onsdag 9 januari 2008

Ha rimliga förväntningar på avkastningsskatten

Hej Cristoffer För drygt ett år sedan så investerade jag pengar i en kapitalförsäkring hos Avanza. Jag har förstått att du är lite skeptisk till kapitalförsäkringar och jag känner mig själv nu lite tveksam då jag nu ligger med förlust som man nu får betala skatt på, men sånt är livet. Men jag kommer behålla kapitalförsäkring då jag verkligen avskyr att hantera allt med deklarationer och pappersstrul så jag är nöjd ändå. Mitt tvivel har också att gör med att skatten på kapitalförsäkringen har höjts lite från från förra året och i min enfald trodde jag förut att skatten var 1% om året men nu förstår jag att skatten varierar med räntan vilket känns lite knepigt. Du är säkert insatt i hur mycket i skatt som man kan tänkas betala mest och minst osv. Vad skall man tro? /J
Hej J
Kapitalförsäkringar har som sagt sina för och nackdelar men tycker du inte om att deklarera är kapitalförsäkring säkerligen ett bra val.

Avkastningskatten är ingen lätt sak att spekulera om framåt och säkerligen kommer vi även iframtiden både ha perioder av hög och låg ränta vilket ökar och minskar skatten.

Allra bäst information får vi för räntenivåer får vi i mitt tycke från Riksgäldens statistiksida där vi både kan ta del av statslåneräntan (skatten på KP är 27% av denna per år) för varje vecka
dvs följa nästa års skatt i "realtid" så att säga. Vi kan även ta del av historisk statistik för hur den genomsnittliga statslåneräntan har varierat över tid. Om vi tar ett genomsitt för samtliga år som finns i riksgäldens statistikdatabas på internet och beräknar en hypotetisk genomsnittlig avkastningsskatt så hamnar denna avkastningsskatt på 1,619%. Sannngen på vad avkastningsskatten kan tänkas bli i framtiden över tiden ligger nog ganska nära detta genomsnittstal.

Tyvärr använder idag många banker och fondbolag i sin marknadsföring summan 1% som skatt varje år vilket gör kapitalförsäkringen skattemässigt lönsam redan vid en avkastning på 3,5% historiskt har denna låga skatt inget direkt stöd utan genomsnittet ligger på dryga 1,6% vilket kräver en avkastning övertid på ca. 6% för att bli skattmässigt lönsamt. Jag förespråkar dock på att valet mellan KP och vanlig depå skall präglas av andra faktorer framför skatten som i ditt fall t.ex. att du avskyr att deklarera då är KP ett bra val. Eller som i mitt fall där jag vill vara direktägare till aktier.

8 kommentarer:

 1. Men visst är det väl så att skatten för en kapitalförsäkring tas ut på beloppet man har inne den 1 januari (eller om det var sista december) och att om man säljer av allt innan årsskiftet så blir skatten minimal?

  SvaraRadera
 2. ananym: Det finns regler som gör att man inte kan ta ut alltihop på det sättet. Men även om man skulle kunna göra på det sättet så skulle courtaget ta hela eller åtminstone en stor del av "vinsten".

  Kapitalförsäkringar har sina fördelar, men eftersom man inte kan ställa ut optioner i svenska KF föredrar jag traditionella depåer.

  SvaraRadera
 3. Ett annat alternativ, om man inte gillar att deklarera, är att köpa hjälp av att fylla i K4-blanketten av sin nätmäklare. Det görs automatiskt och kostar ett par hundra.

  Jag är personligen inte sugen på att ge upp möjligheten att kunna kvitta en vinst mot en förlust. Det är i min mening mycket värt.

  mvh Charlie

  SvaraRadera
 4. skitbra blogg...har just sträckläst allt. tog sin tid men det var det värt!

  SvaraRadera
 5. hej!
  kikar in.kika gärna in hos mig med.

  SvaraRadera
 6. Skatten på en KF 2008 tror jag blir 1,12%.
  Att plocka ut rubbet innan den 1/1 går att göra.
  Dessa fall är provade juridisk och uetdrag ur text från skatteverket finns på min blog.

  //KM

  SvaraRadera
 7. Jag skulle undvika allt för mycket skatteplanering och i stället fokusera på att göra bättre affärer. Skatten är trots allt en liten del.

  SvaraRadera
 8. Hej på dig,

  skulle du kunna vara snäll och kika på kommentarerna i följande inlägg på min blogg: https://www.blogger.com/comment.g?blogID=1992959137375824881&postID=99728560534641809

  Det efterfrågas vissa fakta om risken med att spara på tex SveaDirekt, och jag vet att jag läst vissa varningar men minns ej var. Skulle vara toppen om du visste lite detaljer! :-)

  SvaraRadera

MediaCreeper