onsdag 2 januari 2008

Långa kurvor

Redan liten grabb utvecklade jag ganska tidigt ett intresse för kurvor,kartor, diagram, jordglober och uträkningar (har än idag alltid en miniräknare vid nattduksbordet uti fall om..) osv. Jag vet inte riktigt vart i från intresset kommer men på något sätt så hänger detta kvar än idag och det är alltid med fascination som jag vecklar upp en ny karta för att studera bergsformationer eller med samma tindrande ögon som man kan kan studera ett diagram.

Att ha ett visst intresse för tabeller och diagram är nog även att föredra även i investeringssammanhang då mycket information som presenteras för oss investerare. Den allra bästa informationen som jag själv tycker är diagram och tabeller som ger en flerårig översikt över ett företags utveckling. För aktiesparare är ett eller två år överlag en ganska kort placeringshorisont för att få in alla information om hur ett företag egentligen utvecklas på lång sikt. Ett företag kan presenterar en dålig kvartalsrapport eller två där vinsten kan tänkas bli ganska tillbaka tryckt tillföljd av orsaker som kanske vad et sedan visar sig var något som enbart var av kortsiktigt karaktär och inte talade om hur den långsikitga utvecklingen för företaget förflöt. Därför är mitt råd att anlägga ett lite mer långsiktigt perspektiv och se på utvecklingen under längre tidsperioder, gärna på mer än 5 år.

Jag kan tänka mig att de allra flesta fundamentala investerarna i aktier främst ser på vinsten per aktie som det bästa nyckeltalet värt att följa över lång tid. Även om ett företag har en mycket bra tillväxt spelar detta ju ingen roll om det inte blir några vinster som kommer aktieägarna tillgodo som invetsera bara medel i verksamheten eller helt enkelt som utdelningar till aktieägarna.

Regelbunda läsare av bloggen har säkert dargit slutsatsen att en av mina investeringar i aktier ligger i företaget AssaAbloy. Enligt min mening är detta ett fint och välskött bolag, med bra marginaler och med en fin marknadsposition som innefattar många "skyddsmekanismer" runt bolagets kunnande och globala försäljning. Som synes i nedanstående diagram slås man också av vilken enorm tillväxtmaskin AssaAbloy har varit de senaste 13 åren sedan börsnoteringen 1994. Under denna tid har vinsten per aktie (nyemsissions och splittomräknat) utvecklas från 0,21 kr per aktie till idag ca. 9,40 kr per aktie. Bara de senate 10 åren har vinsten niodubblats!



Vän av ordning kan dock på diagrammet (hade kanske varit bättre med en logaristisk skala) se att tillväxten de senaste åren har mattats från att under 90-talet ligga på en årlig tillväxttakt på runt +30% per år till idag lite mer måttliga ca. +15% om året. Vilket troligtvis också är aneldningen till att AssaAbloy också har värderats ner i p/e tal. En vinstökningstakt på 15% om året kanske inte låter speciellt mycket men det betyder faktiskt att bolagets vinst per aktie på fem år dubblas och om bolagets p/e tal idag kan ses som rimligt kan det finnas möjligheter till att bolagets aktier förhoppningsvis också får en lika bra utveckling.

En annan viktig aspekt att ta hänsyn till när man genomför långa trendanalyser är att i möjligaste mån räkna bort "engångshändelser" som kanske ökat eller minskat vinsten under något enstaka år.

7 kommentarer:

  1. Trevlig blogg du har. Alltid skönt att hitta ett guldkorn som inte bara tycker lite hit och dit utan faktiskt funderar lite på det som faktiskt skrivs.

    Hursomhelst kan du inte lite snabbt slänga in vinsten per aktie? Eller följer den kanske helt enkelt den linje du redan visat upp?

    SvaraRadera
  2. p: På tal om att tänka till... Tror du hela Assa har gått från en vinst på 20 öre till 9 kr? Läs om läs rätt ;)

    SvaraRadera
  3. p> för 2007 använder jag i denna uträkning den prognostiserade som uppgå till 9kr och 40 öre per aktie i år.

    Jeppe> jo precis så är det hela Assa har gått från en vinst per aktie på omkring 20 öre per aktie år 1994 (omräknat splittar, nyemssioner givetvis) till att i år ha en vinst på dryga 9kr per aktie förhoppningsvis.

    SvaraRadera
  4. Tilläggas bör att år 2006 som innehöll mycket stora engångskostnader är borträknat dessa kostnader så att vinsten per aktie är korrigerad på detta sätt.

    SvaraRadera
  5. Cristoffer:

    Vad jag menade var att du redan hade VPA som p efterfrågade.

    SvaraRadera
  6. Jag har inte följt Assa närmare men har fått uppfattningen att det inte var ett så välskött bolag Svanberg lämnade efter sig. Ditt diagram talar ett annat språk. Vad berodde alla nedskrivningar 2006 på?

    SvaraRadera

MediaCreeper