lördag 17 juli 2010

Stockmans modeblogg

Varm lördag, mitt i juli. Känns inte riktigt som jag har lusta att skriva något längre och seriösare inlägg. Istället blir det därför denna dag lite modebloggande.

När man modebloggar så skall man ju inte gå allt för långt bort från ämnet och i detta inlägg skall vi hålla oss kvar i ekonomin värld och titta på något vi alla har användning av, sparbössor.

Jag har ingen aning om ursprunget till sparbössan men jag kan tänka mig att redan gamla greker hade sparbössor. För min del så förknippar jag sparbössan med, Sparbanken.

Här två klassiska sparbössor från Varbergs stads Sparbank. Båda har tillhört min farmor och farfar och har gissningsvis sitt ursprung från 30-40tal. knappast tidigare. Den stora frågan vem av farmor och farfar ägde den blå och vem ägde den gröna? Jag gissar att den blå tillhör farfar.

Den blå sparbössan är den äldsta och märkt med nummer 5876 hos banken. Banken har funnits sedan 1836 och nog haft ganska många kunder sedan dess.


Den gröna sparbössan är något yngre än den blå märkt med nummer 7395 hos banken. Vad som också är spännande med denna bössa är att den innehåller två-tre mynt, men jag saknar tyvärr nyckel så de går inte att öppna. Vem vet kanske har farmor stoppat ett guldmynt i bössan? troligen inte.


Nu till den riktiga raritén. En sparbössa från en bank som gått i konkurs(!!) Det enda jag kan veta säkert om denna sparbössa är att den är från tiden innan 1972 då Göteborgs bank gick samman med Smålandsbanken och bildade Götabanken. Götabanken fick en ny ägare 1985 och drev igenom en fusion och blev sedan Gota Bank efter att ha köpt Skaraborgsbanken från Fredrik Lundberg(!) och Värmlandsbanken 1990. Lundberg sålde minsann i grevens tid och mirakulöst sålde även huvudägaren Proventus i slutet av samma år huvudägarskapet till SPP. Sedan brakade helvetet lös i den svenska finanskrisen i början av 90-talet och banken gick sonika i konkurs och staten fick ta över ägandet. Gota Bank hamnade senare inom Nordbanken och det som blev Nordea.


Sparbössorna blev sedan fulare och fulare. Här en knubbig modell (nr. 11716)och troligtvis en sparbössa för barn i mina föräldrars generation.


I slutet av 60-talet blev sedan sparbössorna i plast. Initialt så behöll dom sin ursprungliga form dock utan metallhandtag. Denna sparbössa upphandlad av Sparbankernas centralupphandling och tillverkad av företaget Skaraplast. Skaraplast blev uppköpt av Hammarplast 1967 så den måste faktiskt vara tillverkad innan den första månlandningen. Nåväl jag tycker ändå den är ganska så ful.


Det som däremot grämer mig allra mest är att jag/mina föräldrar har lyckas slarva bort min egen allra första sparbössa. Givetvis från den lokala sparbanken. Det var en grön plastgris som jag samlade mynt i. Min bror som är lite mer extrem av sig hade en stor rosa jätteelefant om sparbössa, tror att han fick den av mormor och morfar och då var det nog Föreningsbanken som stod bankom bössan. Idag så har jag gjort hål i en plåtburk och använder den som sparbössa (brukar innehålla 400-500kr när den töms).

Vad har du haft för sparbössor?

17 kommentarer:

 1. Håller med sparbössor är faktiskt extremt coolt.

  SvaraRadera
 2. Får en bloggare av din klass vara så sommarlat? :-)

  Vi sitter ju och väntar på din kommentar om HQ Q2.
  Tror inte HQ bank någonsin delat ut några sparbössor till sina kunder!

  Men antar att vi får ge oss till tåls, till det blir sämre väder.
  :-(

  SvaraRadera
 3. Anonym-> Det var det fräckaste! Sommarlat(?) här har minsan både klippts gräsmatta och rensats stuprör, innan lunch. :-)

  Ang. HQ så förstår inte jag varför inte medie tar upp det intressanta att HQ inte hade uppfyllts sitt kapitalkrav om man inte fått förskott från Öresund på nyemissionen i form av förlagslån. man ligger idag (sista juni) 220Mkr över det legala kapitalkravet, förskottet var på 235Mkr....annars hade det blivit riksgälden.

  Däremot så är HQ rapport imponerande på sätt sätt att man inte direkt tappat kunder. Man hade tom ett litet nettoinflöde av pengar. HQ Kunder verkar sitta ganska still i båten, med ett undantag att man tagit ut pengar från bankonton, men man verkar ha köpt värdepapper för dem mer än flyttat till annan bank.

  Man kan också dra slutstsen att öresund har en högre intjäning på HQ fonder idag än vad HQ Bank har i kvarvarande verksamhet.

  SvaraRadera
 4. Jag har en ännu äldre sparbössa från Varbergs sparbank - http://www.scrappa.nu/archives/2010/07/17/4480/

  SvaraRadera
 5. Den coolaste sparbössan jag träffat på är Danske Banks sparpingvin från tidigt 90-tal. Två decimeter hög i hård plast och komplett med en värmande röd tyghalsduk. Dessutom ser den lagom spefull och arrogant ut ("Du skal ikke tro du kan få nogle penger fra mig").

  Pingvinen skulle ha platsat på HQ Bank.

  SvaraRadera
 6. Kompletterar med en bild på sparpingvinen Pondus (den heter tydligen så).

  SvaraRadera
 7. Själv slänger jag mina slantar i en gammal smirnoff vodka flaska på en gallon. Har aldrig lyckats fylla den mer än 1,5 dm innan jag tömmt den, men då har det varit några tusen i den

  SvaraRadera
 8. Karin-> Vilken vacker sparbössa! Den är inte till salu? :-)

  Per Sandström->Snygg! Det finns också några helt groteska sk. hemsparbössor som man kunde ta hem från banken i slutet av 1800-talet. Dom såg ofta ut som pokaler från stora idrottsevenemang med ett hål att kasta mynt i.

  Anonym-> funkar ju så också :-)

  SvaraRadera
 9. Karin-> Av ditt kvitto från 1957 med nummer 28979 så inser jag att några av mina sparbössor kanske är äldre än vad jag tror?

  Min farfar lever tyvärr inte längre så han kan tyvärr inte berätta.

  SvaraRadera
 10. Mycket vackra pjäser minsann! :)

  Jag hade en plastbössa i form av en liten jordglob som barn. Den var det ett helsike att vittra. :)

  SvaraRadera
 11. Jag hade också en gul spargris,syrran hade en röd. Sparpingvinen har jag också liggande någonstans.

  Jag hade efter det ett mumintroll som spargris.

  SvaraRadera
 12. Om du är riktigt nyfiken på vilka mynt som ligger i bössan tar du en vanlig matkniv, sätter den överst i hålet, vänder på bössan och skakar runt tills ett mynt landar på knivbladet och trillar ut. Detta fungerade utmärkt när jag "plockade" pengar ur min SEB sparbössa tidigt 90tal

  SvaraRadera
 13. Jag tänkte också direkt på "knivtricket". :-)

  /Johan

  SvaraRadera
 14. Kul post! Den fick mig att tänka på sparbankens plastsparbössa från sjuttiotalet - den hade en väldigt "funky" doft, det måste varit något riktigt giftig plast dom använde...

  SvaraRadera
 15. Hej! Jag snubblade över din blogg när jag letade efter liknande sparbössor som min. Jag hade inte heller nyckel men fick en gjord hos den lokala nyckelsmeden för en hundralapp. Tyvärr var bössan tom men jag får väl fylla den själv... Ville bara tipsa dig så du vet om att det går att ordna nyckel!

  Mvh VS

  SvaraRadera
 16. hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
  hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej

  SvaraRadera

MediaCreeper