tisdag 5 februari 2008

Stora jämförandets tid


I rapportsäsonger som vi nu är det alltid en ganska stort intresse när företagen släpper sin bokslut för åren som varit. Själv tycker är jag att det är en intressant period när man kan ta del av företagens bokslut och kanske inte minst styrelsen utdelningsförslag ssom alltid presenteras i samband årsbokslutet.

I rapportsäsonger inträder alltid det stora jämförandets tidevarv då minsta lilla siffra i företagets redovisning granskas och jämförs med kloka anaytikers förväntningar hit och dit. Det normala är att avvikelse i från denna förväntning resulterar i en många gånger kraftig kurspåverkan på just bokslutsdagen. Överaskar resulatet positivt så brukar priset på aktien åka upp och vice versa straffas ett bolag som redovisar sämre än förväntningarna. Huruvida ett företags vinst ökar eller minskar brukar inte var något vidare intressant just på denna dag utan det viktigaste är avvikelsen från prognosen. Själv tycker jag detta är lite tokigt, självfallet då det inte är analytikernas förväntningar hit och dit som avgör en god långsiktig avkastning utan det faktum att företagets resultat och egna kapital med tiden växer på ett bra sätt.

En annan jämförelse som man skall se upp med är det ständiga jämförandet mellan företagen dvs företaget Hoolabaloola AB värderas så där högt och då måste Hoppabocka AB vara ett riktigt kanonköp för att deras p/e tal är bara 13 och Hoolabaloola AB har p/e 14. Särskilt "farligt" blir detta efter en längre tids uppgång eller börsfall. Vi minns väl alla IT konsult deras tid då alla IT konsulter värderades efter x kr i marknadsvärde/konsult vilket gjorde att om företagen anställde en massa anställda så gick marknadsvärdet upp och den ena konsultbyrån kunde få en köprekomendation för att priset per konuslt bara var 5 mille mot konkurrentens 7 millar. Det omvända inträffar givetvis efter en längre tids nedgång då många analytiker ger säljrekommendationer på uppenbart billiga aktier enbart av det askälet att andra bolag i samma bransch är lite billigare.

Om vi slår ihop dess båda faktorer dvs positiva/negativa reaktioner på rapporter och det ständiga jämförandet så framträder mönstret av att många företag som under en längre period "överraskat positivt" lätt får en hög värdering och där det med tiden byggs in allt högre och högre förväntningar om framtiden och lika så företag som kommer med ett antal "rapportbesvikelser" på raken lätt straffas onödigt mycket och som tillslut blir ordentligt billiga och det kanppt finns några förväntningar alls. Detta gäller även företag som över tiden visar en god ekonomisk utveckling.

Mitt råd är att inte lägga allt för stor vikt på om rapporterna var "bra" eller "dåliga" utan istället leta efter företag där det löpande sker en god ekonomisk utveckling och att priset på aktien alltid skall ställas i relation till företagets bakomliggande värde.

2 kommentarer:

  1. Vad ser du som det bakomliggande värdet? Till och med om man bär sig sansat åt brukar det anses svårt att bestämma ett företags "bakomliggande värde".

    SvaraRadera
  2. Visst är det svårt att "bestämma" ett företags bakomliggande värde. Tänk dock på att det inte handlar om att bestämma om hurvida aktien är värd 120 eller 100 kr utan om ett företag vid nuvarande värdering är långsiktigt billigt eller dyr.

    En litet tips och hur jag själv ser på saken finns på inpirerat av investeraren Benjamin Grahman.

    http://www.investinvalue.com/0/value.php

    På denna hemsida försöker man också räkna på intrinsic value i de större amerikanska företagen.

    SvaraRadera

MediaCreeper