onsdag 1 december 2010

Preparatus superviviet

Cornucopia skriver idag om survivalism, dvs att förbereda sig inför större och mindre katastrofer såsom strömavbrott, vilse i skog, vatten som inte fungerar osv. Som gammal "survivalist" (skulle i och för sig aldrig kalla mig survivalist) sedan barnsben (skogsmulle, scoutverksamhet, friluftsfantast, 5-dubbel distriksmästare i scoutfemkamp i Västergötland (innehåller bla. eldning på tid), utbildad jägarsoldat under värnplikten, några överlevnadskurser, vänner som utbildar inom överlevnad och personal recovery (en militär term för hantering av "strandsatta" individer t.ex. en utskjuten pilot), och har tillbringat dagar nedgrävd i en snödriva) så känner jag mig manad att kommentera hans inlägg även om säkerligen många nu tycker att detta ligger långt utanför det normala inlägget på denna blogg.

Men detta är som sagt fördelen med att ha en egen blogg, man får faktiskt skriva om vad man vill, pilutta dig kära läsare! Denna gång handlar det inte om ekonomiska förberedelser.

Så hur gör man då om man då vill förbreda sig inför "störningar"?
Det första man måste lära sig är psykologi. Har du inte koll på dina egna känslor i samband med störningar mot vardagens besvär så är du rökt, basta!. Det spelar ingen som helst roll vilka praktiska kunskaper du har eller tillgänglig god utrustning då det handlar om hur du hanterar den specifika situationen. Framförallt behöver du vara rationell under stressade situationer. Det handlar både om att hur du reagerar vid ett försenat tåg och hur du hanterar att vara hungrig, frusen eller hur du ställs inför ett strömavbrott. Många individer kan vara lysande att hantera stress under ett schackparti, eller kungar på att tillaga rötter från kaveldun men urusla på att hantera att vara frusen och hungrig på ett stillastående tåg med toaletter ur funktion.

Det finns en gammal tumregel som lyder STOP för visso främst använd vid situationer man gått vilse men väl användbart i de flesta obehagliga situationer. STOP betyder STANNA, TÄNK (dvs börja inte irra omkring och göra fel saker), ORIENTERA (hur ser läget ut, vad är det som hänt), PLANERA (vad kan jag göra härifrån som är rationellt). Du måste öva på detta, finns ingen annan utväg.Teoretiskt kanske du kanske någorlunda lära dig grundläggande kunskaper.


Boende
Man bor som sagt som man bor och detta påverkar hur man kan och bör förbereda sig. Den som bor i ett veduppeldat hus har förstå bra förspänt mot den som bor i ett hus uppvärmt med direktverkande el. Bor man på 20kvm på tredje våning i ett hyreshus så har man inte så stora möjligheter att påverka och möjligheterna till kompletterande värmekällor är inte så stor mer än en rejäl dos värmeljus.

Jag rekommenderar dock skarpt oavsett hur du bor att du är förberedd på att kunna övernatta kallt. Dvs oavsett hur du bor så bör du ha ett rejält täcke, filtar eller ännu helst en rejäl sovsäck.
T.ex. en sovsäck som tål en sisådär 15-20grader minus i tält med "god" komfort


Matlagning

Äta bör man annars dör man som sagt. Men faktum är att vi klarar oss förvånasvärt bra utan mat ett tag. En kexchokladkaka kan vi utan problem klara oss på i flera dagar, bara vi har vatten. Vatten är en begränsade sak och det kan som sagt vara svårt att bunkra upp direkt mycket vatten i hemmet löpande. Tipset är förstås att toalettstolens spolmagasin innehåller ung. 5liter helt prima vatten (ja såvida vattnet är rent när det kommer in i bostaden). Vintertid med snö tillgängligt är ju vatten en ickefråga då är det bara att smälta snö och vips så har du vatten. Tänk dock på att smälta snö gör man inte i en handvändning, det tar tid om man vill ha flera liter.
Men det kan som sagt vara trevligt att laga mat även när spisen inte fungerar. Rekommenderar att alltid ha hemma antingen ett sprit, bensin eller gaskök. Själv har jag två gaskök och ett spritkök. Gas är helt klart trevligast och en liten gastub á 220g (OBS, en 450g på bilden nedan) räcker i ung. 3 dagar/person vid snabb matlagning tre gånger per dag, spritkök förbrukar under sammatid omkring 1liter T-sprit. En fyra personersfamilj behöver således fyra tuber gas alt. 4 liter T-sprit för några dagars frånvaro av el.


Har man tillgång till braskamin, vedspis mm. Så är det ju bara att laga maten på/i denna förstås.
Matlagning i sig innebär ju också att man behöver råvaror. Ett välfyllt skafferi (viktigast), kylskåp, frys, ev. lite konserver, En OK lista hittar du här. Komplettera med att ha ett förråd av pulversoppor och mycket torkad och rökt mat hemma. Dessa urgamla sätt att bevara mat. Faktum är att det går utmärkt att torka en så vardaglig produkt som köttsfärsås och förvara upp till ett år i skafferiet (får ta och skriva mitt recept på detta i något annat inlägg) vilket är en underbar delikatess om man skulle råka vara på vandringstur en helg eller kunna tillaga vid det stora strömavbrottet när grannen knaprar kalla mariekex. Blåbär är också lysande att torka och ha i skafferiet. Fungerar både i musli och går att göra soppa på. Lök är nog det enklaste man kan torka och gott är det också.

Göra upp eld
Det kan tyckas synnerligen basalt att göra upp eld. Man jag vill nog påstå att många faktiskt inte skulle klara av det under kärva förhållanden. Det är en sak att göra upp eld med torr ved i braskaminen en helt annan sak att göra upp eld i en regnig skog. Då krävs det rätt handlag, minst sagt speciellt om man nu inte har färdighuggen och torkad ved utan får elda vad naturen erbjuder.

Om man vet om att det kan komma att vara kräva förhållanden och det kan behövas göra upp eld så rekommenderar jag överkursen, att skaffa en eldpåse. Dvs en liten påse med innehåll som förbättrar oddsen för en lyckad eld betydligt. Rullat tidningspapper indränkt i stearin är bland de bästa eldstartare man kan ha och några små tjärpinnar är inte dumt heller. Bark från enebuskar är prima i naturen.

På tal om eld så rekommenderar jag alla att ha någon eller några fotogenlampor hemma (med bränsle!). Det är en mycket billig och klok belysning (ger också lite värme) och kostar ca. hundralappen styck. Själv har jag några stycken Feuerhand. Passar bra till kräftskivan också och inte bara vid strömavbrott.


Kommunikationer
Du kanske åker buss eller tåg ofta? Räkna med att bli strandsatt förr eller senare och troligtvis då mitt i krävaste vintern. I bil skatt man alltid ha reflexväst, varningstriangel, en varm filt med mera. Fast det vet du  ju redan. Även när man åker tåg (som undertecknad gör ganska ofta) så kan man behöva ett litet nödkit. Själv har jag i stort sett alltid en liten fleccefilt, vattenflaska och en liten godisbit nedpackat i väskan. Kan var trevligt att ha om det värsta skulle inträffa, kanske inte minst till dina medpassagerare.

Att hålla sig i form
Det kanske allra viktigaste när det gäller överlevnad är att man är fit for fight. All upptänklig erfarenhet visar att desto högre fysisk prestationsförmåga du har desto bättre klarar du påfrestande situationer. En situation som kan vara "obehaglig" för en frisk, vältränad individ kan för en svag och sjuklig individ vara direkt "farlig". Kanske det viktigaste av allt är att om man är frisk och stark så har man större förmåga att hjälpa andra i utsatta situationer. En individ som sällan har ansträngt sig i stark kyla kommer uppleva detta som synnerligen obehagligt.

Men tro nu inte att jag är någon fullblodssurvivalist detta då jag igår lyckades förfrysa toppen på min högertumme under en skidtur i 18 minusgrader med pannlampa, inte mycket till föredöme här inte...och värker i tummen gör det nu också.

7 kommentarer:

  1. Mycket bra skrivet. Kul att läsa om andra o hur dom tänker och förbereder sig.

    SvaraRadera
  2. "The greatest lesson in life is to know that even fools are right sometimes.."

    Winston Chruchill

    SvaraRadera
  3. Spännande läsning!

    när vi ändå är "off-topic" - vad rekommenderar du för pannlampa för längdåkningen? Jag behöver en bättre och tittar på en Silva X-Trail och hoppas att den ska räcka för vill ha en liten, smidigt och som inte kostar mkt mer än ngn tusenlapp.

    http://www.addnature.com/product.aspx?pf_id=SILVAXTRAIL

    SvaraRadera
  4. Signs->Själv har jag en Silva 478, tror inte den finns att köpa längre utan är en gammal modell. det är en 10-20W Halogen. Egentligen lite overkill då det blir en belysning som en motorcykelstrålkastare.

    Idag finns det närmast sjukt bra LED-pannlampor både ála proffsmodell för orienterare skidåkare (Lupines lampor t.ex.) men dom kostar därefter också.

    Men som vardagsmotionär som inte kastar sig ut hejdlöst för nedförsbackarna och inte springer i allt för jävlig terräng så räcker det gott med enklare ledlampor av "plusmodell" dvs dom som har ett separat batteripack till skillnad från minilampor som i alla fall jag tycker inte duger att göra annat än gå på stigar.

    Petzl har en del trevliga varianter som inte kostar skjortan.

    Silvas X-trail är säkert också ett bra alternativ.

    SvaraRadera
  5. "Det spelar ingen som helst roll vilka praktiska kunskaper du har eller tillgänglig god utrustning då det handlar om hur du hanterar den specifika situationen."

    Här håller jag verkligen inte med. Om man blir avsläppt/borttappad på ett fjäll så är det väldigt viktigt att man har god utrustning samt praktiska kunskaper hur man för sig i ett vinterklimat. Detta är anledningen till diverse survival kit's som det är bra att ha med sig i exempelvis segelbåten.

    Så länge man inte är född till Crocodile Dundee eller Bear Grylls skulle jag säga tvärtom. Ha alltid med dig bra utrustning och lär dig (praktiskt) hur du ska uppföra dig i olika klimat, det är viktigast! Det kan man dessutom påverka i större utsträckning. Och med god utrustning och träning ökar chansen för god respons inför en kommande "paniksituation".

    Tack för en bra blogg.
    //fallskärmsjägaren

    SvaraRadera
  6. Hur torkar man köttfärssås?

    Q

    SvaraRadera
  7. Q-> Att torka köttfärssås är mycket enkelt.

    1. Laga köttfärssås precis som vanligt med kryddor, lök och tomater och allt vad du nu vill ha, fast utan fett i pannan och tillsätt ej vatten.

    Efter den är klar breder du ut såsen på ett bakplåtspapper. och ugnsplåt.

    efter du har bakat något i ugnen så ställer du direkt efter in, köttfärssåsen på plåten i ugnen (avstängd) och låter den vara där i 6-8 timmar

    Alternativt har du på ugnen på lägsta värmen (typ 50gr) under en natts sömn.

    Efter några timmar har köttfärsbitarna blivit helt knastertorra och krympt.

    Dessa bitar förvara du en tätförsluten plastpåse som går bra att ha i skafferiet i upp till ett halvår (går väl längre förvisso också.

    När du vill äta din köttfärssås under en kajaktur tex. Så häller du ner innehållet i en kastrull och fyller på vatten, låter vattnet stå någon timme och gärna kokas upp också. Sedan kokar du upp såsen det sista så att den blir varm som vanligt och serverar med kokt pasta.

    Busenkelt att göra ute i skogen och väsenskilt från att äta "torrfoder".

    SvaraRadera

MediaCreeper