torsdag 18 september 2008

Våga ta kontrollerade risker idag

All form av investerings och affärsverksamhet och kanske livet i största allmänhet dessutom handlar om att våga ta kontrollerade risker. Tar man aldrig några risker vinner man inget kort sagt, den som tror att det går att få bra avkastning utan att ta risk går förr eller senare på en mina (Aktieindexobligationer ex.). På investeringsmarknaderna är det idag inte många som vågar ta risker. Förflyttar i oss över på andra sidan Atlanten så verkar panik råda och närmast absurd obenägenhet att ta några risker. Under en kort tid igår tex. Så var efterfrågan på de allra kortaste statsväxlarna från FED vilket i stort sett kan liknas med att man sätter in pengarna på det säkraste bankonto som finns med staten som trygghet. Efterfrågan på dessa kortaste statsskuldsväxlar var så hög att räntan (dvs avkastning) var ner på rätenivåer under 0,1%....Mao så är investerare idag beredda att i stort sett betala pengar för att inte förlora vilket nog får anses som absurt och madrassen förefaller då som ett bra val. Samtidigt ville väldigt få låna ut pengar till de ordinarie bankerna med följden att räntan på bankcertifikat steg betydligt. Vill du investera i amerikanska räntebärande tillgångar skall du inte köpa statspapper enligt mig, lika bra med rena dollar i så fall.

Att våga ta kontrollerade risker handlar också lika mycket om att inte ta dumma risker. Att spekulera och chansa är synnerligen dumt och leder förr eller senare till att man åker på ganska stora smällar. Typexempelt på detta är individer som har haft stora huslån och som under 2006-2006 när räntan var på 100-års lägsta valde att inte amortera och istället konsumera eller för den delen kanske köpa aktier…Jag tror många idag till viss del ångrar sig att man inte amorterade mer på sitt boende när man hade så bra möjligheter till detta. Eller för den delen företag som expanderat på lånade pengar och delat ut vinsterna..

Givetvis så kommer vi idag gå mot sämre tider, vinster kommer sjunka i företag, bolåneräntor kan förmodas stiga, arbetslösheten kan förväntas bli högre i Sverige, pensioner kommer urholkas. Det kommer kort sagt bli bistra tider för många av oss svenskar, ung som gammal även om verkligen får hoppas att vi får uppleva ett nytt 90-94 när hundratusentals svenskar aldrig fick chansen att komma in på arbetsmarknaden under flera år, konkurser stod som spön i backen och de individer som drabbas av dåliga försörjningsmöjligheter dessutom i vissa fall förlorade hundratusentals kronor på fastigheter när man sålde dessa. Trots allt ser det förhållandevis ljust ut för Sverige. Arbetslösheten är fortfarande låg, för att inte säga mycket låg, Sveriges statsfinanser är bättre än på många år vilket ger utrymme för reformer och inte minst faktum att svenska banker i denna kris än så länge har skött sig bra med vissa undantag. Många företag har också stabila finanser och en stor del av behovet av uppsägningar i företagen kanske denna gång kan hanteras genom att vi idag på den svenska arbetsmarknaden de kommande åren har stora pensionsavgångar.

Även om många är pessimister och mycket ser mörkt ut så tycker jag att man idag kan våga ta kontrollerade risker. Många aktier handlas idag med stor riskpremie och även om det skulle visa sig att vinsterna halveras så svarar ändå denna avkastning mot ett bra avkastningskrav som ligger klart över avkastningen från riskfria alternativ. Många aktieutdelningar kommer säkerligen att ligga still eller sänkas, men likväl kommer dessa aktieutdelningar idag ge bra direktavkastning. Det är dock lätt att man i investeringssammanhang blir ganska mycket löpsedelsfokuserad och man agerar på känslor som oro och uppgivenhet. Många företag på vår svenska börs är stabila i sin intjäning och förhållandevis okänsliga för finanskriser och sämre konjunktur. Dasspapper, livsmedel etc medan vissa delar givetvis är mer känsliga för sämre tider såsom gruvbolag och sjötransporter. I dåliga tider ges också möjligheter för bra företag att stärka sina positioner då man har sunda finanser. Det är ingen slump att företag som Handelsbanken, Getinge och Bank of America nu ställer sig på köpsidan och slår till med förvärv mitt under brinnande finanskris. Men företag som dessa gör det med ett kontrollerat risktagande. Getinge finansierar sitt förvärv genom att aktieägarna får står för pengarna i en nyemission för att slippa låna så mycket pengar och Handelsbanken köper enligt dem själva "14 lönsamma och mycket välskötta bankontor på orter är vi själva inte finns för ett pris som är ung lika mycket pengar som dessa banker har i sitt eget kassaskåp, dessutom så sänker vi dessa bankkontors upplåningskostnad". Det handlar som sagt om att våga ta risker.

Även på räntemarknaden tycker jag det finns skäl att börja ta risk idag. Många företagsobligationer på några år löptid handlas idag med väldigt stor riskpremie gentemot statsobligationer. Företagsobligationer i ex. stora stabila företag som Vattenfall, SCA och Volvo ger idag ordentligt bra avkastning (6-8%) och är säkerligen inget dumt val om man kan sitta med obligationerna löptiden ut tom Investors obligationer med sin superstabila balansräkning ger över 6% i ränta. Att företag som dessa skulle konka det håller jag som mycket osannolikt, men men det är ju lite högre risk än att köpa statspapper. 0,1% i ränta som T-notes gav igår innebär ju trots allt bara en liten förlust.

Men grunden för att våga ta risker är att man har en stabil grund att stå på. Den finansiella krisen som nu pågår kommer slå hårt mot exempelvis hårt belånade företag och företag. I sådana fall är det alltid grunden man bör prioritera.

7 kommentarer:

  1. Ja eller så vet Bank of America att de kan chansa för att om det går åt pipan så hjälper pappa FED dem ur knipan..

    SvaraRadera
  2. Bra inlagg Cristoffer!
    Folk har en tendens att vara lite val optimistisk i uppgang och lite val pessimistisk i nedgang.

    Haller med angaende bolan. Det lustiga ar att manga sitter med stora 100%-iga bolan. Man var for girig for att binda pa den laga nivan som vi hade for ca 2,5 ar sedan. Kanske kommer stigande rantor tvinga folk att binda rantor pa betydligt hogre niva bara for att man helt enkelt inte klarar ytterligare hojningar och maste sakra sina boendekostnader?
    Sjalv har jag lange kant mig som en looser som amorterat kraftigt istallet for att kopa aktier men det kanns ganska bra idag:)

    Intressanta tider och vi far nog bra koptillfallen framover.

    SvaraRadera
  3. Kan du förklara hur du resonerar när du skriver att bolåneräntan förmodas att stiga. Borde inte en försvagad ekonomi med sänkt styränta leda till sänkta bolåneräntor?

    SvaraRadera
  4. Anonym> i normalfallet så är det givetvis så att en sänkt styrränta leder till sänkta bolån. Problemet idag är att vi har en kris i det finansiella systemet.

    Bolåneräntor baseras på bankernas upplåningskostand dvs den ränta som bankerna får betala, inte vad riksbaken har för ränta. Om många investerare kräver höga riskpremier för att köpa bankernas obligationer mm. så resulterar det i att bolåneräntorna stiger trots att kanske riksbaken sänker räntan.

    I USA idag t.ex. så har man en ränta på 2% (mot sveriges 4,75%) trots det får amerikanska bolånetagare betala högre räntor för bolån(!) än svenska konsumenter.

    SvaraRadera
  5. Jessica> Det beror på hur man ser det. Är Bank of Amerika styrda av direkörer (som inte riskerar några förlorade pengar mer än utebliva bonusar i fall det skulle gå på röven) eller om bolaget är ägarstyrt (dvs aktieägare) då vill man inte chansa...Ett övertagande av FED leder då till 100% förlust.

    BAC är den amerikanska banken tillsammans med JP Morgan som är mest stadda i kassan idag. Förutsättningar för att köpa upp andra banker är ju just att man har pengar eller ägare som har pengar...

    BAC har ju en storägare i form av Warren Buffett, han har stålar om man säger så..

    SvaraRadera
  6. Företagsobligationer verkar spännande. Dock verkar det främst vara riktade åt människor med 1 miljon att avvara i en enskild investering. Eller har jag fel? Finns alternativ för min som kan investera kanske 50 000:- ?

    SvaraRadera
  7. Jag väljer som vanligt att citera Warren Buffett:

    "Most people get interested in stocks when everyone else is. The time to get interested is when no one else is. You can’t buy what is popular and do well."

    "I will tell you how to become rich. Close the doors. Be fearful when others are greedy. Be greedy when others are fearful." - lecturing to a group of students at Columbia U. He was 21 years old.

    "Risk comes from not knowing what you’re doing."

    SvaraRadera

MediaCreeper