Det är alltid bra att gå tillbaka och läsa lite om vad man skrivit av tidigare. För styvt ett år sedan skrev jag ett inlägg om Byggmax som då skulle introduceras på börsen. Jag var ganska så positiv kring företaget men skeptiskt till bolagets värdering. Sedan introduktionen av bolagets aktiekurs mer eller mindre ”slaktas” och börskursen är halverad så det kan nog finnas skäl att skriva lite grann återigen om Byggmax (Jag var för övrigt i en Byggmaxbutik så sent som i söndags)
Byggmax startades mitt under den förra svenska bankkrisen i början av 90-talet med affärsidén att erbjuda ett begränsat sortiment byggvaror till lägsta möjliga pris. Affärsidén är den samma idag som när man startade den första byggvarubutiken.
I praktiken betyder detta att Byggmax enbart har standard byggvaror och man har dessa till de lägsta priserna. Vill man exemplevis köpa plasttakskruv så erbjuder Byggmax alternativen, ja alternativet plasttakskruv!, inga fler valmöjligheter och inga oändliga hyllor som på exempelvis Bauhaus eller någon lokal XL-bygg där säkert tjugo olika varianter finns att välja på och där man som kund måste fundera en och två gånger innan man köper rätt produkt.
Byggmax är konjunkturberoende. Starkt konjunkturberoende. När folk får mindre pengar i plånboken, räntan är högre och huspriserna faller så handlas det betydligt mindre byggvaror. Men detta gäller ju även exempelvis kläder och Byggmax har vissa likheter med H&M om att alltid erbjuda ett begränsat sortiment till lägsta möjliga pris. Och även om det är lågkonjunkturer, höga räntor så måste folk trots allt underhålla hus och hem. Måla om, täta förrådstak och kanske bygga några drivbänkar till grönsakslandet. I bistra tider är det nog också ganska troligt att man handlar där det är billigt och man handlar totalt sett mindre.
Byggmax har en mycket bra kapitaleffektivitet i sin verksamhet av följande skäl:
Dels ett mycket begränsat sortiment. Istället för att ha 20 olika plasttaksskruvar där vissa varianter köps av kunder ytterst sällan så har man skruv som då säljs istort sett dagligen och lagret töms i snabb takt.
En annan viktig sak när det gäller kapitaleffektiviteten är att man säljer på ”cash on delivery” dvs Byggmax själva ger inga krediter till sina kunder, överhuvudtaget inte ens till företagare. Inga kundnummer att skriva upp på och fakturor som skickas hem vid månadsskiftet som hos många andra byggvaruhandlare utan vill du köpa på Byggmax måste du betala direkt. Sedan har man dock ett samarbete med kreditbolaget Collector som erbjuder ett ”byggmaxkort” men detta är i praktiken ett vanligt kreditkort hos Collector, och inget som har med själva rörelsen i Byggmax att göra. Detta innebär att lagret hos Byggmax finansierar man i första hand genom leverantörsskulder (om lageromsättningen är snabbare än uppskattningsvis 30 dagar) och varor man säljer får man pengar för direkt. Inga stora pengar som binds i ett stort lager utan starkt kassaflöde
I rena siffror hade Byggmax sista Juni ett varulager på 453Mkr och leverantörsskulder på 621 mkr! Dvs Byggmax kunder har i praktiken redan köpt mycket varorna innan Byggmax själva har betalt för dem…Och viktigt att påpeka, man får heller inga kreditförluster, man behöver inte anlita inkassobolag och man får alltid betalt för att kunderna måste betala direkt (även hantverkare som handlar i butiken).
Byggmax är såklart säsongsberoende med helt motsatta säsongen som t.ex. Skistar. Skidor åker man som bekant på vintern och bygger i hus gör man på sommaren, kortfattat. Byggmax är en förlustverksamhet på vintern och starkt vinstgivande på sommaren. Perioden april-juni hade man exempelvis 5,6kr per aktie i kassaflöde från den löpande verksamheten medan siffrorna på helåret är 3,3kr per aktie. Bolaget har ett eget kapital på 11,5kr per aktie så 1/3 del av hela företags tillgångar snurrar varje år i kassaflöde. Inget kasst flöde…
Byggmax har också likt H&M en uttalad tillväxtambition och sista året har man öppnat 13 nya butiker till 81 stycken i senaste rapporten.
Vid introduktionen på börsen hade Byggmax en hög skuldsättning. Men man har amorterat ner nettoskulden rejält till 288Mkr trots butiksexpansionen. Men likväl Balansräkningen i Byggmax är inte mycket att hänga upp sig och något substansklipp är bolaget knappast, tvärt om med Goodwillposter till följd av tillväxten. Om bolaget får problem med lönsamheten så kommer det snabbt karvas ut då balansräkningen är tunn och nyemission oundviklig. Resultaträkningen och den långsiktiga tillväxten är mer eller det enda som är intressant som investerare i bolaget ja plus nettoskulden då som talar om riskerna.
Omsättningen i jämförbara butiker är vacklade och det är väl här de stora frågetecknen idag när det gäller Byggmax. Konjunkturen idag för byggvaruhandlarna är nog förhållandevis dopad mot ”normalläge” vilket då logiskt sett borde innebära att vi ska sätta mycket höga krav på bolagets värdering och det är väl lite tveksamt även fortfarande om det är tillräckligt billigt med Byggmax aktie.
Samtidigt så är byggvaruhandeln i Sverige ur rejäl omstöpning precis som dam och herrkiperingarna på 70-talet. Från lokala små självständiga byggvaruhandlare spridda i var by så går det mot stora kedjor som Byggmax, Bauhaus, K-Rauta. Om 10-20 år så tror jag byggvaruhandeln som stöpas om rejält. På gott och ont förstås då många små byggvaruhandlare runt om i landet kommer få stora problem med lönsamheten då kedjornas stordriftsfördelar medför priskonkurrens. Se bara hur många radio och TV-handlare som slagits ut av Elgiganten, MediaMarkt och SIBA.
Den vikande konjunkturen verkar Byggmax dock ta med ro då man skriver följande under rubriken framtidsutsikter i senaste rapport: Räntorna har stigit i de nordiska ekonomierna. Främst i Sverige. Detta påverkar den disponibla inkomsten och bostadsmarknaden negativt i många branscher däribland byggvarubranschen. Byggmax har med sitt lågpriskoncept historiskt sett stärkt sin marknadsposition i en svagare konjunktur. Samtidigt är Byggmax inte opåverkad och försäljningstillväxten är idag lägre än målen.
Funderar du på att köpa aktier så du kan köpa skruvarna av "dig själv"?
SvaraRaderaInte idag, nej
SvaraRaderaTrevligt inlägg. Hittar ni några fynd efter årets nedgång?
SvaraRaderaIntressant analys av Byggmax!
SvaraRaderaHög skuldsättning och stor goodwillpost beror inte på tillväxten. Enligt prospektet (som jag plockade fram): "Goodwillposten härrör huvudsakligen från Byggmax Group AB:s förvärv av Byggmax AB år 2006." Man blåste alltså upp balansräkningen i god tid före börsintroduktionen genom att låta bolaget köpa sig självt. Kanske blåste man därmed nya aktieägare också? ;-)
SvaraRaderaGivetvis helt korrekt Alex. Goodwillposter uppstår när ett bolag köper upp ett annat bolag till högre pris är bokfört eget kapital
SvaraRaderaJag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com
SvaraRaderaJag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com
Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com