torsdag 4 juni 2009

Det tog bara 30 år

Om jag uppfattat saken rätt så har man igår beslutat att slutförvaring av vårt uttjänta kärnbränsle skall lagras i berggrunden på orten Östhammar. Det må jag säga var på tiden efter sisådär 30 års utredande, projekterande och beslutsfattande. En demokratisk och byråkratisk fråga av stora mått alltså.

I denna bloggpost tänker jag inte ta ställning för eller emot kärnkraft, mer än att jag kan konstatera att el från Kärnkraft är betydligt trevligare än att elda brunkol. Samtidigt är kärnkraft givetvis inte en långsiktigt hållbar förnyelsebar energikälla. Hur man än vänder och vrider på saken så är det tveksamt om någon energikälla är det, jordens atomer är trots allt begränsade, även kisel som ingår i solceller.

Alldeles oavsett om man är för eller emot kärnkraft så är det så att Sverige under nu ganska så många år haft kärnkraft i elproduktionen. Vi har också levt med ordentlig dubbelmoral i denna fråga. Med i stort ett förbud att forska inom området, inte haft någon uranbrytning inom landet trots att vi sitter på uppskattningsvis tredje största Uranreserverna i världen efter Ryssland och Kanada, säkert värt mer än Norges oljereserver. Vad som är än mer anmärkningsvärt i frågan är att vi inte ens har tagit hand om våra egna sopor från kränkraftverken nej dom har vi exporterat till Storbritannien trots att vi själva har hyfsade möjligheter och god berggrund för ändamålet. Nej bryta uran i Australien och skicka soporna till engelsmännen och kvinnorna verkar vara melodin i Sverige. Miljöministern garanterar visst också att vår slutförvaring inte skall ta emot andras sopor, men att vi har exporterat våra sopor verkar inte bekymra.

Jag stöder fullt ut att vi nu börjar hantera våra egna sopor och skall vi de närmsta 30-40 åren även ha kvar kärnkraft så borde det nog vara rimligt att vi även bryter vår egen uran…. eller? Man kan ju börja med de ”högar” med alunskiffer som ligger runt om i landet. Dessa uppskottande högar sedan gammal skifferbrytning kommer förr eller senare leda till miljöproblem i framtiden vare sig vi tar till vara på uranen eller inte.

Den kommande slutfövaringsenheten i Östhammar lär nog bli en arbetsplats med ganska så långsiktigt trygga anställningsförhållanden för de som jobbar där. Då slutförvaringen skall klara av kommande istider…

På tal om energi. Personligen har en tv antenn på vårt hus som inte används det minsta. Någon som har ett tips på vad man kan använda denna till? Kanske kan man sätta upp ett mini-vindkraftverk? Givetvis ej ekonomiskt försvarbart med dagens elpriser, men ett hjälpligt inflationskydd om än främst idealistiskt i alla fall.

6 kommentarer:

  1. Torka kläder på?

    Sätta julgransbelysningen på?

    SvaraRadera
  2. Vet att mitt högstadium hade ett eget vidkraftverk som en rolig pryl, problemet på den tiden (typ 1995) var att då skulle elen ut i nätet och fick inte användas privat. Givetvis fick man betalt men det var inte i närheten av vad det kostade att sätta upp (Sen att det en stormig dag på västkusten fick "propellern" att flyga iväg är en annan historia)

    Antar att det inte är så numera :P

    SvaraRadera
  3. Hejsan,
    Att det tog 30 år visar nog bara hur otroligt komplicerat detta är. Faktum är att vi måste lagra avfallet i flera tusen generationer framåt. Och vi vet ju alla hur mycket som hänt bara de sista 100 åren. Hoppas nu metoden är bra. Om man räknar in kostnaden för denna lagring kanske 100 000 år framåt men kanske en årlig kostnad om en miljard blir elen inte billig.

    Jag tror inte Sverige har exporterat några större mändger atomavfall. Visst avfall har nog exporterats från exempelvis Studsvik som kan vara en rest från tiden då Sverige hade kärnvapenambitioner. Detta helt enkelt för att Sverige inte processa materialet. Alternativet hade kanske vara att skicka material till Ryssland vilket inte var ett rimligt alternativ. Sverige har också tagit emot vissa atomsopor från andra länder så det sker ett utbyte mellan länder efterson alla länder kan inte ha processteknik för alla typer av atomavfall. Dock är jag tämligen säker på att det vanliga kärnavfallet från våra svenska kärnkraftverk finns kvar i mellanlager i Sverige i väntan på att de slutgiltiga lagret skall bli klart.

    Att elda brunkol för att producera elektricitet fungerar nog ganska bra idag då det finns mycket effektiva filter och processer som tar bort nästan alla gifter. Koldioxid kommer man förstås inte undan men kanske är det mycket bättre än atomsopor som man måste bevaka i hundratusentals år? Vi njuter av fördelen av kärnkraftselen men kommande genertioner för betala för kalaset. Dessutom är ju trots allt koldioxid en nödvändig gas som växterna behöver i sin fotosyntes för att "tillverka" syre. Vissa tror att koldioxid har påverkan på vårt klimat, andra inte. Vem vet vem som har rätt. Självklart skall vi göra allt vi kan för att minska energi och materialförbrukning i världen oavsett vilken linje som har rätt.

    Om du plockar ner antennen och stoppar ner röret i marken kanske den kan fungera som torkställning. Alternativet är att lämna in antennen på sopstationen för materialåtervinning.

    SvaraRadera
  4. Har en fråga om t.ex likviditetsfonder och penningmarknadsfonder. Hur följer man hur dessa går? Vilka räntor är det man ska titta på för att veta hur dagens fondkurser kan se ut. Ngn av dessa? Sweden 10Y (1052)
    Sweden 5Y (1041)
    Sweden 2Y (1045)
    Sweden 6M (0910)
    Sweden 3M (0907)

    SvaraRadera
  5. Appreciation to my father who told me regarding this blog, this weblog is really amazing.


    Also visit my weblog: vigrx plus

    SvaraRadera

MediaCreeper