Säkerligen har ni alla hört det på Sveriges radios ekonomieko eller rubriken i Dagens industri som kanske lyder "Buffel och Båg AB redovisar för senaste kvartalet en vinst på 4kr och 50 öre vilket var 30% mer än förra året men 12% sämre än förväntat". Eller varför inte: "Stora fina Banken höjer sin rekommendation för guld och gröna skogar AB från neutral till outperform och riktkursen höjs från 83 kr till 87kr. bla. bla."
Ja stackars dessa analytiker, gissar dom rätt är det få som tackar dom men när dom gissar fel så skrattar vi alla åt deras i våra stycken ”inkompetens” eller vad vi nu väljer att kalla det. Är analytikernas gissingar åt pipsvängen och aktien rasar ordentligt på rapporter så blir vi förbannande och känner oss lurade minsann av dessa bedrövliga bankfolk! I media så skrivs det ömsom om analytikernas favoriter för att på nästa uppslag stå ”så fel gissade analytiekrna”.
Så hur skall man förhålla till analytiker?
De flesta som läser denna blogg är säkerligen värdepapperskunder främst i nätmäklare såsom Nordnet och Avanza. Sådana rena transaktionsbolag har ju inga anställda analytiker utan här handlar det kanske om att man publicerar några journalistiska inlägg och möjligtvis då ett råd på inlägget med typ köp eller sälj. Sedan publicera man rubriker från nyhetsbyrå om att Carnegie höjt sin rekommendation på ABB och Goldman Sachs istället sänker Volvo och sedan omvänt nästa vecka så det blir lite spännande. Mest irritationsmoment skulle jag vilja säga. Kort sagt, waste of time.
Är man däremot värdepapperskund i storbanken eller banken på fina gatan så stöter man på analytikerna lite mer och lite mer djup omfattning. Här får man kanske varje morgon ett nyhetsbrev om man så önskar (såvida inte banken under natten blivit övertagen av finansinspektionen) om hur det har utvecklats inom skobranchen (Ja ni vi dojjan, nike och AdiDAX samt mindre några pumaekonomier), varje månad publiceras fina gatans strategianalys (eller något annat fräckt namn) sedan finns det kanske en modellportfölj med bankens bästa köpråd och förslag på diversifiering om man råkar ha en miljon i aktier. Sedan har man då en aktuell rekommendation och prognoser på varje enskilt företag på mer eller mindre hela börsen. Slutligen så publicerar banken kanske prognostiserade nyckeltal som man som kanske kan sortera i någon fin tabell så att man t.ex. kan få fram vilka bolag på börsen som banken förväntar sig har de största direktavkastnignen våren 2012.
Givetvis så är det gissningar och spekulationer och man bör vara observant på att mycket syftar till att skapa en vilja hos kunderna till aktivitet förutom att vara ett beslutsstöd till fina gatans fondförvaltare. Köp och sälj, så hoppas vi på fina gatan att både du som kund tjänar pengar på våra rekommendationer och så tjänar vi ännu mer pengar och forsatt kan jobba efter 3-6-3 regeln (för er som inte kan den så betyder det att banken ger 3% i ränta på inlåning, 6% i ränta på utlåning och så spelar tradingchefen golf klockan 3 på eftermiddagen)
Jag vill nog påstå att bankens köp, sälj, outperform, avvakta, tokköp, neutral eller varför inte ”the strongest buy in the history of strong buys” (som en bejublad analys från Handelsbanken av IT-bolaget Adcore löd en gång i tiden kring millenniumskiftet). Gick inte så bra för det köprådet då aktien på 3 år sjönk 99%. Nej sådana råd bör man nog ta med en nypa salt. Men däremot så har jag faktiskt inget emot att till exempel läsa bankens gissningar om utdelningar och förändringar av nettoskulder eller nyceltalssorterare. Tycker tvärt om att det är ganska så intressant läsning om än som kuriosa precis som välskrivna blogginlägg för den delen också är.
jag blir så nyfiken - kan man läsa deras analys av Adcore någonstans på nätet? Det bör vara mkt underhållande läsning:-)
SvaraRaderaTyvärr hittar jag inte den på nätet. Den finns dock i en bok jag har här i bokhyllan..."Sagan om Adcore"
SvaraRadera