tisdag 6 juli 2010

Konsumera mera! , men medvetet

”ekonomibloggarnas urfader” (löparn borträknad) bloggaren miljonär innan 30 , som nog inte skrivit något inlägg på något år eller så är en typisk snålsparare som skrev några halvt dråpliga inlägg om hur han kände sig tillfreds med att värma nudlar i handfatet på ett hotellrummet under en tjänsteresa medans arbetskamraterna var ute och spenderade sina surt förvärvade besparingar på öl i puben och kanske en och annan köttbit i restaurangen. Hans tillfredsställelse låg i vetskapen om att han hade goda ekonomiska tillgångar och i framtiden, kunna slå sig till ro och leva på sina tillgångar. Har absolut inget om att säga om den målsättningen.


Många ekonomibloggar handlar just om detta att spara och investera, om att avstå konsumtion idag mot att ha desto mer förhoppningsvis i morgon. Kanske som en trygghet inför svårare tider eller som ett mål att förverkliga en dröm om ett boende i Monaco, att kunna förverkliga målet om ett stort ägande i ett företag eller leva ett helt ordinärt liv men där lönen kanske kommer från räntor och utdelningar.


Även undertecknad har skrivit många inlägg om att just spara och hålla igen sin konsumtion. Samtidigt med handen på mitt hjärta så har jag svårt för en snålkultur där livet handlar om att om att ideligen avstå från konsumtion och jag ser inget motsatsförhållande i sparande och medveten konsumtion. Medveten konsumtion är kanske i själva verket många gånger målet med att spara? Och ibland kanske våga ”ta en vinst” och byta ut siffrorna på internetbanken mot en ny braskamin.


Medveten konsumtion som att kanske kunna köpa sig en egen bostad utan att äventyra privatekonomin för mycket, eller som inbiten appleentusiast kunna köpa sig en iPhone, eller för den delen kunna resa med familjen till Rom, eller varför inte lyckan med att kunna susa fram längs med storstadens gator i en sprillans ny cykel?, hemmakockens önskan om köksbänk i granit, att kunna förverkliga drömmen om en blommande trädgård, att kunna se en fotbolls-VM final på plats eller ta sig en segeltur på Östersjöns blå vatten.


Jag kan t.ex. här bli lite personlig och ta min mamma som exempel. När min mamma fyllde 50 år (vilket faktiskt bara var för två år sedan) så valde hon att konsumera en sparad slant. Istället för att bjuda in till stor baluns så valde min mamma att bjuda mig och min bror med familj till en veckas semester i ett hyrt strandhus på Bornholm. Givetivis inte billigt, när man kunde välja mellan att ta sig ett dopp i havet eller i poolen innan frukost. Men samtidigt så ville min mamma verkligen att familjen skulle träffas en hel vecka tillsammans, vilket inte blir så ofta då min bror med familj, jag med min fru och mina föräldrar är utspridda i landet. Jag är övertygad om att mamma fick 50års presenten hon verkligen önskade sig.


För egen del så kommer min och min frus adoption med största sannolikhet genomföras under nästa år, vilket skall bli fantastiskt spännande men till en total kostnad om en knapp kvarts miljon kronor i medveten ”konsumtion” och det är innan den där 1,3miljonen som ett barn kostar.

Problemet uppkommer när vi väljer att vilja ha allt…


Därmed är jag motståndare mot vad man skulle kunna kalla, konsumtionssamhället. I vilket vi identifierar oss som människor i vilken konsumtion vi genomför. Statussymboler, märkeskläder, fina huset på fina adressen eller drivor med tekniska uppfinningar såsom elektriska saltkvarnar, eller handväskor för 5000kr mm. Konsumtion som vi många gånger genomför utan större tanke eller i värsta fall för att spegla upp en bild mot andra, eller att vi helt enkelt köper saker vi inte behöver. Men kanske framförallt en (ursäkta uttrycket) slarvighet med pengar, lån, amorteringar och avbetalningar och i värsta fall en konsumtion som inte står i proportion till de ekonomiska förutsättningarna. En slarvighet i sig själv som medför att vi kommer hindras från att lägga pengar och konsumera det vi faktiskt tycker är viktigt i livet.


Mitt råd till dig eller din familj är att tänka som ett långsiktigt fastighetsbolag, driftskostnader skall minimeras, de finansiella riskerna skall inte vara för stora, men lägger man allt för få pengar på underhåll och hyresgästsanpassningar så får man kortsiktigt ett bra kassaflöde givetvis men det finns också en tydlig risk med att det blir allt mer kostsamma sprickor i fasaden eller att hyresgästen kanske finner ett annat hus att bo.


Förresten så börjar min mobiltelefon bli dålig..men den håller nog ett tag till. HTC Legend kan det vara något?

13 kommentarer:

 1. Bra inlägg där.

  Kan hålla med fullständigt. Jag lever inte snålt utan jag kör kalssikern att lägga av en del av lönen direkt och leva upp resten.

  SvaraRadera
 2. HTC Desire is the shit.

  SvaraRadera
 3. Lever verkligen inte snålt men väljer att ha en summa på kontot varje månad och allt som inte spenderas blir ju automatiskt överflöd till nästa lön.

  HTC Desire! Synd att vi inte får Incredible till europa :(

  SvaraRadera
 4. Förlåt en teknisk anafalbet men var är egenligen skillnaden mellan HTC Desire och Legend? är det inte bara samma telefon med skillnaden att Desire är i plast och Legend i aluminium?

  SvaraRadera
 5. Desire har bättre upplösning på skärmen. Undrar om det inte var ett par saker till som skilde till desires fördel, fm radio eller nåt.

  Du kommer att bli överraskad!

  Mobiltelefonutveckligen har tagit ett storkliv framåt.

  Har du lite mindre plånbok och fickor verkar sony ericsson xperia mini vara ett intressant alternativ. Har inte testat nån själv dock.

  SvaraRadera
 6. Intressanta tankar.
  Men satsa på HTC Desire.

  SvaraRadera
 7. "Problemet uppkommer när vi väljer att vilja ha allt…"

  Huvudet på spiken!

  SvaraRadera
 8. Jag älskar min Legend. Valde den för Desire, vilken har samma programvara och kamera men är lite snabbare, för att Legenden är mindre och bättre byggd. Desire är riktigt klumpig och glider svårligen in och ut ur jeansfickan pga höljet.

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Som du ser överst på Miljonär innan 30.s sida så gjorde han faktiskt ett inlägg för två månader sedan med titeln Rapport från en miljonär.

  Jag gillar också att konsumera och tycker faktiskt att det är roligare när jag väl köper att jag fått spara och sukta efter det jag köper innan det blir en möjlighet.

  Ibland kan jag motivera ett köp med en kostnadsbesparing som t.ex. min EU-moppe som jag tar till jobbet istället för bilen. Det köpet sparar jag in på under 2 somrar som det ser ut med dagens förutsättningar.

  Annars brukar jag tänka mycket på värdeskapande dvs. vad ger det mig att äga denna sak eller vad ger denna aktivitet mig. Det var t.ex. inte svårt att besluta sig för att köpa en båtmotor för 5000 kr för något år sedan.

  Förra veckan var jag ute och fiskade tis, ons, tor och sön. Var även ute och fiskade igår. Ca 5 timmar per gång gånger 5 dagar= 25 timmar. 5000/25=200 kr per tim (exkl drivmedel och service som jag gör själv, båten fick jag tag på gratis). Redan här skulle jag nästan kunna motivera inköpet med tanke på vad fisket ger mig i mental tillfredsställelse men i verkligheten blir det många fler timmar än så.
  Mvh ACF

  SvaraRadera
 10. Jag håller med tidigare person, mycket handlar om att klara av att lägga undan direkt när lönen kommer in på kontot, annars unnar man sig saker som man inte behöver mot slutet av månaden.

  SvaraRadera
 11. Helt rätt!!! Skulle dock även vilja lägga till en miljö aspekt på medveten konsumtion nämligen att det är bättre att fundera ut vad som verkligen betyder någonting och sedan köpa det bästa inom det området. Motsatsen blir ofta att man köper en massa olika saker av tveksam kvalitet och inte heller känner sig speciellt mycket nöjdare efter det! Att köpa en handväska för 5000 kr är säkert bättre än att köpa 50 för 100kr styck, både för nöjdhetens och för naturensskull....kostnaden blir den samma....förutom att den som köper 100 väskor kanske behöver köpa ett nytt hus:-) / Oskar

  SvaraRadera
 12. Att uppfylla en livsdröm för 250k tycker jag låter resonabelt. Investeringen kommer dessutom ge glädje under ganska exakt en livstid, klart prisvärt! Mycket roligt att det blir av så snart.

  Det närmsta en livsdröm jag har är många gånger dyrare (en sommarstuga i skärgården).

  HTC ska vara bra har jag hört.

  SvaraRadera
 13. Jag har köpt in 6-7 HTC-lurar till jobbet: Desire, Legend och dess föregångare Hero. Alla har varit bra - inget strul. Dock är det ju glasskärm på dem vilket minskar reprisken men den kan spricka om du tappar den på fel underlag. Kostar 1200 + moms att fixa på en Legend råkar jag veta :)

  Desire är bättre på många sätt, bland annat skärmen. Tror den har snabbare CPU etc också - själv valde jag Legend då den var lite mindre.

  Desire ska vara samma hårdvara som säljs under namnet Google Nexus One i USA.

  Annars håller jag med om allt i ditt inlägg. Man ska inte låta bli att unna sig saker, men det gäller att det är saker som man faktiskt får glädje av.

  SvaraRadera

MediaCreeper