fredag 22 februari 2008

Ratos ser ljust på framtiden



VD Arne Karlsson presenterar Ratos bokslut

Ratos presenterade igår sitt bokslut för år 2007 och kortfattat kan man konstatera att det har varit ett bra år för Ratos och deras innehavsbolag och att bolaget fortfarande har en ljus bild av framtiden. För mig personligen är nog Ratos det bolag som jag har allra störst förtroende till då bolaget kombinerar mycket som jag som aktieägare är mycket stolt över. Bolaget har mycket duktig ledning och kompetenta medarbetare, man har nog den öppnaste och ärligaste kommunikationen och varenda siffra i vart enda onoterat innehav finns för beskådan, bolaget lägger ut en videointervju med VDn efter varje rapport, bolaget har en bevisad förmåga att leverera ett gott långsiktigt lönsamt resultat och kan enligt mig betraktas som synnerligen aktieägarvänliga. För mig personligen till dags dato är också Ratos min allra bästa aktieplacering där jag har fått var med om ständigt generösa aktieutdelningar som t.e.x i mina ögon en överraskning med en ordinarie utdelning på 9kr per aktie, splittar, inlösenprogram, extra utdelningar, kraftiga kursstegringar mm som har gett en mycket god sammantagen totalavkastning.

Något som man slås av i årets bokslut hur otroligt lönsamt Ratos idag är. Ratos övergripande målsättning som investmentbolag är att genera en avkastning på investerat kapital överstigande 20%. Denna avkastning kommer från flera olika håll dels driver Ratos ständigt lönsamhetshöjande och expansiva återgärder i sina innehav vilket förhoppningsvis ökar vinstgenreringen, man refinansierar bolagen med jämna mellanrum för att hålla en ”optimal” kapitalstruktur, man tar del av aktieutdelningar och inlösenprogram och slutligen när man säljer bolagen så får man allt som oftast sålt bolagen för mer än redovisat eget kapital och gör förhoppningsvis på så vis oftast någon eller några exitvinster varje år. Sammantaget skall detta generera 20% i avkastning på det egna kapitalet. I början av seklet när bolaget införde sin renodlade Private-equity var det en stor skeptism mot bolaget och bolagets målsättningar. Vinsten som bolaget redovisade stod inte alls i relation till några 20% av det egna kapital och flera innehav redovisade ibland förluster under år 2001 och 2002 t.ex. och resultatet var att bolaget värderades med rabatt mot redovisat substansvärde för att svara upp på ett givet avkastningskrav. VDn Arne Karlsson som var lika tydlig då som nu fick i pressen stå upp för affärsidén och förklarade att Ratos med tiden skulle kunna uppfylla sina målsättningar och en stor del av vinsterna i skulle komma från exits i framtiden som inte var så aktuellt te.x år 2001 och 2002 då bolaget satsade på att bygga upp portföljen. Arne Karlsson fick rätt och bolaget har lyckas att leverera vad man sa vilket också har lett till att aktien på börsen har värderas upp kraftigt.

Idag, år 2008 är det nästan omvända världen för Ratos då lönsamheten i bolaget är mycket hög. I bokslutet redovisar man en vinst i innehavsbolagen om sammanlagt 2550Mkr borträknat Exit resultat och från detta skall vi dra bort kostnaderna för löner och övriga bolagsrelaterade kostnader och ränteintäkter på ”krigskassan” då Ratos som moderbolag är obelånat och istället har pengar på banken, i år blev dessa kostnader, 92 Mkr sammanlagt. Kvar i vinst i innehavsbolaget med hänsyn tagen till Ratos ägarandel blir såldes 2458Mkr. Ratos är idag ett förhållandevis stort bolag med stora finansiella resurser och man har i innehaven investerat ett bokfört eget kapital på totalt 9913Mkr och dessutom har man knappa 2 mdr i pengar ”på banken”. Ställer vi nu redovisade vinster mot investerat kapital blir avkastningen 24,8% på bolagsinvesteringarna och 20,6% i avkastning på det totala egna kapitalet inräknat de två miljarderna på banken. Som jag skrev innan var Ratos målsättning att långsiktigt tjäna 20% på det egna kapitalet och som situationen ser ut idag uppfyller man detta utan att tjäna en enda krona i ev. exitvinst(!) och utdelningar till oss aktieägare kommer säkerligen kunna finansieras enbart genom refinansieringar och utdelningar från innehaven. Dessutom har Arne Karlsson sagt att en stor del av de bokförda vinsterna sett över en längre tid kommer uppkomma i samband med exits…jo jag tackar även om en duktig läsare säkert nu påpekar att jag minsann i årets vinst har tagit upp en stor fastighetsvinst i Arcus som borde vara av engångskaraktär.

Frågan som man måste ställa sig är om Ratos idag är ”överlönsamt” och att det med tiden inte går att räkna med dessa vinster utan att vinsterna nu de kommande åren kommer sjunka så att Ratos ”bara” avkastar 20% inkl. exits. Det andra alternativet är givetvis att Ratos som företag och innehaven idag har blivit så duktiga att man nästan kan tänka sig att dom höjer de finansiella målen till en långsiktig IRR på kanske låt säga 25%. Med stor säkerhet kommer säkert detta inte ske då Ratos givetvis måste mötas av att även priserna på inköp av bolag säkerligen går upp men med dagens portföljen ser det uppenbart mycket ljust ut.

Sedan var det här med aktiekursen. Ratos är verkligt inte billigt idag enligt mig. Man har ett bokfört eget kapital som kan förväntas avkasta 20% per år på 75 kr per aktie vilket i dagens situation och tid skulle bli en uthållig vinst på 15 kr per aktie. Ratos delar ju inte ut hela vinsten till aktieägarna så förhoppningsvis kommer denna teoretiska ”vinst” på 15 kr stiga med tiden med en summa om redovisad vinst minus utdelning +20% per år. Tex. så kan man förmodat att uthållig avkastning sjunker till (75-9=66kr*0,2=13,2kr) efter utdelningen men då har man fått utdelning på 9kr å andra sidan.

Men nu skall vi nu ställa 15kr i uthållig avkastning i dagens situation mot en aktiekurs på dryga 180kr och den avkastningen blir ju inte riktigt lika rolig med en avkastning på enbart på dryga 8% per år, nåväl skall väl detta ledas fram till att en sådan avkastning svarar upp mot ett modest avkastningskrav men några 20% i årlig avkastning till oss aktieägare det har i alla fall jag ha svårt att se de kommande åren såvida inte detta förmodat låga avkastningskrav består. Är man optimist så pekar man på att det i Ratos finns ”dolda reserver” i form av övervärden på aktieinnehaven i HL display och Lindab och förmodat även i de onoterande innehaven som gör kalkylen klart bättre men är man lite pessimist så pekar man på det långsiktiga dilemmat att Ratos har köpt billigt ja visst men nyinvesteringar får man nog räkna med att hamna lite dyrare och därmed försvinner långsiktigt en del av potentialen i övervärdet. Jag har fortsatt förtroende och det klart att man inte skall sälja aktier i riktigt bra företag dom skall man vara rädd om är min övertygelse särskilt om man köpt dom billigt.

2 kommentarer:

  1. Riktigt intressant inlägg om en av börsens klart mest aktieägare vänliga bolag. Som också är mitt bästa innehav både i kr och procent räknat. Jag skulle i dagsläget inte fundera över någon försäljning av mina aktier. Men man är ju tveksam till att köpa mer.
    Fast så tycker jag alltid det har låtit( på gamla pop),till och med när jag började tanka aktierna för typ 4år sedan.

    SvaraRadera
  2. Intressant beskrivning av Ratos. Ett mycket bra riskkapitalbolag, ett av de basta i Sverige, men som saklart lyder under samma lagar som alla andra private equity-bolag, dvs man ar beroende av valvilliga banker och en marknad dar forsaljningsmultiplar mojliggor exits till goda vinster.

    Citat "Som jag skrev innan var Ratos målsättning att långsiktigt tjäna 20% på det egna kapitalet och som situationen ser ut idag uppfyller man detta utan att tjäna en enda krona i ev. exitvinst(!) och utdelningar till oss aktieägare kommer säkerligen kunna finansieras enbart genom refinansieringar och utdelningar från innehaven."

    Just detta ar haken med Ratos och andra liknande bolag. De kan inte ta ut utdelningar fran portfoljbolagen, detta kan ni se i kassaflodesanalysen. Orsaken? Laneavtalen med bankerna forbjuder i princip alltid utdelning tills lanen ar aterbetalda.

    Vinsterna i portfoljbolagen ar sa att saga lasta tills man salt eller refinansierar. Detta ar det manga smasparare som inte forstar (hari ligger en viktig skillnad mot investmentbolagen sasom Investor och Industrivarden) sa jag vill papeka det igen.

    Enda mojligheten for Ratos att fa pengar upp till Moderbolaget, som ju ar det bolag som kan dela ut till aktieagarna, ar att gora exitvinster eller att refinansiera.

    Exitvinster ar beroende pa att M&A-marknaden fungerar (dvs att villiga kopare och tillgang pa finansiering finns) och att multiplarna som betalas mojliggor en vinst.

    Refinansiering, dvs nar bankerna skjuter in mer lan efter det att skulden gatt ner i innehavsbolaget och Ratos plockar ut en del av det insatta kapitalet ar den andra mojligheten. Detta ar alltid en forhandling med bankerna.

    Min gissning ar att bada dessa mojligheter kommer att vara samre jamfort med de senaste 3-4 aren, da vi haft en exceptionellt god tillgang pa riskvilligt kapital, riskvilliga banker samt en multipelexplosion nar det galler vad som betalats for bolag vid forsaljning.

    Jag har "tjatat' om detta pa PoP och andra stallen men det tals att upprepas.

    Ratos ar ett mycket bra bolag inom sin bransch, men personligen skulle jag pa nuvarande varderingsnivaer starkt rekommendera att ta hem vinster och satsa pa bolag med lagre beroende av en positiv finansmarknad. Precis som for Ratos sa har en aktieinvesterare endast gjort en vinst nar man salt och pengarna sitter pa kontot.

    SvaraRadera

MediaCreeper