söndag 11 juli 2010

Bokrecension av Jacobs stegeVarma Sommartider, Det är nog många mer än mig som ägnat de senaste dagarna åt att bada, trä smultron på strån och läsa böcker.

Själv har jag de sista dagarna läst boken Jacobs stege, som är Jacob Palmstiernas memoarer. De flesta vet säkert vem jacob Palmstierna är men det skadar ju aldrig med lite repetiton. Jacob Palmstierna var länge en av de mest framträdande tjänstemännen närmast familjen Wallenberg och i 30 års tid arbetade han inom Stockholms Enskilda Bank sedemera SE-banken tillsammans med mängder av styrelseuppdrag inom Wallenbergsfären. 1989 fick han som VD för SEB lov att säga upp sig efter en mediaskandal där det framkommit att flera chefer inom SEB sålt sina hus i ställen som Danderyd och Djursholm till ett bolag inom banken och istället hyrde husen för några tusenlappar i månaden. I samband med slutet inom SEB så kom han på kant med Peter Wallenberg och lämnade succesivt alla sina uppdrag inom sfären.

Mitt i den svenska bankkrisen gjorde sedan Palmstierna en sensationell comeback med att vara räddningsgeneral för konkursade Nordbanken och till på köpet det andra råttboet Gotabanken. Under 10 år var han sedan som vice styrelseordförande och styrelseordförande den som genomdrev en omfattande expansion till det som idag är Nordea. Han har paralellt med detta även suttit med i styrelsen för bla. TetraPak. Idag som vital 77 åring ägnar sig Palmstierna mest åt sina stora skogsarealer på slottet Maltesholm där han vuxit upp och bott hela sitt liv.

Boken är skriven på ett mycket enkelt och intresseväckade sätt vilket gör att den aldrig blir tråkig att läsa och är mycket en kronologisk beskrivning över sin karriär som tjänsteman. Förvånansvärt lite skrivs om privatpersonen och flera krashade äktenskap och en son som avled i unga år berörs förvånans värt lite i boken och man får intrycket av att Palmstierna i alla stycken nog alltid satt arbetet och plikten framför allt vilket också visar sig i memoarerna.

Boken innehåller ett stort antal målande personportträtt av allehanda näringslivspersonligheter som Palmstierna stött på under sin långa karriär och det är inte alltid bara småbussiga kommentarer. Erik Penser sågas vid fotknölarna och lika så Peter "pirre" Wallenberg och Antonia ax:son Johnsson medan familjen Rausing, Erling Persson, Gustaf Douglas, Fredrik Lundberg, finansminsistrar och framförallt de gamla numera avlidna Wallenbergarna lyfts fram i ljusare dager. Palmstierna bär helt klart en beundran för Dodde Wallenberg vilket är tydligt i boken.

Mellan raderna är det i boken mycket kritik mot Handelsbanken och deras sätt att bedriva banking. Palmstierna är tvärt om handelsbanken en stor anhängare av toppstyrning i banker och att styrelsen alltid skall vara med i viktiga kreditbeslut och inte minst i policys hur banken skall bedrivas. En paradox i sammanhangen är att Palmstierna verkar ha en fashination för den lilla familjebanken som Stockholms Enskilda var när han en gång i tiden började där för 50 år sedan samtidigt som han själv var den som förverkligade den första stora nordiska banken som Nordea blev, det rakt motsatta.

Det kanske inte är en bok primärt om investeringar men det skriv förvånasvärt mycket om hur framgångsrika företag bör bedrivas och givetvis också väldigt mycket om banker och dess utlåning givetvis och hur farligt företag lever om man i sina krediter lever ett kringflackande liv hos olika banker och om man samtidigt finansierar sig kort i löptiden på krediter. När lågkonjunkturer slår till är det sådana företag som i första hand får problem medan företag som har generationslånga realtioner till sina husbanker mycket lättare klarar av samma skuldsättning och tapp i fösäljning.

Det ges också mycket beskrivningar av nationalekonomisk och politisk karraktär och Palmstierna ger en skön blandning där han både får lov att ses som pessimist och optimist om framtiden. Många oroande tanker både om stora statsskulder, den otroliga skillnad i sparande och konsumtion mellan USA och länder som Kina och brister i energiförsörjningen. Men samtidigt är han i grundne optimist om framtiden.

Skulle nog ge boken ett ganska gott betyg och tycker nog att den är värd sina 44kronor.

5 kommentarer:

 1. Letade lite snabbt på google och hittade bara boken för 199 kr, var köpte du ditt ex?

  SvaraRadera
 2. Letade lite snabbt på google och hittade bara boken för 199 kr, var köpte du ditt ex?

  SvaraRadera
 3. http://www.bokus.com/bok/9789170921360/jacobs-stege-triumfer-och-nederlag-i-en-bankmans-liv/

  SvaraRadera
 4. Trevligt att läsa om boken.

  Har själv gått och bläddrat i den på Bokia men då kostade den nästan 300 kr vilket kändes dyrt.

  Nu kommer jag att köpa den som pocket från Bokus.

  SvaraRadera
 5. Hej, letar du efter ett lån?
  VI FINANSIERAR FÖLJANDE: josephgucciardi359@gmail.com

  • Lån för alla
  • Flerfamiljshus / lägenheter
  • Kassa ut lån på alla typer av fast egendom
  • Lån till investerarens
  • Bridge Loans / Mezzanine Financing
  • Lån för utländsk köpare
  • Kommersiella lån
  • Land / Konstruktion
  • Ny kommersiell / multifamiljprodukt, med låg ränta på 2%
  • Lånebelopp: 50.000kr till 50.000.000kr
  EÖver hela världen.
  Kontakta honom via e-post på: josephgucciardi359@gmail.com

  SvaraRadera

MediaCreeper