onsdag 16 januari 2008
Industrivärden slår i skuldsättningstaket
Att låna till aktieköp är som bekant förhållandevis riskfyllt såväl för små som stora aaktieplacerare. Nätmäklaren Avanza bekräftade att antalet överbelånade aktieportföljen har skjutit höjden kraftfullt bland kunderna
Även proffensionella investerare som har valt att belåna aktieköp kan som bekant hamna i problematiska positioner om belåningen ökar i relation till tillgångarnas värde. Vissa aggresiva Hedgefonder har börjat få problem av belåning och fallande priser på innehaven osv. Ett av börsens största investmentbolag som har belåning är som bekant handelsbankssfärens flaggskepp Industrivärden. I min mening är bolaget välskött och innehar stora ägarpositioner i några av våra allra finaste svenska bolag som Sandvik, SCA, Handelsbanken, Volvo osv. Men, men....
Även industrivärden har under sommaren och hösten valt att köpa på sig aktier i den fallande aktiemarknaden. Man har köpt upp aktier i Volvo där man nu tillhör en av de största ägarna och man har tecknat aktier i SSAB nyemission, dubblerat sitt innnehav i Hemtex och köpt aktier i Sandvik för att nämna några transaktioner. Investeringarna har man gjort med lånande pengar. De fallande aktiekurserna har givetvis drabbat Industrivärden på samma sätt som alla andra aktieägare och värdet på bolagets tillgångar har sjunkigt till att idag vara värderade till om mina uppgifter är någorlunda rätt knappt 57Mdr. Lånen på som man tagit upp för att köpa aktier för har givetvis däremot inte fallit i värde på samma sätt som "konkurrenten" Investor som tagit upp lån i pund i somras och gjort en ordentlig valutavinst. I Industrivärdens fall handlar det om svenska obligationslån och svenska placeringar. Lånen uppgår till ung 11 Mdr i dagens läge och även om Industrivärden är en stor kapitalplacerare med omfattande balansräkning så är lån på 11 Mdr en enormt stor summa.
Industrivärden har till marknaden kommunicerat att man har ett tak på 20% i skuldsättningsgrad i relation till tillgångarna och mattematiken och excelfilen säger mig nu att denna skuldsättning idag har slagit i taket med någon tiondel hit eller dit vilket jag tror många handelsbanksdirektörer nu ser som ytterst bekymmersamt och helt klart har Industrivärdens köp av främst Volvoaktier för flera miljarder varit mycket dåligt "tajmade". Volvoaktierna har kostat mer än det smakat för att använda en välbekant klycha i alla fall på kort sikt och faktum är att Industrivärden nu nått en bland sina högsta skuldsättningsgrader i historien.
Frågan är nu hur Industrivärden kommer hantera denna situation?
Som jag ser det finns det två tydliga alternativ antingen så biter man i det sura äpplet och säljer aktier (obs man kanske redan har sålt..) antingen jämt över för att gå ner i ägarandel eller så att man backar ur något bolag eller så väljer man att ändra sitt skuldsättningsmål upp till samma nivå som ex. Investor (25% skuldsättning maximalt) med förklaringen att flera av innehavsbolagens direktavkastning nu troligtvis är högre än upplåningsräntan och skuldsättningen därför är under kontroll ur ett kassaflödesperspektiv. direktavkastnings från ex. Volvo ligger på ca. 5,3% vid bibehållen utdlening.
Ett annat alternativ är som bekant också att vänta och trycka på för att sfärbolagen genomför split-inlösenprogram vilket betyder att man delar ut pengar genom ett inlösenprogram vilket är trevligt för investmentbolagen då pengar från inlösenprogram ses som en avyttring av aktier och därmed inte är utdelningspliktigt skattemässigt. Inlösenprogrammet frigör såldes pengar som kan användas till amortering och minskad skuldsättning utan att man behöver sälja aktier. Om man kan gissa så ligger nog ett split-inlösenprogram närmast till hands i Handelsbanken som är mycket stadda i kassan efter försäljningen av SPP.
Ett tredje mindre trevligt alternativt och också direkt dumt i mitt tycke är också att man skär ner på utdelningen och istället väljer att betala 28% i bolagsskatt på viss del av utdelningarna. Detta alternativ tror inte jag är rimligt och med största sannolikhet kommer Industrivärden. som sagt dela ut ca. 5kr per aktie om två månader pg aav beskattningen.
Börjar riskerna bli för höga? Substansvärdet uppskattar jag idag till 119kr per aktie vilket ger en substansrabatt på 25% i jämförelse med C -aktiens kurs.
Etiketter:
aktier,
Industrivärden
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tack för ett bra inlägg. Jag funderar på att köpa aktier i Industrivärden eller Öresund, eller kanske rentav båda två.
SvaraRaderaHar du någon uppfattning om substansvärdet är högre/lägre nu än normalt? 25% låter onekligen lockande.
Har själv Avanza, så därför vet jag att dom för c:a 1/2år sedan visade på första sidan att nu kan man börja "belåna" hos dom. Sen tycker dom att folk har belånat för mycket. Men men, dom skall ju tjäna pengar. Det är ju liksom syftet med det hele. Sen till Martin, så tycker jag du skall avakta ett tag.
SvaraRaderaMVH Olle
Tack för rådet olle, tror faktiskt jag gör så.
SvaraRaderaMartin>> Subatansrabatten på Industrivärden varierar mestadels mellan 10% till 30%.
SvaraRadera