tisdag 3 augusti 2010

Bakom lås och bom


Jag fick ett klagomail i går kväll ang. att e-postskribenten tyckte undertecknad skriver allt mer ”allmängiltiga inlägg” istället för inlägg specifika företag där han/hon tyckte jag som bloggskribent kommer mer till min rätt.

Så okej, jag köper ”kritiken” även om den stora fördelen som bloggskribent är just det faktum att man får skriva om precis det man själv vill, men men "kunden" har alltid rätt.

Specifikt företag var det ja.
Ett av företagen som avlämnade en kvartalsrapport mitt i sommarlättjan var industriföretaget AssaAbloy. Det kanske inte är direkt mycket att höja på ögonbrynen för om det nu inte vore för att AssaAbloy redovisade sin högsta kvartalsvinst i historien och detta helt utan några tillfälliga engångsvinster utan en prestation på egen hand.

Man kan inte annat än att imponeras av Assa. Visst det är verkligen inget av de mer spännande företagen, den gamla tidens snabbväxande är förbi osv. Men låt oss titta på de senaste 5 åren. Som ni alla vet så innehåller dessa år sedan 2005 eller rejäl högkonjunktur, en rejäl ekonomisk svacka och nu då en ekonomisk återhämning. De flesta större verkstadsbolag på börsen hade först en rejält uppgång i försäljning och vinster och sedan ett tvärstopp och förluster och sedan nu återgång till i alla fall anständiga vinster.

Assa har som verkstadsbolag i jämförelse med många andra bolag varit stabiliteten själv. Försäljningen har ökat varje enskilt år sedan 2005 från 27,8Mdr till 2099 då omsatte 34,9 Mdr. I år troligtvis strax över 35mdr. Den påläste tycker givetvis detta är en sanning med modifikation i lokala valutor sjönk försäljningen i låg konjunkturen men tack vare dollaruppgången under 2008 så kompenserades detta och nu idag har vi en omvänd situation där försäljningen dämpas av en stark krona.

Man kan ju jämföra denna jämnhet med andra verkstadsbolag. Vi skippar ”fallna stjärnor” som Volvo och Sandvik som tom gjort stora förluster och tar istället två stjärnor i form av Atlas Copco och Hexagon. Båda företagen vinstgivande varje år hela 5 år perioden men båda bolagen har åkt på rejäla dippar i försäljning. Atlas minskade på årsbasis från toppen till botten med ung. 20% i tappad försäljning. Hexagon tappade 22%. Assa tappade då mest ingenting, klart imponerande för att vara ett verkstadsbolag.

Nu räcker det ju inte bara med att sälja sina varor man skall vara lönsam också. Även här måste man ge Assa ett gott betyg. Sedan 2005 så har bolagets rörelsemarginaler varierat mellan 14,7 till 16,3%. 14,7% som sämst gör många andra industriföretag gröna av avund. Volvoa hade ju nästan minus tvåsiffrigt förr året som exempel. Men tittar vi på elitserien som vi gjorde innan (dvs Atlas Copco och Hexagon) så är ju detta också högkvalitativa företag. Hexagon var som sämst nere på 9% högst 17%, Atlas mellan 14-19% under perioden. Men då ska man då beakta att båda dessa bolag svajat betydligt mer i försäljning än Assa.

Så var är då hemligheten? Att försäljningen varit stabil beror på att Assa har tagit vara på lågkonjunkturen genom att sin vana trogen göra förvärv av flertalet mindre företag varav dessa bolags försäljning har vägt upp tappat på ett par procent i den jämförbara verksamheten.

Lönsamheten har sin förklaring i att Assa under många år och främst i högkonjunkturen för några år sedan gjort stora strukturprogram för effektivare verksamhet. Det var ju minst sagt på tiden efter att Assa under 90-talet förvärvade hundratals företag som förr eller senare behövt konsolideras för att skapa synergier. Dessa lönsamhetsförbättringar skall man vara glad för att Assa till skillnad mot många andra bolag gjort i högkonjunkturen och inte under ”tvärstoppet” som i fallet Sandvik t.ex. Nej 2008-2010 har man istället förvärvat. Därav den goda situationen idag.

Tittar vi på Assa lite mer kortsiktigt i senaste kvartalsrapporten så tar vi först en titt på balansräkningen. Med de många förvärven historiskt är det goodwilltung till tusen. Mer än halva balansomslutningen består av goodwill så det är ju inte direkt något substanscase om man säger så. Nettoskulden är på 12,6 Mdr (dvs ung. en tredjedel av omsättningen) men med dagens goda marginaler så är det inga problem att betala räntor. Räntetäckningsgraden uppgår till 9,7 i senaste rapporten så jag tror bolagets kreditorer är mer än nöjda. Men likväl är det väl inte stans starkaste balansräkning.

Efter 6 kvartal med negativ organisk tillväxt (dvs minskad försäljning i jämförbara enheter) så har Assa nu vänt upp med någon procent och först och främst handlar det om att man nu kunna öka sina priser lite inte så mycket om ökad volym. Assa är ju i relation till de andra verkstadsbolagen lite sencykliska så det är ganska goda nyheter. Någon vidare tillväxt är det dock inte frågan om utan organiskt så växer Assa i takt med BNP men det är lönsamheten och kassaflödet som gör att man kan växa snabbare då man ev. gör förvärv för pengarna. Men något direkt tillväxtbolag är inte Assa längre utan man får nog placera in bolaget i kategorin kassakor. Avkastningen på eget kapital ligger stabilt kring 18% och betänker man då att väldigt mycket av balansomslutningen är goodwill till följd av ”dyra förvärv” så är lönsamheten om vi bara tittar på kapitalkravet i verksamheten klart bra för att vara verkstadsbolag.

Sedan var det då aktien till sist. Och här är det väl egentligen inte så muntert. Med en vinst per aktien på ca. 10kr för i år (om valutorna håller sig stabila) handlas aktien till ett p/e tal på 16 vilket inte direkt ger så mycket margin of Safety och inte ger utrymmer för sämre tider. Lite skeptisk kan man vara inför det höga p/e talet då tillväxten inte är stark och mer bygger på förvärv.

Och ett värdealternativ är det ju inte så mycket då bolaget handlas lågt över eget kapital och det direkt inte finns några dolda tillgångar att realiseras. Men en lönsamhetsmaskin är man i vart fall.

2 kommentarer:

  1. Vilken häst skall man satsa på av de tre du nämner har länge tittat på tillväxt stjärnan Hexagon men tycker de är snåla med utdelning.

    SvaraRadera
  2. Snåla? Utveckla gärna.

    SvaraRadera

MediaCreeper