Det är återigen frossa och rädsla som råder på de ekonomiska marknaderna. En kall vind, för att inte säg storm sveper in över riskfyllda tillgångar i spåren av skuldkriser och oro för vikande konjunktur.
Senaste tiden har mycket pengar i de finansiella marknaderna flyttats från aktier till exempelvis guld och den "säkra" räntemarknaden. Många placerare har lagt sig likvida (vilket i praktiken innebär att man har valuta och ränteplaceringar) istället för att ha riskfyllda positioner.
Att guldpriserna stiger i tider av finansiell oro känns befogat även om guldets prisuppgångar nu börjar bli rejält stora och nu nått till priskurvorna börjar bli kusligt bubbellika och att prisuppgången mer eller mindre oavbrutet pågått i 10 års tid vilket då innebär att "ingen" förlorat pengar på tillgången och många tror på den räta linjens logik om evigt stigande priser. jmf med prisuppgångar på bostäder sista 10 åren och allt allt fler mindre investerare satsar på guld kan man förstå enbart genom att snabbt titta på inläggen på exempelvis DI börssnack. (Di Börsnack är för övrigt en mycket intressant plats att studera mänskliga beteenden på såsom rädsla, girighet, argsinthet....etc)
Vad som däremot inte känns så befogat är de enormt höga priserna på amerikanska statsobligationer. Den amerikanska staten är skuldsatt, en del skulle nog säga att staten är pank och bankrutt. Man har också stor politisk oenighet om hur man ska komma tillrätta med denna situation och hur man ska få statens inkomster och utgifter att balanseras. Situationen idag där de årliga budgetunderskotten är mångdubbelt större BNP tillväxten (som till viss del består av inflation) är givetvis fullkomligt ohållbart i längden. Men likväl är väldigt många placerare beredda att investera i landets höga statsskuld istället för att äga mer riskfyllda tillgångar. Såväl små som stora placerare. Den lille amerikanska småspararen som säljer sina coca-cola-aktier och istället satsar i en räntefond gör just detta, köper statspapper och lånar ut pengar till den arme skuldsatte sjuklige patienten. Frågan är om inte många amerikanska storföretag mår betydligt bättre än staten idag.
Räntekurva över amerikanska statsobligationer. Siffrorna till höger är den procentuella räntan.
Ratinginstitutet Standard&Poors har nu sänkt USAs kreditvärdighet till AA+ med negativa utsikter istället för normala rocksteady AAA. Vilket givetvis är fullkomligt logiskt när statsskulden är över 100% av BNP och knappt 10% av BNP i årliga budgetunderskott. Ändå är investerare beredda att sälja av och ligga likvida och låna ut pengar till den skuldsatte sjuklingen till räntan 0,2-0,3% (översatt till p/e tal runt 300(!!) eller så..). Jag personligen finner inte detta som någon form av stöd i fundamenta utan drar slutsatsen att som investerare är amerikanska statsobligationer överprissatta, för att inte säga bubbelprissatta. Det borde kännas mer logiskt med en sjunkande dollar och stigande statsskuldsräntor för USA, å andra sidan ska man nog passa sig för att investera mot ett sedeltryckeri...don´t fight the fed.
I de kraftiga nedgångarna på aktiemarknaderna där mer eller mindre alla aktier dras med i fallet kommer det nog också framgent att kunna gå och hitta ett och annat fynd till bättre priser.
Häromdagen passade jag förresten på och besteg 7 bergstoppar över 1600 möh på en och samma dag. Pust och stön och hjärtat fick klappa många extra slag den dagen....visst ser det inbjudande ut att knyta in sig i rep när man ser sånt här...?
Vad tror du effekten blir av sänkningen av USA:s kreditbetyg?
SvaraRaderaSjälv tror jag det kommer bli stökigt på kort sikt, men att det - optimist som jag är - innebär något positivt på lite längre sikt.
Dock känner jag att mina kunskaper är alldeles för begränsade för att kunna göra en tillräckligt uttömmande bedömning.
Var ska pengarna som är investerade i amerikanska statsobligatoner ta vägen om den bubblan spricker? Bl a till guld tror jag. Mindre än 1% av världens tillgångar är investerade i guld just nu. På förra guldrusningens topp i slutet på 70-talet var siffran nästan 3%. På slutet av 60-talet innan Bretton Woods avskaffades var det uppemot 5%. Så guld är knappast en bubbla om du frågar mig.
SvaraRaderaFinns det någon möjlighet att sänkningen av kreditbetyget kan vara positivt för aktiemarknaden på lite längre sikt?
SvaraRaderaEftersom många amerikanska bolag har goda finanser och tjänar bra, borde inte en del av kapitalet som ursprungligen skulle investeras i amerikanska statsobligationer gå till aktier och företagsobligationer?
//Stefan
Tack för ett läsvärt inlägg!
SvaraRaderaHär finns fler tänkvärda diagram gällande guld http://seekingalpha.com/article/216269-10-charts-10-stories-of-the-real-gold-price
Ju vist kan man tycka att det är dåligt ställt i USA men vilka alternativ finns det ? De andra stora statsobligations marknaderna är Japan och Italien enligt mitt tycke mycket sämre alternativ. Så vart ska överskotten placeras i stället - den intelligente investeraren väljer den minst dåliga eller hur.
SvaraRaderaSiata Anonym- En högst relevant fråga. En del av förklaringen till att guldpriset har åkt upp i himlen är helt enkelt att det saknas placeringsmöjligheter med säker real avkastning. Inte ens realränteobligationer ger ju längre någon real avkastning.
SvaraRaderaLeter du etter presserende lån? Se ikke lenger. Atlas Loan Firm er et selskap med ren lån- og gjeldsfinansiering til avkastning på bare 3%. Vi kan finansiere opp til $ 25.000.000,00 (femti millioner dollar). Kontakt oss for din umiddelbare låneprosess.
SvaraRaderaE-post .. Atlasloanfirm@outlook.com
Telefon / Whatsapp +1443 345-9339