tisdag 9 september 2008

Borta bra men hemma bäst?

Själv tillhör jag kategorin av bloggare som inte bor i några av våra tre storstäder Stockholm, Göteborg eller Malmö. Detta i kombination med heltidsjobb en tågresa bort osv så innebär detta att man som aktieägare inte riktigt alltid exempelvis kan springa på bolagsstämmor då de flesta av Stockholmsbörsens bolag har sina huvudkontor i antingen Stockholm, Göteborg eller Malmö med något enstaka undantag. Ofta är ju det också på så sätt att man per automatik får en viss inblick om hur det går för en verksamhet om man bor förhållandevis nära företaget. Kanske läser man i lokalpressen, har vänner som arbetar på företaget eller själv kanske kan vara underleverantör, konsult osv.

Personligen tycker jag detta är något ganska trevligt med att många företag har en stark lokal anknytning. Vad vore ex. Sandviken utan Sandvik?, Trelleborg utan Trelleborg?, Volvo och SKF i Göteborg, Husqvarna och Huskvarna, Lundbergs och Norrköping osv. Många lokalboende har ju också blivit ganska förmögna på kuppen genom att äga aktier i byns/stadens stolthet. Antalet aktiemiljonärer i Sandvikaktier lär nog vara en del i just Sandviken….

För egen del så är det ont om börsbolag i mitt närliggande geografiska område. Även om många här har ganska bra koll på ex. AtlasCopco och Lundin Mining som är stora arbetsgivare i trakten. Lite mer spännande så finns det också börsbolag som har sitt huvudkontor bara några hundra meter från min bostad. Företaget Malmbergs Elektriska, ett företag som trots det nära avståndet (brukar dessutom jogga förbi ett par gånger i veckan) jag personligen har ganska dålig koll på så detta inlägg skrivs för min egen kompetensutvecklings skull.

Malmbergs är en elgrossistfirma som importerar, köper och säjer elmateriel dvs sladdar, kopplingar, fläktar och allt möjligt elektriskt egentligen. De senaste åren har man också gett sig in på att ta fram lite mer egna varumärken. Man har ett ganska brett spektrum av kunder allt från privatkunder som vill göra saker själva, till andra grossister, elektrikerfirmor, dataföretag och byggföretag. Man har nu upparbetat försäljningskanaler i alla nordiska länder och dessutom ett antal butiker i vissa större städer. Inom just sin speciella nisch, elprodukter så är Malmbergs idag en av Sveriges största och konkurrenterna har ofta en lite mer diversifierad verksamhet. Konkurrenterna som man har är bla. ElektroSkandia, StorEL, Schneider men också lite komiskt en aktör som har sin största verksamhet i grannkommunen, Ahlsell som är ett av Sveriges största grossistfirmor (sedan ett antal år tillbaka riskkapitalägt). Företag som ex. Swedol är mer kunder än konkurrenter till Malmbergs.

Malmbergs må vara okänt på börsen men trots sin "litenhet" så är det ändå ett företag som omsätter drygt en halv miljard på årsbasis och man har de senaste åren haft en förhållandevis god tillväxt under god lönsamhet samt inte minst också med ett ständigt växande kassaflöde. Jag upplever utan att vara allt ör införstådd i bolaget tillgångar att balansräkningen är gott skick och företaget är ganska väl förberett på lite bistrare tider. Rörelsemarginalerna brukar ligga runt 9-10% så ä egentligen inget företag med några supermarginaler idag direkt men ändå en verksamhet som binder ganska lite kapital, hyffsat modesta investeringsbehov och avkastningen på det sysselsatta kapitalet har sedan år 2003 pendlat mellan helt okej 18-25%.

Inte helt oväntat så finns det en hel del yttre faktorer som sprider en hel del oro omkring företagets kommande intjäningskapacitet. Till ganska stor del så är företaget beroende av en god byggkonjunktur och framtidsutsikterna i alla fall i det korta perspektivet är nog lite si och så inom detta området. Man är också beroende av investeringsviljan hos företag och privatpersoner om att bygga till, renovera osv. Men också IT investeringar då ex. fiberoptikkablar är en storsäljare. Företaget har talat om vikten att växa även om det är lite sämre tider i syfte att förbättra sin marknadsposition och till viss del så han man råd med detta idag med de hyffsat stabila verksamheten.

Vad tycker du är Malmbergs Elektriska något att ha? Själv äger jag inga aktier än så länge trots huvudkontoret i stort sett på gatan.

På tal om elektronik så verkar min iPod ha sett sina bästa dagar då den numera ideligen laddar ur sig själv även i avstängt tillstånd. Det ryktas visst om att det i kväll skall släppas nya iPods från Apple får väl hålla utsikt på detta för att hålla igång den amerikanska konsumtionen.

4 kommentarer:

 1. Du verkar ha haft en bra källa ang. apple då dom nu har släppt nya iPods rätt så läckra enligt mig i diverse färger.

  Malmbergs? Inte en aning, typ aldrig hört

  SvaraRadera
 2. Du kan ju haka på Aktiesparna när de gör studiebesök hos Malmbergs 1 oktober.

  http://www.aktiespararna.se/sajt/kontakt/lokalavdelningar/lok/aktiespararna/Orebro/Lokala-aktiviteter/malmbergs-elektriska-ab/

  SvaraRadera
 3. Anonym 1> Jo såg det, trevligt!

  Anaonym 2>Tänkt faktiskt det

  SvaraRadera
 4. Jag vet inte riktigt om man kan säga att Schneider är en konkurrent. Schneider är den klart största enskilda leverantören av elartiklar till dessa grossister. Skulle tippa på att minst 40% av allt gods kommer därifrån. Men att det är hårdare tider för branchen är det inget snack om. Alla dom stora grossisterna (utom en) har gjort sig av med personal den senaste tiden pga lägre orderingång. På tal om Ahlsell, var det inte tal om att dom skulle in på börsen igen?

  SvaraRadera

MediaCreeper