måndag 29 augusti 2011

120Mdr skäl för Anders Borg att vara förbannad

Anders "nu-blir-det-hårda-tider" Borg har gått till angrepp mot Swedbanks stora återköp av aktier som är att likställa med aktieutdelningar.

Man kan självfallet ha olika uppfattningar om detta. Å ena sidan kan man prata om det moraliska att i en bank som tidigare varit på konkursens brant för bara några år sedan gör stora återköp när det blir bättre tider. Å andra sidan så är Swedbank idag efter två nyemissioner en betydligt stabilare bank än vad man var för några år sedan. En av de starkare i Europa såvida man accepterar bankens värderingar av övertagna fastigheter exempelvis så det kan man nog diskutera. Fundamentalanalysbloggen är lite förbaskad på en finansminister som pratar för mycket om historien och inte ser Swedbank av idag. Och visst kan man nicka instämmande till Fundamentalanalysbloggens åsikter, för varför ska en finansminister lägga sig i en privat banks affärer?

Men jag är nog av den anledningen att jag tycker Anders Borg har skäl att vara förbannad, i själva verket 120mdr skäl att vara förbannad. För just 120 Mdr är vad Anders Borg, Stefan Ingves, Bo "det är jag som äger Carnegie" Lundgren och indirekt du och jag har utlånande genom det statliga bankstödspaket som tog fram i samband med att det svenska banksystemet fick stora likviditetsproblem efter Lehman Brothers konkurs.

Omfånget av det bankstödet minskar ju succesivt i takt med att upptagna lån löper ut och det ser ut som om svenska staten på paketet gör en vinst på knappa 6mdr (räntenettot gentemot svenska statens upplåningskostnad), gott så men man ska nog inte heller sticka under stolen med att de svenska bankerna också tjänat pengar på stödpaketet genom lägre upplåningskostnader. Per den sista juni var det statens utestående bankstöd 136Mdr. Svenska staten specificerar inte exakt vilka banker som har exakta siffror men det räcker ju med att läsa Swedbanks senaste kvartalsrapport så är Swedbank mottagare av 120Mdr av detta stöd. Så med rätta så skulle man nog kunna byta namn från svenska bankstödet till svenska Swedbankstödet för i praktiken är det i det närmaste helt och hållet Swedbank som har lån, förutom några mindre miljarder.

Mao, indirekt lånar idag Swedbank pengar av svenska staten och köper för dessa lån tillbaka sina egna aktier...Visst Swedbank får i praktiken göra precis som dom vill. Ytterst faller det förstås tillbaka på finansministern då han kunde drivit igenom hårdare villkor för statliga krediter till de svenska bankerna. Exempelvis kunde man ju satt kravet att inga aktieutdelningar eller  aktieåterköp år lov att genomföras så länge banken har upplåning med statliga garanti

Också rent affärsmässigt så tycker jag Swedbank gör fel i återköpen.
Swedbank har förvisso en betydligt starkare balansräkning och bättre intjäning men man har fortfarande klart högre upplåningskostnader än sina svenska konkurrenter. På bostadsobligationer får Swedbank idag betala ca. 5 räntepunkter mer än Nordea, SEB och Handelsbanken. Detta innebär att Swedbank vid likvärdig utlåningsränta tjänar 500kr mindre i räntenetto på ett 1Mkr bostadslån än sina konkurrenter.

Trots Swedbanks allt bättre balansräkning så har räntemarknaden mao inte samma förtroende för Swedbank som för de tre andra svenska storbankerna. Får man större förtroende på marknaden som man minskar sitt eget kapital genom aktieåterköp? Med största sannolikhet nej...och risken finns

Först konsolidera och se till att man har likvärdiga upplåningsvillkor som konkurrenterna först sedan kanske man skulle kunna börja kolla på återköp eller andra kapitalöverföringar till aktieägarna.

3 kommentarer:

  1. Fast att köpa tillbaka aktier just nu har ju fördelen att vara billigt då kursen är väldigt pressad.

    SvaraRadera
  2. Jag valde aldrig att fördjupa mig i frågan på egen hand men om detta är något som kan tydas ur Swedbanks Balansrapporter så är det nog inte rätt tidpunkt nu att utöka sitt ägande i koncernen. Skulle personligen rösta för att minska lånen alt ämna de lånande kapitalet till sämre tider.

    Anonym: Men om kursen sjunker ännu mer då? Är det då värt att på samma gång få en svagare återbetalningsförmåga på belånat kapital?

    Det är ett riskfyllt spel om någon utav världens ekonomier skulle få en käpp i hjulet någonstans.

    SvaraRadera
  3. Kan inte säga annat än att det känns bra att även du kan ha så tokfel någon gång. Det tillhör ju inte vanligheten. Tror du läst för mycket mediarapportering och för lite årsredovisningar vad det gäller Swedbank. Vem trodde man skulle få säga det till dig. :-)

    SvaraRadera

MediaCreeper