Idag presenterades kommande års budget och som vanligt är det en mängd siffror som ändras hit och dit. Bolagsskatter som sänks, jobbavdrag hit och dit, höjt reseavdrag, att Premiepensionsmyndigheten läggs ned osv. En mängd siffror att gräva ned sig i och nu kommer säkert tidningara skriva om "vinnare" och "förlorare"
Däremot finns det en intressant sak i budgeten. Regeringen tar initiativ för att återigen förändringar i beskattningen av kapitalinkomster dvs aktier, fonder, kapitalförsäkringar och obligationer t.ex.
Syftet är att dels neutralisera beskattningen mellan olika form av ägande dvs på ett eller annat sätt så skall man inte gynnas eller missgynnas om man ex. äger aktier i en kapitalförsäkring eller värdepappersdepå eller om man äger fonder eller aktier. Man kommer också att eftersträva att förenkla beskattningen av aktier då många har problem att deklarera rätt med nyemissioner, splittar tilläggsköp och delförsäljningar.
Man kommer också försöka täppa till kryphål som idag finns i lagstiftningen t.ex. at man kan ta ut pengar ur kapitalförsäkringar vid årskiftet och därefter direkt sätta in pengar och på så sätt undgå beskattning.
Det är bra att man ser över beskattningen av aktier anser jag även om man idag inte presenterar något direkt förslag på hur beskattningen kan komma att se ut. Jag personligen hoppas att detta blir ett brett blocköverskridande beslut så att aktiesparare och andra faktiskt vet hur beskattningen kommer se ut för många år framåt och inte något som ändras i takt med valen.
Hur tycker du beskattningen av kapitalinkomster bör se ut?
Antagligen leder detta bara till att beskattningen blir neutral i den bemärkelsen att kapitalförsäkringen beskattas hårdare, jag förväntar mig ingen skattesänkning på aktieinnehav.
SvaraRaderaDet är just denna anledning som har gjort att jag aldrig har skaffat en försäkring, politikens nyckfullhet. Långsiktiga regler är såklart önskvärda men tyvärr har jag ingen större tilltro till att så blir fallet. Dock finns viss chans om det blir en ny stor skattereform efter nästa val, i så fall borde det dröja kanske 15 år till nästa?
Aktiespararnas förslag om investeringskonton förenklar onekligen något. Och det är precis vad som behövs, förenkling. Extremt många deklarerar fel visar det sig i i stickprovskontrollerna på SKV, trots att det inte är särskilt svårt. Tydligen behövs ett idiotsäkert system, för fonder förefaller det fungera hyfsat.
Denna länk kom nyss:
SvaraRaderahttp://www.privataaffarer.se//nyheter/200809/regeringen-vill-andra-skat/
Det enda som man i slutändan troligen bara kan göra med KF (iom att det är en försäkring i grunden) är nog att:
* Ändra reglerna om uttag år 1.
* Ändra sättet på vilket underlag man ska beräkna avkastningsskatten.
* Samt eventuellt beskatta KF hårdare (om det är grundtanken, vilket jag inte tror) genom att höja avkastningsskatten.
Tror snarare att man inför liknande skattemässiga sparformer som KF, fast utan försäkringsinslaget.
http://borssnack.di.se/diseconf/Forum/ListMessages.aspx?forumid=1&ThreadID=1454877#msg8642252
I det avseendet har ju kapitalförsäkringen en stor fördel framför den vanliga aktiedepån, att man inte behöver deklarera.
SvaraRaderaI övrigt tycker jag nog att aktiedepåerna beskattas på ett mer logiskt sätt, även om 30% känns som alldeles för hög skattesats.
Ryktet just nu säger iaf att avkastningsskatten på KF kommer att börja dras periodiskt över året, vilket troligen kommer sätta stopp för "smitningarna" runt nyår..
De borde ta bort möjligheten till kapitalförsäkring, eller så borde de ta bort kravet om att dagens kapitalförsäkring skall vara utformad som en försäkring.
SvaraRaderaFörsäkringsinslaget är ju väldigt krystat efterssom det i praktiken inte är en försäkring.