onsdag 6 februari 2008

Köp aktier själv herr Löfvén istället för att gnälla på andra!


Det är sällan jag skriver inlägg som har anknytning till politik men idag kan jag inte riktigt låta bli då IF metalls ordförande Stefan Löfven idag ofentligt går ut och kritiserar AMF Pension eller som han säger "vårt eget pensionsbolag" (AMF ägs till viss del av LO) för att dom har sålt sina A-aktier i Scania och i utbyte fått lika många B-aktier +10 kr per aktie. Summasummarum blir givetvis att AMF pension tar precis lika stor del i Scanias värdeskapande som innan men man har nu lite lägre röstinflytande på en bolagsstämma men å andra sidan 10kr per Scaniaaktie i kontanter.

Löfven anser detta som kortsiktig kapitalistisk aktion och han hävdar att AMF tagit ett dålig beslut och citat "AMF Pensions kompetens måste stärkas. Sådant här får inte ske"

Min åsikt är att AMFs fonder och pensionskapital enbart har ett enda syfte, ge så hög pensions som möjligt till sina pensionsparare, där kanske Stefan Lövdén är en av dem? AMF pension skall givetvis inte ta några hänsyn till vad en viss kund tycker är bästa aktieköpet eller vad ett enskilt fackförbund tycker är det bästa placeringarna ur "strategisk synvinkel" det vore synnerligen korkat och kommer då i fall så skulle ske göra att många av LO medlemarnas pensioner blir lägre.

I just detta fall visar AMF pension just på det faktum att man värdesätter avkastning till pensionspararna framför maktambitioner i ett enskilt bolag. Med exakt lika många aktier får man lika stor del av avkastningen plus att man nu också har lite mer pengar att köpa nya aktier för (kanske i Scania tom). Självfallet är detta ett bra beslut av AMF, något annat vore svårt att tro. Löfvéns anklagelser är precis lika dumma som om man skulle kritisera mig som privatperson att sälja min aktier om jag fick knappa 10% över börskursen i bud på en aktie. Eller kritisera Industrivärden för att man äger Volvoaktier istälet för Scaniaaktier.

Men jag kan trösta dig Stefan, det finns nämligen ett mycket bra sätt att själv vara med och påverka i MAN-Scania affären och det är at själv köpa aktier i Scania såväl A som B aktier finns att tillgå via börsen och omsättningen är hyffsad i båda slagen. En aktiepost med A-aktier kostar idag okring 16000kr och det tror jag du har råd med. Lövdén sitter ju också säkert nära ekonomichefen på IF metall som dessutom kanske sköter om IF metalls egna aktieportfölj och skulle IF metall vilja vara med och påverka i Scania så det torde det väl vara fritt framom IF metall vill att samla hela deras aktieportfölj i A-aktier i Scania?

Svar på tal av AMF vice Vd Sarah MacPhee

10 kommentarer:

 1. Nä du bäste stockman att if metall valde o gå ut så här kraftfullt var att man blivit ombedd från hyttfabriken i oskarshamn samt i södertälje att agera sitt missnöje med att tyskarna tar majoritet i bolaget o vi får nog vara glada om det finns lika många arbetstillfällen i svea rike om tio år inom scania så för första gången så håller jag inte med dig för jag anser att det är fackens skyldighet att låta röster o kapital stanna i sverige....

  Det kanske är så att fler borde tänka med hjärtat för hur det är så lönar det sig Mest

  SvaraRadera
 2. Håller med föregående talare helt

  Trucknisse..

  SvaraRadera
 3. ursäkta om detta inlägg kanske missupfattatdes lite. Jag är alltså den förste att beklaga om Scania skulle blir uppköpt det vore tragiskt och Scania tillhör en av de finaste verksatadsbolag vi har. BVolaget är rakt igenom välskött och med en bra lending.

  Men faktum kvarstår att det knappast är AMF pensions "fel" att MAN köper aktier. och AMF pension har enbart att ta hänsyn till att ge så hög pension som möjligt. Om facet vill att röster och kapital skall stanna i Sverige så får facket faktiskt själv köpa aktier. Sturkturaffäer och uppköp är en naturlig sak precis på samma sätt som om Scania skulle expandera och köpa ett tyskt bolag...

  SvaraRadera
 4. Mr Stockman använder ett nyckelargument som inte går att komma ifrån; att AMF:s uppgifter är att ge så hög avkastning som möjligt åt sina pensionsparare. I det ligger ett rent EKONOMISKT intresse, inte ett politiskt. Att Sverige har svårt att behålla arbetstillfällen är en fråga som knappas skall behandlas av ett sådant organ. Dessutom är det en fråga som grundar sig en aning djupare än bara i MAN:s eventuella uppköp av Scania.

  För övrigt så förstår jag inte hur herr Löfvén lyckats motivera sina medlemmar till denna "Politiska markering" de dragit igång. Lär ju kännas som att trampa vatten.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker ändå att svenska pensionsbolag ska vara lojala mot svenska bolag. Pengar ska inte styra allting.

  Skäms AMF!

  SvaraRadera
 6. Där hjärnan tar slut tar socialismen vid, eller möjligtvis merkantilismen i detta fall. Det märkliga är att facken inte protesterar när svenska företag är ute på uppköpsräder i världen, då är det snarare stolthet. Merkantilismen påstås i historieböcker vara hänförlig till en svunnen tid, av döma av kommentarerna här verkar den leva kvar. Tänka med hjärtat, vilket trams. USA har sysslat mycket med protektionism och nu står de med uråldriga järnverk, likadant blir det för oss på sikt om vi slår oss in på den linjen.

  SvaraRadera
 7. Som vanligt utmärkt läsning! Om du hade mer reklam skulle jag klicka på den, som ett sätt att betala dig för det jobb du lägger ner Stockman.

  SvaraRadera
 8. Varför vara ett noterat bolag om inte vem som helst skall få köpa och sälja aktier i bolaget? Vare sig det gäller AMF´s byte, som jag personligen tycker är helt korrekt, eller det gäller MAN som tror på effekten av ett sammanslaget företag.

  SvaraRadera
 9. Nej låt din blogg vara reklamfri. Mycket skönare än alla andra nasare som finns.

  SvaraRadera
 10. skulle vilja se att saab fabriken i trollhättan finns kvar om 10 år eller är det i tyskland den finns?

  Kungen av Gbg

  SvaraRadera

MediaCreeper