söndag 25 juli 2010

Vad var syftet med stresstesterna?



EU har nu genomfört sina enligt mig mycket knepiga stresstester av de 91 största bankerna inom EU och det var enbart en handfull banker som vid ett teoretiskt scenarie innebärande svagare ekonomisk utveckling, högre räntor, fallande börser och stora kursförluster på bankernas portföljer av europeiska statspapper och "diverse" får så dåliga resultat att dom hamnar på konkursens brant och underskrider det lagstadgade kravet på 6% i primärkapitalrelation (kan det bli veckans ord i pressen nästkommande vecka?). De svenska bankerna är alla starka och hamnar i dessa teoretiska simuleringar på 8,9-10,3% i primärkapitalrelation

I min sinnevärld så är har var enda bank stenkoll på sin balansräkning att man genomför liknande test i stort sett varje kväll innan man går och lägger sig. Skulle det inte vara så att bankerna själva har koll på sina risker så kan man ju hoppas att Finans/bankinspektioner Europa ser till så att bank har koll på sina risker.
Men så kanske inte är fallet, vad vet jag och det kanske då behövdes en teoretisk simulering av fallande börskurser, lite BNP-fall och husprisras.

Det finns ett antal saker som jag tycker är märkliga i testen. Främst handlar det om likviditet. Dvs man har inte testat bankernas likviditet såsom ett scenarie att bankens kunder tar ut sina pengar eller ingen bank vill låna ut pengar till en aktuell bank. Nej detta ser inte EU som ett problem då får vackert riksbankerna ställa upp med nödkrediter. En bank som måste lägga om alla sina lån i morgon är lika stark som en bank som klarar av ingen lånar ut pengar till banken på två år (jmf med Handelsbankens likvidkassa på 550Mdr SEK) Jag vill nog påstå att likviditetskriser är synnerligen allvarliga också då Bankverksamhet ytterst handlar om förtroende. Utan förtroende får en bank svårt att överleva även om man är solid.

En annan sak man inte simulerat är att ett land ställer in sina betalningar. Nej detta kommer ju aldrig hända (har man nu bestämt). Det som är lite kunnig i historia kan väl konstatera att det är mer ovanligt att alla europeiska länder betalar sina räntor och löser in obligationer än att man inte gör det samtidigt. Så nej, EU har nu bestämt att t.ex. Grekland inte går i putten.

Resultaten för de svenska storbankerna är nu också officiella. Sämst (fast ändå på EU mått riktigt bra resultat) resultat får Handelsbanken med bara 8,9% i primärkapitalrelation (veckans ord, lägg det på minnet) efter alla teoretiska trauman, bäst resultat får SEB med 10,3% i slutlig teoretisk primärkapitalrelation. Nordea och Swedbank på pallplats där mellan.

Däremot finns det i de officiella resultaten från de svenska bankerna en mycket intressant sak. respektive bank exponering mot statobligationer. Stresstesterna innehöll simuleringar av sk. "Statsfinansiella chocker" dvs att priset på statsobligationer går ned (räntan går upp) men då inte att något land ställer in betalningarna. (Detta är ju teoretiskt sett omöjligt har ju EU bestämt).

Vi kan ta och titta på en jämförelse mellan den svagaste banken och starkaste. Dvs SHB och SEB. Vi börjar med Handelsbankens statsobligationsexponering idag.

Handelsbanken är ju traditionellt sett en försktig bank med stor kassa av likvida medel så man har en del statsobligationer. överlägsen störst exponering har man i svenska statsobligationer motsvarande 6053Miljoner Euro, sedan följer Finland 412Miljoner Euro, Tyskland 313Miljoner Euro, Norge 171Miljoner Euro, Danmark 116Miljoner Euro, Rumäninen(!) 18Miljoner Euro och lilla Estland 7Miljoner Euro. Resten av bankens utlåning är till privatpersoner och företag (möjligtvis kommuner också kan jag tänka mig)

SEB har å sin sida en radikalt annorlunda portfölj av statsobligationer. Betydligt mer diversifierad om man säger så. 8500Miljoner Euro utlånat till Tyskland, 2242Miljoner Euro till Sverige. inga konstigheter sedan följer då:
Litauen 717Miljoner Euro
Norge 617 Miljoner Euro
Danmark 498 Miljoner Euro
Finland 252Miljoner Euro
Estland 181 Miljoner Euro
Spanien 152Miljoner Euro
Grekland 151Miljoner Euro
Portugal 76Miljoner Euro
Österike 57Miljoner Euro
Lettland 46Miljoner Euro

Men det är ju helt ofarligt att låna ut pengar till stater, dom kan ju inte gå omkull och dessutom så slukar dom inget av bankens egna kapital då statsobligationer har 0% i Kapitalkrav.

1 kommentar:

  1. Bra inlägg. Jag skrev själv precis vad jag tror syftet var med stresstestet på min blogg d.v.s. att den har att göra med de eventuellt nya finansreglerna som utreds just nu. Man vill skärpa reglerna men samtidigt kolla till att bankerna klarar dem innan de eventuellt införs.

    SvaraRadera

MediaCreeper