lördag 31 juli 2010

Mitt energibolag

Jag äger aktier i ett energibolag som jag tänkte ta och skriva lite om. Det är inget av mina större innehav och kanske inget värde som man direkt skryter om på kalas att man har. Men i vart fall så äger jag 14 aktier, eller om det var 15 kommer inte riktigt ihåg, så den procentuella vikten i portföljen är inte direkt stor, men likväl har jag lite aktier och får lite aktieutdelning.

Bolaget ja dom tillverkar och säljer elström, fjärrvärme och fossilgas, samt äger elnät och dom verkar i Norden, Tyskland och Beneluxländerna. Bolagets största intäkter kommer från elnäten och elförsäljningen. De andra rörelsegrenarna är betydligt mindre.

Bolaget har idag inget direkt stolt miljöprofil och tittar vi på första halvårets elproduktion så stod fossilkraft (främst kolkraftverk) för ung. hälften av intäkterna. Kärnkraft för 30%, Vattenkraft för 19% och de sista 2% var produktion från Vindkraft och annat förnyelsebar energi.

Tittar vi på det finansiella planet så ser det väl lite sådär ut och lönsamheten har tyvärr gått ned de senaste året även om vinsten är bättre än fjolårets miserabla resultat men mest tack vare höga elpriser.

Omsättningen uppgick till 913kr per aktie första halvåret och kanske kan vi hoppas på en omsättning på omkring 2000kr per aktie. Jag med mina 14 aktier säljer då indirekt el (och de andra verksamheterna) för 28 000kr på helåret.

Vinsten per aktie uppgick första halvåret stannar på beskedliga 67kr per aktie och vi räknar då lite optimistiskt med en vinst på 130kr på helåret kanske. Så med mina 14 aktier så kommer jag då tjäna 1820kr. En del av vinsten stannar ju kvar som arbetande kapital men bolaget brukar ge aktieutdelning varje år och i maj så fick jag senast 39,79kr i utdelning per aktie och därigenom fick jag i alla fall 557kr in i på bankontot.

Bolaget binder mycket kapital och tittar man på intjäningen kontra balansräkningen så hamnar avkastning på eget kapital på omkring 8% idag och det är vilket inget att hoppa av glädje för jämfört med många andra energibolag på börsen. Bolaget själv säger att lönsamheten kommer växa de kommande åren då det varit mycket exngångsposter.

Bolaget har de sista året expanderat ganska kraftigt och köpt andra energibolag. Jag personligen tycker att man förvärvat väl dyrt sista åren och de senaste storköpet ser idag ur min lekmannasyn ut som ett rejält fiasko då intjäningen i detta bolag idag inte står i portportion till det hutlösa priset man betalade. Det senaste bolagsförvävet är ganska nischat på fossilgas och priset på detta har inget varit något höjdare i år.

Baksidan med förvärven är att bolaget dragit på sig en rejäl nettoskuld av lånade pengar. Nettoskulden per aktie uppgår vid halvåret till 1147kr per aktie och för mig med mina 14 aktier så innebär det att jag indirekt står som "garant" för 16 000kr i skulder. Personligen tycker jag det är ganska mycket i relation till de dryga 557kr man får i utdelning.

personligen så hade jag gärna sett att bolaget slimmade till sig. Sålde av lite tillgångar och betade ner sin nettoskuld. Sedan kan jag också tycka att det är beklagligt med bolagets stora slagsida på fossilkraft och jag hade gärna sett att avyttringar skedd inom denna del av energiproduktionen, inte minst skulle det kännas bättre på det moraliska planet.

Bolaget? Ja det är Vattenfall. Äger du kanske också äger aktier?

8 kommentarer:

 1. Var handlas Vattenfall ?

  SvaraRadera
 2. Ja du anonym,

  Vattenfalls obligationer handlas på Stockholmsbörsen. Aktierna däremot ja dom ägs alla av svenska staten så de där 13-15 aktierna är min (och kanske din?) del av kakan om vi överslagsräknar med 9 miljoner invånare.

  SvaraRadera
 3. Vad tycker du om de bolag som går att handla då Eon och Fortum har de en ljus framtid?

  SvaraRadera
 4. Anonym> Energi överhuvudtaget är en intressant bransch, enligt mig. Inte minst därför att man själv förbrukar energi och det är ett "essentiellt" behov i vår moderna ekonomi.

  Det finns många intressanta aspekter att investera energirelaterat. Det allra bästa är kanske många gånger att man avstår från att köpa aktier och istället investerar för att sänka sin egen energiförbrukning.

  Man kan sedan givetvis bli producent själv genom delägande i mer småskalig kraft såsom vindkraftverk. Eller delägande i börsnoterade företag.

  Vad jag däremot inte tycker om i många energibolag (även i jättar) är den många gånger stora nettoskuldsättningarna som gör bolaget mycket starkt känsliga för både energipriser och räntenivåer.

  EON måste jag däremot medge handlas till attraktiva nivåer idag.

  EON har dock tyvärr en sammansättning av kraftkällor som jag inte kan säga sympatiserar direkt mycket med med mycket kolkraft och gas. Även om t.ex. vindkraft är stort i bolaget (relativt andra jättar)

  EON Sverige (dvs gamla Sydkraft+massa kommunala bolag) tycker jag däremot om. Dessutom värmer dom upp mitt hus, bara en sådan sak.

  SvaraRadera
 5. Fiffigt skrivet blogginlägg. Jag satt och funderade en hel del vilket bolag det kunde vara i början. Lite som tidningarnas 5-frågor... :)

  SvaraRadera
 6. Vattenfall kan bli ett guldägg för svenska staten.

  Vinsten Q2 uppgick till 6.3 miljarder kronor, eller på helårsbasis till 25.2 miljarder kronor.

  Vattenfall tror man skall kunna höja marginalen till 15 % jmf idag 8%. Det skulle innebära en helårsvinst om 47 miljarder kronor.

  Ponera ett beskedligt P/E-tal om 13 på det och svenska staten skulle kunna sälja av Vattenfall för 610 miljarder kronor om några år!

  Anders Borg snackar om att statsskulden skall ned till 10-15% av BNP. Vattenfall kommer att spela en roll i det, om inte hela bolaget så iallafall den europeiska verksamheten.

  Ps. Tänk om Socialdemokraterna hade sålt hela Telia för 500-700 miljarder kronor år 2000. Sverige hade suttit i en drömsituation. Ds

  SvaraRadera
 7. Bra inlägg... Lutade dock redan efter 1/3 att det var Vattenfall som vi alla svenskar är indirekt delägare i.

  Vattenfall brukar ju också lyfta fram detta då de inbjuder till sina bolagsstämmor. Naturligtvis ett sätt att tvätta sig massmedialt men sedan tycker jag en del kritik varit obefogad då vilket stor elbolag i vattenfall storlek och som ska drivs med vinst inte har mycket alternativ för tillfället. Sedan skulle jag personligen föredra man satsade med på kärnkraft en cool, fossilgas och olja. Att helt ställe om och ge samma production kapacitet via sol och vind är orealistiskt.
  Dock är nuon köpet i korta perspektivet men beror mer på fossilgas priset som åkt ner i källaren.

  SvaraRadera
 8. "EON måste jag däremot medge handlas till attraktiva nivåer idag."

  Ovanstående citat känns ganska djärvt för att vara dig Stockman. Vill du utveckla detta? Varför tycker du att EON är köpvärt?

  /Per Ny

  SvaraRadera

MediaCreeper