onsdag 7 juli 2010

Vad är normala vinster?


Värdet på ett företag bestäms ytterst av enbart två faktorer, förmåga att generera vinster till sina ägare samt innehavda tillgångar. Ett företag utan förmåga att någonsin generera vinster och som är utan tillgångar saknar mao värde och omvänt så blir ett företag med stora tillgångar och hög förmåga att generera vinster till sina ägare mycket värdefullt.


I detta blogginlägg skall vi fokusera på förmågan att generera vinster. Som alla vet är det verkligen ingen dans på rosor att begripa sig på ett företags vinstgenereringsförmåga. Ena året är det högkonjunktur och företaget tjänar pengar som gräs och sedan bar några år senare är det en finanskris och det är tjofadrittan med alla vinster.


Låt oss ta ett slumpmässigt utvalt företag för att exemplifiera i detta inlägg. Många villavägare behöver nu klippa sina gräsmattor så vad passar då inte bättre än Husqvarna. Företaget som är ett av världens största på t.ex. gräsklippare och motorsågar. Satstillverkare, dvs man sätter samman inköpta produkter till färdiga produkter. Var i ligger husqvarnas förmåga att generera vinster?


Säkerligen kan man lätt hamna i diskussion huruvida lågkonjunkturen i USA eller skuldkrisen i Storbritannien påverkar. För att inte tala om diskussion där den ena individen inte ser någon framtid överhuvudtaget i bensindriva klippomaskin för att nästa individ som ser fantastiska tillväxtmöjligheter i sollcellsdrivna robotgräsklippare. Intressanta diskussioner men det är nog lätt att man fokuserar på fel saker och att det blir kvasidisskussioner ganska långt bort från själva kärnan; hur mycket kan dom tjäna och hur mycket betalar jag för denna förmåga?


De allra flesta börsnoterade företag har olika former av finansiella mål, helt öppet för alla att läsa i t.ex. en årsredovisning. Det första man då ör ta ställning till är hur trovärdigt detta är. Dvs finns det en trovärdig huvudägare, företagsledning osv. Det finns många företag som lovar tungt men levererar tunt så att säga. Ett företag som Husqvarna med Investor och Lundbergs som huvudägare och till på köpet ett av sveriges i grunden äldsta företag finns det nog anledning att tro att dom avsiktigt inte ljuger för investerare.


Husqvarna har ett antal förhållandevis lättbegripliga finansiella mål som man kan skiva ned på baksidan av en post-it lapp. Bolaget ska organiskt växa 5% om året dvs inflationen lus någon procent till. Sedan så skall man i sin verksamhet har en rörelsemarginal på 10% vilket kortfattat betyder att själva biznizen skall tjäna 10kr på en såld hundring. Ett ganska logiskt mål. Sedan har man ett mål om skuldsättningen i företaget att den inte skall vara högre än 2,5ggr EBIDTA vilket betyder vinst före räntekostnader, skatter och avskrivningar. Mao ett rent resultat som inte påverkas av räntelägen, kapitalstruktur olika bolagsskatter osv. Vi lämnar det sista lite där hän. Sista finansiella målet är att dela ut 25-50% av vinsten till aktieägarna.

Vänder vi på post-it lappen så kan vi sätta in siffror.

Tillväxten om 5% i organisk tillväxt är ju i högsta grad beroende av konjunkturen och de senaste åren har det sålt mindre gräsklippare och motorsågar. Det är ju svårt att sia om framtiden och kanske blir det sämre innan det bli bättre osv. Men det lär nog behövas lite gräsklippare och motorsågar även i framtiden. Idag (läs år 2009) så omsatte Husqvarna i vart fall 34Mr, någon som vi vet. Sedan om den växer en minskar någon miljard de kommande 2 åren blir lite av en gisssning.

Sedan var det företaget målsättning om 10% i rörelsemarginal vilket då själv klart betyder att med dagens omsättning så skall Husqvarna tjäna 3400Mkr i rörelseresulat. Sedan har ju Husqvarna idag en finansiella nettoskuld på 6,5Mdr (här behöver vi då bedöma om denna skuld är större eller mindre än målet) och tänker vi oss att snitträntan över tid är 6% så kommer 390Mkr försvinna från rörelseresulatet. Kvar blir 3010Mkr och detta skall vi ju betala skatt på, knappt 800Mkr och kvar till aktieägarna blir 2200Mkr på ett år. Dela med antalet utestående aktier (även detta en uppgift från årsredovisningen) och vinsten hamnar på ca. 3,8kr per aktie. p/e talet på denna normaliserade vinst blir då knappt 12. Den tänkbara utdelningen hamnar då mellan 1-2kr (under förutsättning att balansräkningen är i bra skick) och direktavkastning blir 2-4% mot kursen. Och tillväxten i detta paket skall då i teorin öka med 5% per år.


Det finns ju ohyggligt mycket osäkerhet i dessa siffror och företaget presterar idag klart sämre än vad man själv har som mål. Men det skada inte att ha en hum om vad företaget själv ser som det normala.


Sedan är det upp till var och en att bestämma sig för hur dyrt man tycker detta är dyrt eller billigt eller huruvida man vill strunta i det och istället sikta in sig på att gissa om makrotrender eller försöka analysera företaget ur teknisk analys.

Men tänk så mycket en liten information en liten post-it lapp kan innehålla

1 kommentar:

  1. Bra, intressant och lärorikt inlägg. Tack!

    SvaraRadera

MediaCreeper