finns saker som talar för storbanken också. Man behöver ju inte vänta två dar för att föra över pengar mellan två konton, bättre räntor på konton/likvida medel eller t.ex. Swedbanks lilla ”finess” med internetbaserat VP konto i stället för depå. Nätmäklarna är inte överlägset bästa valet.

Själv är jag kund i både en storbank och hos en nätmäklare och jag är lika nöjd med båda.

16 kommentarer:

 1. Själv började jag med Swedbanks depå, eller Föreningssparbanken som det då hette. Det var min "husbank" och det kändes rätt och riktigt.
  Allt eftersom jag blev mera medveten om vad jag egentligen pysslade med så gick jag över till Aktiedirekt pga deras låga courtage och sen Aktiespar, numera Avanza mini, pga deras lika låga courtage och iaf då större fondutbud.
  Som spåsparare skulle jag inte vilja gå över till en storbank pga deras 10ggr högre courtage(vid små affärer). Det enda jag saknas hos min enkla nätmäklare är optionshandel.
  Tjänar man på att anlita en storbank framför Avanza mini eller Aktiedirekt vet jag inte om man kan kalla sig småsparare. Eller så sparar man väldigt länge mellan större köp.
  Tack för en bra blogg!
  /DD

  SvaraRadera
 2. Aktiedirekt - 9kr cortage
  Känns rimligt...

  SvaraRadera
 3. Kloka ord. Nätmäklarna är inte längre det självklara valet. Ser att min bank, SHB, har en rad trevliga tjänster som inte min nätmäklare erbjuder. T.ex aktiespar och återinvestering av utdelnignar kostnadsfritt.

  SvaraRadera
 4. Hur manga marknader erbjuder SHB, SEB etc direkthandel med via internet jamfort med Nordnet eller Avanza? Hur manga externa fonder? Hur manga valutakonton far man gratis? Hur stor marginal har man pa inlaningen?

  Min erfarenhet ar SEB och Nordnet dar jag ar kund och - forutom att layouten och anvandarvanligheten ar 10 ggr battre och modernare hos Nordnet - sa vinner Nordnet aven med hastlangder pa de fragor jag stallt ovan. Med det ar mojligt att Swedbank, SHB och Nordea ar betydligt battre och har konkurrenskraftigare erbjudanden, men det skulle forvana mig.

  SvaraRadera
 5. Ännu är inte bankerna fullvärdiga konkurenter på värdepappersområdet. Senast jag lunchade med min bankkontakt sa han att de nu hade ett tillräckligt bra erbjudande för att stoppa flödet av kunder till nätmäklarna. Nästa steg är att börja få tillbaka kunder och de ska de få genom att erbjuda en ungefär lika bra tjänst men ha fördelen i de andra produkterna de erbjuder. Jobbades på en kapitalförsäkring och man diskuterade även att börja erbjuda handelsapplikationer. Priset är inte superviktigt för många bara det ligger någorlunda nära och är smidigare väljer nog många det alternativet.

  SvaraRadera
 6. Erbjuder inte Nordea en aktietjänst med fast pris? Alltså inget procentuellt courtage? Det vore en intressant trend om det spred sig.

  SvaraRadera
 7. Anonym ovan > Vad SEB har för erbjudanden vet jag inte. Däremot så är jag kund hos bla. Handelsbanken och där har jag hyfsad koll.

  Först när det gäller fonder så erbjuder Handelsbanken handel i samtliga svenska fondbolag och några till dvs deras fonderbjudanen vi deras fondtorg är precis lika bra som Nordnet och Avanza...eller närmasre bestämt det ä ingen skillnad alls.

  När det sedan gäller aktier s erbjuder SHB i standraderbjudande enbart Nordsika marknaden men hela världen via telefon. I många fall så är SHB klart billigare än Avanza på utlandshandel bla. Schweiz där Handelsbanken standradcourtage är ung. halva priset mot Avanza.

  SHB erbjuder Euro och Dollarkonton gratis (dock utan ränta för privatpersoner)

  När det gäller standradaffärer så har Handelsbanken 99kr i courtage det är klart sämre än Avanza. Sedan har SHB också aktiesparkonton (månadssparande i aktier) och dår är det ett samlar månadscourtage på 20kr även om man t.e.x köper 10 olika aktier för en tusenlapp, det är klart konkurrenskraftigt pris.

  När det sedan gäller likvidkonton så har i alla fall jag betydligt bättre ränta på Handelsbanken än på Avanza, men där är som sagt alla räntor individuella hos SHB.

  SHB har också bättre handelsmöjligheter på företagsolbigationer än Avanza tycker jag.

  Sammantaget så tycker jag att det inte skiljer så mycket men jag kan hålla med omatt Avanzas hemsida är trevligare.

  Traders har jag ingen erfarenhet av varken på Avanza eller SHb, aldrig använt.

  SvaraRadera
 8. 87 st fondbolag erjuder Handelsbanken för att vara exakt sedan kanske varje fondbolag har 10-15 fonder så ung. 1000 olika fonder erbjuder Handelsbanken.

  SvaraRadera
 9. Skandiabanken erbjuder inte handel på några andra Nordiska marknader än den Svenska. Det gör nätmäklarna.

  SvaraRadera
 10. JT> Men Skandiabanken är väl just en nätbank? eller?

  SvaraRadera
 11. Jamfort med SEB ar Nordnet valdigt mycket battre som jag sade i min kommentar ovan; storre utbud, battre priser och rantesatser (har iofs det sk Private Banking paketet sa det kanske skiljer), etc. Den storsta fordelen ar dock en betydligt mer anvandarvanlig och modern sida nar det galler portfoljhantering, aktieinformation och dylikt. Men detta borde ju bankerna kunna hamta in snabbt men da det inte har skett de senaste 10 aren sa undrar jag om det kommer att ske. Avanza och Nordnet har ca 1% var av marknaden; att detta kommer att vaxa kanns ganska troligt.

  SvaraRadera
 12. Tyvärr så er inte kvantitet det samme som kvalitet när det gjäller fondutbud.

  Det som erbjuds er stort sätt dyre aktivt förvaltade fonder med köp avgifter, och då helst något som er "trendy".

  Som tur er har det den senere tid kommet indexfonder med bra priser även hos storbankene. En mycket trevlig nyhet er at SPP Fonder inte längre har köpsavgifter men endå har en årsavgift på 0.2% på sine indexfonder.

  Med SPP och Robur kan man billig täcke USA, Europa, Sverige, Japan och Asien (Kina/HongKong, Taiwan, Syd Korea och Singapore) enbart med indexfonder.

  SvaraRadera
 13. ja, de är helt överlägsna storbankerna och tro mig, jag har lagt månader på att jämföra, kommunicera, analysera innan jag lade över allt kapital, alla aktieinvesteringar, pension till en av nätmäklarna. Synd bara att de inte är heltäckande så man måste ha kvar vissa begränsade tjänster hos skojarna på SEB, Swedbank etc.

  Svaret är så uppebart och självklart så blir irriterad över att så få insett det. men många är säkert så vana att bli lurade att de inte märker när ni blir det eller har i alla fall inte tid/ork att göra något åt det.

  Ett bra område att börja jämföra i är tjänstepensioner. Gör det och ni kommer inse hhur lurade ni blir

  SvaraRadera
 14. Signs> Ja när det pensioner så må jag säga att Nordnet/avanza har ett mycket bra kunderbjudanden.

  SvaraRadera
 15. Bra analys! Har själv rekommenderat Avanza Zero som den enda vettiga aktiefonden. Visst är det ett knep för att få in folk i tjänsterna som kostar, men ett bra och fr.a. prisvärt knep är det!

  SvaraRadera
 16. Mig veterligen tar inte cheferna på avanza ut 20 mille o bonus för att kunna göra "ett extra bra jobb". Är tjänsterna likvärdiga tar jag avanza vilken dag som helst.

  SvaraRadera

MediaCreeper