torsdag 31 januari 2008

Jag tror fondavgifterna kommer öka


Många med mig såg säkert gårdagens uppdrag granskning om fondavgifter och hur stora belopp banker tjänar oh fondsparare förlorar. Först av allt är fonder ingen dålig investering det är en mycket bra investering, för små belopp. Men fondkonstruktionen gör att stora belopp på hundratusentalskronor blir mycket dyra att förvalta i fonder.

Efter denna kritik så måste väl bankerna sänka avgifterna och allt fler svenskar lär börja spara indexfonder? Det tror jag absolut INTE, fondavgifterna lär bli än högre. Personligen tror jag att svenska fondsparare kommer vilja betala ännu mer i fondavgifter de kommande åren och bankerna kommer höja fondavgifterna

Nu måste jag väl ändå vara tokig som tror detta?
Hur sjutton skall bankerna kunan höja avgifterna efter denna debatt, är fondsparare inte klokare? Jodå säkert kommer Sverigefonder få det tufft de kommande åren då säkert många förhoppningsvis säljer av sina gamla allemans och kapitalinvestfonder som inte slår index och tar dyra avgifter. Detta inser även bankerna idag och deras motdrag blir givetvis att starta fler fonder för att få folk att ha kvar sina sparpengar i fonder så att folk säljer av sina "dåliga" fonder och istället investerar i nya fonder som är mycket bättre och ger mycket bättre avkastning och då behöver man ju inte tänka på avgifterna för dom är ju "redan borträknade". Varför inte en Indienfond, en afrikafond?, en råvarufond?, kanske en hegde-lite-grann-försiktig fond?, eller en minst 90% tillbaka fond?, en super high techmiljöfond?, en fiskfond till lördagsgrytan?, en fond-i-fond som bara köper vinnarfonder? En Brasilien och Koreafond? En fond som investerar i guld?

Men t.ex. En afrikafond borde väl ha högre avgifter än en Sverigefond?
Det är väl dyrare att göra aktietransaktioner i Kenya än hemma i Svedala? Det är det säkert men fondavgiften används inte till detta utan enbart till bankens kostnader som t.e.x. lön till fondförvaltaren, lokalkyror, kostnader för julbord med sill och nubbe och ström till kontoret, lite nya datorer och så vidare. Kostnader som courtage, depåavgifter och stämpelavgifter som många länder har (gamla läsare känner säkert till detta begrepp) det belastas fonden direkt helt utanför fondavgiften. För att se dessa kostander måste man gräva djupt..

Så då blir frågan om det ärberättigat med högre fondavgifter för att förvalta långt-bort-stan fonder än simpla sverigefonder? självklart inte. Men desto större smörgåsbord och mer aktiva kunder kommer säkerligen leda till att bankernas kapital i fonder med avgifter med 2-3% kommer öka betydligt och spararna kommer även dom bli nöjda då detta ger större valfrihet och kanske bättre avkastning tills den dagen vi får diskussion om även avgifterna i en Afrikafond, dit är det långt. och Banker som Avanza kommer fortsatt att rekomendera att folk sälja av sina "gamla" tråkfonder och satsar i lite mer kryddor men med en svenskindexfond i botten och den den är ju gratis!.

Mitt råd är kort och gott, spara gärna i fonder men gör det med små belopp och när sedan pengarna växer till sig så placera om till indexfonder eller breda globala fonder med låga avgifter eller ännu bygg upp en egen aktieportfölj, det är inte så svårt som man kan tro.

Aktieägade kan dock hanteras slarvigt det också när man själv drar på sig en massa kostander för depåavgifter, courtage osv. Mitt råd är ett enkelt test det sk. "stockman-tipset" dvs ta alla dina kostnader för courtage för fjolåret och dela med aktieportföljens storlek årets sista dag då får du din egen förvaltningskostnad. Den bör inte ligga högre än 0,3% dvs normal indexfondsavgift. dvs 3000kr per miljon eller 300kr per 100 000kr. Om du själv ligger upp mot 3-4% ja då krävs det mycket för att gå bättre än index över en länge tid. Kostnaderna är en viktig faktor att ta hänsyn till över längre tid.

7 kommentarer:

 1. Bra bloggpost, och bra med kommentaren om den egna "förvaltningsavgiften"! Dock är jag själv en smula tveksam till om man ska räkna courtaget för nyköp av aktier på samma post som förvaltning. Depåavgifter mm, självklart. Men vore det inte bättre att jämföra courtage med köp- och säljavgifter i fonder? Om man inte köper och säljer "hela tiden" så är ju courtaget trots allt mer av en engångskostnad än en löpande kostnad á la fondförvaltningsavgift.

  Skulle man räkna så så ligger mina siffror på 0,7-1,0 procent i köp/säljavgifter och 0% i förvaltning. Visst vore det trevligt om allt var noll men man kan ju som bekant inte få allt här i världen. Ändock helt okej med tanke på att min strategi är att köpa för att behålla, och trots all börsturbulens och ett bankinnehav så har min portfölj klarat sig ungefär som OMXS30. Som småsparare tycker jag inte att man kan klaga på en dylik utveckling.

  Också intressant att läsa dina funderingar om SCA. Mycket bra blogg, det här, fortsätt så!

  SvaraRadera
 2. Jag skulle hemskt gärna försöka skapa mig en aktieportfölj - men tyvärr blir jag så osäker var jag så att säga ska börja. Rädslan finns ju att jag väljer något helt tokigt och sedan står där med lång näsa...

  Har dock hakat upp mig på Midway, så kanske, kanske jag vågar köpa där framöver... :-)

  SvaraRadera
 3. Köp investmentbolag istället

  SvaraRadera
 4. Jag klarade mig min portfölj låg på 0,29% i förvaltningsavgift. Främst för att jag gjorde några köp för flera år sedan med höga courtage ( 212kr Föreningsparbanken)

  SvaraRadera
 5. Hejsan

  Följer din blogg och vill bara säga att jag uppskattar den mycket. Bra tips och sunda tankegångar överlag.

  Mvh
  Mikael

  SvaraRadera
 6. Lägg in Stockman-tipset på POP2 också. Det är tankeväckande.

  SvaraRadera
 7. Mitt namn Jönsson Björkman, form, Kristianstad (Sverige) Efter 12 års äktenskap har jag och min man varit i den ena gräset tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera de smärta som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp på nätet och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr Osagiede kan hjälpa till att få tillbaka ex snabbt . Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade vad jag skulle göra och jag gjorde det då gjorde han en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och sa till mig att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med mycket kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan från och med den dagen var vårt äktenskap nu starkare än hur det var tidigare, allt tack vare Dr Osagiede. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr. Osagiede verkliga och kraftfulla stava caster som jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i en tid av problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller att din man flyttade till en annan kvinna, gråt inte mer, kontakta den här kraftfulla stavagern nu. Här är hans kontaktmeddelande på: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp på +2349014523836
  eller viber +2349014523836

  SvaraRadera

MediaCreeper