torsdag 18 augusti 2011

När är det dags för Avanza Pension och Nordnet Pension att skärpa till sig?


På ekot kunde man idag höra att finansmarknadsministern Peter Norman ryta till mot landets pensionsförsäkringsbolag och hota med lagstiftning om att rapportera pensionsförsäkringar till minpension.se. Minpension.se som egentligen heter Min pension i Sverige AB är ett företag som finansierars av både staten och Sveriges försäkringsförbund och är helt gratis för oss privatkunder.

Minpension.se är som sagt en samlingsportal på internet (och via smartphones))över individers pensionsförsäkringar. På en och samma internetsida kan man med inloggning med E-legitimation se en samlad bild över ens pensionstillgångar. Hur mycket man har på PPM konton, avtalspensioner, statlig inkomstpension mm.  
 
Ja så var det tänkt…för det finns en hake i form av att det inte är obligatoriskt för pensionsbolag att koppla in sig på minpension.se En del pensionsförvaltare har helt enkelt struntat i att leverera data till minpension.se troligtvis av kostnadsskäl. En del pensionsförvaltare har bara levererat innehav i vissa typer av försäkringar.
 
Indirekt är det två aktörer som Norman vänder sig främst emot. Avanaza pension och Nordnet Pension som helt sonika struntat att leverera en enda siffra till minpension.se. Har du pensionsförsäkringar hos dessa båda aktörer så får du själv manuellt fylla i siffror på minpension.se. personligen tycker jag det nästan är mest pinsamt för Avanza och Nordnet som har stora ambitioner att ta en stor del av pensionskakan i Sverige och sedan strunta i försäkringsförbundets åtgärder för att göra pensioner mer begripliga för konsumenter och öka förståelsen för hur mycket man kan anta få i pension när yrkeslivet en dag tar slut.

Så jag tycker Norman har rätt. 
 
Jag skulle föreslå att det ska bli tvingande för alla pensionsbolag att leverera data till minpension.se och för att minska administrationen kan man sedan istället ta bort kraven på pensionsbolagen att skicka ut årsbesked. 

Årsbesked som är inaktuella innan dom ens når sin mottagare, årsbesked som oftast går rätt ner i soptunnan hos många och dessutom en stor portokostnad, förvisso kanske dom eldas upp i det lokala fjärrvärmeverket så lite nytta kanske dom gör. Nej gör allt till en digital hantering med krav att när man loggar in på minpension.se via datorn eller telefonen, då ska man presentera dagsaktuella siffror. 

Även om man har ett pensionssparande hos Nordnet eller Avanza.

6 kommentarer:

 1. Jösses vad länkar det blev...vart inte riktigt meningen

  SvaraRadera
 2. Haha, det tackar vi för :-)

  SvaraRadera
 3. Kul att se att du är engagerad! Idag inleder vi diskussion med Avanza och på Nordnet har anslutningsprojekt påbörjats. Vi hoppas att båda kommer leverera sina uppgifter innan årsskiftet.

  Hälsningar
  Anders Lundström, minpension.se

  SvaraRadera
 4. ah, detalj i sammanhanget imo. Om Norman istället tog tag i flyttmöjligheterna så skulle han göra folket en tjänst.

  De måste öppna upp för flytträtt om var du vill ha din pension.

  SvaraRadera
 5. Vi på Avanza är väldigt positiva till minpension.se och vi ser fram emot att ansluta oss till dem så snart som möjligt.

  Hälsningar
  Sanna Knutsson, Avanza Bank

  SvaraRadera