Likt asatrons dagar så har det skrivits många sagor på vårt nordiska grannland, Island. På bara ett par år så har den Isländska ekonomin vuxit från nästan ingenting till att bli en ganska stor ekonomi med expansiva företag inom främst den finansiella sektorn. Namn som Kaupthing, Glitnir, FL Group, Bauduras, Baugur har vuxit ut till finansiella jättar med ekonomiska engagemang mängder med företag över hela Europa. Även i Sverige har islänningarna varit på frammarsch med etablerade bankontor, fastighetsinvesteringar, strukturerade produkter, inlåning från privatpersoner och också ett aktieägande i många av våra svenska företag.
Den expansiva tillväxten som nästan kommit från ingenstans är skapad av så väl såväl hårt arbete, en förändrad statförvaltning och ett risktagande i sann vikingamentalitet och de isländska bankerna har i stort sett agerat som både investeringsföretag och traditionella banker. Man har tagit ägarpositioner samtidigt som man lånat ut pengar och i sinnrika korsäganden mellan olika finansiella företag har ett avancerat spindelnät av lån och ägarandelar växt fram fullt i stil med expansiva historiska gestalter som Krüger och Rockefeller. Stora vinster med stort risktagande således
Givetvis kunde denna expansion inte hålla på hur länge som helst och nu kommer allt mer tecken på att den Isländska framgångshistorien än en gång skall förpassas in bland vikingasagorna på bibliotekens historieavdelning. Problemen började redan för något år eller två sedan när den isländska hemmaekonomin öberhettades bestänkligt, inflationen skenade och trots att den isländska riksbanken i möjligaste mån försökt hejda överhettningen så har man under längre tid nu fått dragit med höga tvåsiffriga räntor och med detta så har den isländska blomstrade fastighetsutvecklingen fallit pladask och en del av grundfundamentetet i de isländska bankerna brakade samman.
Idag har några av de första käglorna på den isländska bowlingbanan fallit brutalt i och med att banken Glitnir har förstatligas av den isländska riksbanken till följd av akut likviditetsbrist i spåren dröjde den inte många timmar innan Glitnirs högbelånade ägarbolag FL Group ansökte om konkurs hos en tingsrätt i Reykjavik. I FL Group finns såväl stora försäkringsbolag som fastighetsbolag som bla. agerat i Sverige. Det kommer vara ett stort virrevarv att hålla koll på vad som är tillgångar av värde och vad som är tillgångar som nu försvinner ut i Atlanten i snabbare takt än avsmältningen på glaciärer. Med tanke på de olika isländska finansiella företagens inblandning i varandra finns nu säkerligen risk för att andra Isländska banker/investmentbolag/försäkringsbolag/fastighetsbolag kan få betydande problem såväl med likviditeten som med soliditeten.
Man får bara hoppas att de svenska bankerna inte har allt för mycket pengar utlånade i olika konstellationer till den isländska ekonomin men bara det faktum att isländska fastighetsinvesteringar i olika formerinte är helt ovanliga i Sverige tror jag kan oroa en och annan bankdirektör i Sverige har skäl att ta en extra titt på kundförteckningen.
Hej och tack för bra information, jag har sökt information om de isländska bankerna sista veckan men har haft svårt att hitta. Glitnir har jag följt men vad tror du om Kaupthing? Glitnir löpte drygt 60 % risk att kursa inom 5 år, (stod förra veckan) och Kaupthing 56%. Har själv pengar i det sistnämnda. Insättninsgaranti finns, men vet ej om jag ska panika och flytta, hade velat stanna året ut och byta efter nyår. Har du något råd?
SvaraRaderaJa du...
SvaraRaderaSpontant känner jag att det är stora risker i den isländska ekonomin i allmänhet och det är det i synnerhet i de isländska bankerna.
Det är säkert en övervägande risk att Kaupthing kommer få problem. Vad som sedan skulle hända i en sådan situation är skrivet i stjärnorna. kaupthing är Islands största bank och det är nog ganska troligt att Isländska staten eller någon europeisk storbank som går in och stöttar upp banken eller tar över den.
Huruvida man skall flytta sparpengar från Kaupthing eller inte det får man ytterst fråga sig själv tycker jag men man skall absolut inte ha mer är den svenska insättningsgarantin dvs 250 000kr.
Tänk på att det kan ta ganska lång tid innan man får ut sina pengar via insättningsgarantin upp mot 6 månader utan ränta. Så behöver man pengarna snart kan det kanske finnas skäl att ta sig en funderare.
Tack, för snabbt och betänkansvärt svar!!!
SvaraRadera