Ända sedan datorn Deep Blue besegrade schackvärldsmästaren Gary Kasparov i slutet av 90-talet i två rafflande omgångar med sista resultatet 3½–2½ så är det nog bara att inse att datorer kan programmeras att utföra oerhört avancerade saker med hög kvalité som överstiger kapaciteten i den övre kroppshalvan hos oss normalbegåvade. Förhoppningsvis är det dock inte så illa att datorerna likt någon Sci-fi film tar över världen från oss människor...förhoppningsvis.
Senaste tiden har det skrivit väldigt mycket kring datorer som programmeras att handla aktier Häromdagen kunde man läsa i någon tidning att stockholmsbörsens största aktör numera inte är SEB, Carnegie eller Handelsbanken utan helt sonika någon tradingfirma med okänt namn där hela firman kan ha personalfest i ett enda kontorsrum om bolagets dataservrar ställs utanför. Jag hörde också häromdagen en äldre herre ringa in till SR programmet Ring P1 och säga att det inte är lönt att köpa aktier längre när datorerna nu tagit över ock man alltid får köpa till högsta pris och sälja till lägsta.
Handeln är helt automatiserad dvs man har fyllt sina serverar med diverse tradingstrategier som försöker utnyttja köp och sälj som genomförs på börsen. Fullt av fina algoritmer som slaviskt utför exakt det man programmet dem att göra utan några mänskliga känslor och tillkortakommanden.
Hur påverkar detta oss dödliga? Är det likt Kasparov bara att inse att datorerna besegrat oss? Kommer datorernas framfart resultera i enorma börskrascher och hausse i form av kraftigt ökad volalitet? Innebär datorerna att det blir mer riskfyllt? Kan datorernas trading rent av framkalla bankkriser och depressioner av rena knapptryckningsfel? Man kan ju i alla fall ställa sig frågan då många verkar vilja gå in och begränsa hur dator ska få lov att handla och andra ställer sig frågan om det som privatperson ens är lönt att handla aktier nu när datorerna tagit över.
Jag är en människa av förhållandevis lugn natur som inte hetsar upp mig i onödan och jag tror nog även när det gäller automatiserad programmerad datorhandel att vi generellt överdriver farhågorna. Är det något vi ska vara rädd för är det dock "skit bakom spakarna"
Automatiserad algoritmhandel har egentligen absolut ingenting att göra med det bakomliggande värdet hos aktier utan är helt och hållet trading med papperspriser. Gissningsvis är det många gånger ganska så avancerade strategier som inte ensa tjänar pengar på börskurser förmodas gå upp eller ner utan arbitrage mellan olika marknadsplatser, agera på både köp och säljsidan osv. i oändliga möjligheter. Värdeskapandet i företagen bryr sig inte herr och fru aktierobot om.
Kortfattat innebär den ökade automatiserade handeln (ja det är kanske inte alls rätt begrepp) att omsättningen i aktier ökar då det utförs fler köp och säljordrar. Att omsättningen ökar är egentligen enbart av godo, det medför (i generella drag) mindre skillnader mellan köp-sälj och ofta mindre ”ticksize” dvs att en aktie kanske handlas till kursen 86,35 istället för 86,5kr eller 86kr.
En sak har dock den ökade algoritmhandeln på Stockholmsbörsen medfört skulle jag utan att ha något som helt bevis föroch det är att det har blivit betydligt svårare för många banker att tjäna tradingpengar i egen bok då konkurrensen hårdnat betydligt då det blir trångt om samma pengar. Flera banker har också gjort neddragningar med trading och market making. Sannolikt möter även privatpersoner som ägnar sig åt aktiv korttidstrading precis samma problem att det blir svårare.
För de som lägger in algoritmer i avancerade tradingstrategier så önskar jag varmt lycka till! Ni står inför samma svårigheter som alla andra som handlat på marknader av alla de slag sedan babylons tid. Men det grundläggande värdet hos aktier dvs (vinstgenereringsförmåga och tillgångar-skulder) är helt oberoende huruvida datorer eller inte handlar aktier och för långsiktiga placerare är det just detta som är det intressanta att förhålla sig till.
Värt att tänka på när alla ropar på skadlig reglering. Som långsiktig investerare har man allt att vinna på datorhandeln.
SvaraRaderaHej.
SvaraRaderaMitt namn är Charles och jag har nyligen startat bloggen Finansdepartementet.
Du hittar den på http://finansdepartementet.blogspot.com
Syftet med bloggen är att den ska fungera som min investeringsdagbok.
I den kommer jag att publicera aktieanalyser, strategier för tillgångs allokering,
portföljrapporter m.m.
Jag har tidigare läst din blogg och funnit den intressant. Jag tänkte att du kanske kunde vara intresserad av att ta del av innehållet på min blogg.
Tack för en bra blogg!
// Charles
Varför bry sig om att sälja till lägsta kurs och köpa på högsta kurs? Om det handlar om 1 krona, och 600 000 aktier så kan det svida självfallet. Men troligtvis så finns vetskapen om att en ännu större vinst kan kammas hem i det långa perspektivet och då så är 600 000 kronor idag kanske 3,6 miljoner om 5 år. Dem som kan klaga över den datoriserade handeln är de spekulanter som tar stora risker, fullt medvetet, på kort sikt. Men dem spekulerar ju, då får dem skylla sig själva när de blir överkörda.
SvaraRaderabra skrivet!
SvaraRaderaVad sägs om det faktum att HFTfirmorna eroderar kapital från pensionssparare genom frontrunning?
SvaraRaderaEnda guldgruvan som dessa har, för inte skapas pengar ur intet, det är någon som står för mellanskillnaden. Just nu kan man säga att är en "transaktionsskatt" som pensionsfonder mm får betala.
Pengarna kommer någonstans ifrån, var tror ni de kommer ifrån?...
Problemet är att företagen tillåts sätta sina burkar precis i närheten av servrarna för att spara millisekundrar. Att handla i luft är knappast någon långsiktigt strategi där man ser på fundamenta...
SvaraRadera