söndag 3 februari 2008

Investor står mycket starkt rustat för framtiden


I fredags ramlade Investors kvartalsrapport ner i brevlådan och även om jag inte har något större ägarintresse i bolaget så är det ändå min mening att det är mycket läsvärt att ta del av rapporteringen från Investor. Inte minst det faktum att Investor är börsens största ägarbolag med den starkaste ställningen i svenskt näringsliv. Investor är säkerligen känt för de flesta läsare av denna blogg så någon närmare presentation torde inte behövas. Kärninnehaven i Investor vilket står för de största tillgångarna har förändrats ganska kraftigt under året som gått och numera är det ABB som är Investors största innehav och Ericsson tar efter den senaste tidens kräftgång på börsen allt mindre plats i portföljen.

I grund och botten tycker jag bättre om Industrivärden än om Investor detta grundar sig på att det i Industrivärdens portfölj finns flertalet mycket fina bolag av högsta klass medan Investors portfölj är mer svårövergripbar och det finns en viss historik av återkommande kriser i många av Investor bolag. Kortfattat är ex. Sandvik och SCA mer min typ av investeringar än t.ex. AstraZeneca och Applied Suspensor. Också är det ett troligt faktum att Investor troligtvis över tiden kommer ge något sämre direktavkastning än Industrivärden pga portföljens sammansättning. Motivet att investera i Investor pga av de onoterade bolagens möjligheter tycker jag kan vägas upp genom att kombinera innehavet i Industrivärden med ett innehav i Ratos som har en mycket högkvalitativ onoterad portfölj av bolag även om värderingen fortsatt är ganska hög för detta bolag.

Men i dagsläget finns det en viktig faktor att ta med i beräkningen. Industrivärden har idag en hög belåning och enligt mig en svag balansräkning efter det senaste årets stora köp i Volvo, SSAB, Sandvik och Hemtex i kombination med börsnedgångar för hela portföljen. Även om jag bedömer belåningen inte är på den nivån att det äventyrar Industrivärden som bolag så är det ändå troligt att Industrivärden idag har mycket små möjligheter att gå in i ytterligare något bolag. Situationen kan förändras till det bättre givetvis om innehavsbolagen genomför stora inlösenprogram eller helt enkelt att det kommer ett uppköpserbjudande på något bolag som frigör pengar. Sandviks rapport där styrelsen förslog en ordinarie utdelning på 4kr var förhållandevis bra men för Industrivärden hade det nog varit trevligare med lite lägre utdelning och ett inlösenprogram som förra året.

Investor å sin sida har idag en mycket stark balansräkning där belåningen är i stort sett noll om vi räknar uppköpsaktuella OMX som sålda. Detta även efter den senaste tidens nettoköp i Husqvarna, SEB och en liten ”skvätt” i Atlas Copco. Investor har således stora möjligheter att diversifiera sina innehav och köpa in sig i ett nytt större innehav eller öka ägarandelen i befintliga bolag. Bolaget har flaggat för att man vill öka den onoterade delen av investeringarna upp till omkring 25% från dagens knappa 20% detta i kombination med att Investor med dagens starka position ändå väljer att förhållandevis snål aktieutdelning är det mycket enligt mig som tyder på att Investor förbereder sig för ett stort köp av ett onoterat bolag, kanske en del av Vin & Sprit eller något annat. Om Investor inte har några aktuella köpobjekt på kartan är det givetvis direkt korkat att inte återköpa aktier i bolaget då Investors aktiekurs är nästan 30% rabatterad mot substansvärdet. Men jag tycker det känns som Investor har ett stort köp på gång.

För mig känns det lite kluvet då det inte undgår att se att Investor idag troligtvis har bättre investeringsmöjligheter och lite lägre risknivåer än Industrivärden. Samtidigt är det många av innehavet i Investors gigantiska portfölj som inte jag gillar som investering och även om ABB som är Investors största investering har gått ned lite i pris är den aktien inte direkt helt riskfri sett till värderingen. Att Investor har gjort en bra rekrytering av Börje Ekholm som VD tycker jag står utan allt tvivel och har uttrycker sig förbluffande ärligt och är mycket förtroendeingivande enligt mig, en duktig kapitalförvaltare. Han har förövrigt sista veckan också ökat sitt egna aktieinnehav i Investor…

Mao vill jag nog påstå att Investor är ett bra aktieval som grund i en aktieportfölj på lång sikt även om jag själv inte äger direkt mycket aktier i bolaget. Historiskt har som bekant bolagets lyckas att fördubbla ägarnas pengar ung. vart 5:e år. Lyckas man med det de kommande 15 åren också?

3 kommentarer:

 1. En bra och intressant analys. Tack för det. :)

  SvaraRadera
 2. Lysande som vanligt

  SvaraRadera
 3. Trevlig analys.

  Håller med dig om Börje Ekholm, han ger ett förtroendeingivande intryck.

  Tycker det var ett styrketecken att han erkände att köpen av SEB var dåligt tajmade. Många VD:ar kör huvudet i sanden och erkänner aldrig några felsteg, trots att givetvis ingen är felfri.

  Den låga belåningen hos Investor ger de väldigt fint handlingsutrymme nu, ska bli intressant att se hur de agerar framöver.

  SvaraRadera

MediaCreeper