onsdag 3 juni 2009

Det är inte aktieindex du blir rik av

Bloggaren 40procent20år skrev en bloggpost igår om aktiers, obligationer och banksparandesutveckling över vad jag har för mig 30 år eller något. Ett klassiskt diagram om aktiers förträfflighet som placeringsform över tiden med ett diagram som visar att aktieindex har utklassat obligationer och banksparande över tiden. Det troliga i sammanhanget är säkerligen också att så blir fallet de kommande 30 åren då våra företag förhoppningsvis är fortsatt kapabla att tjäna mer pengar på insatt kapital än kostnaden för att låna pengar.

Det intressanta i sammanhanget är att troligtvis inte en enda människa kunde för 30 år sedan placera i just aktieindex och få denna avkastning. Antingen så var man hänvisad till att placera i enskilda företags aktier eller så fick man lov att placera i fonder såsom exempelvis Kapitalinvest (fanns redan på 60talet) eller allemansfonder som lanserades för knappt 30 år sedan och som nallat någon procent eller två i totalavkastning om året. Men någon produkt som fonden Avanza Zero eller liknade fanns inte. Diagrammet är mao en ren och skär teoretisk konstruktion, aktieindex är just ett index. Sannolikheten att köpt en aktie för 30 år sedan och har kvar den idag är också ganska liten då många företag antingen köpts upp eller fusionerat sig med någon annan. För att inte tal om det vanligaste att man kan just sålt aktier för att köpa ett litet hus, sommarstugan man alltid drömt om, en ny bil eller någon annan dröm.

Företagen som ingår i OMX index har varierat kraftigt över tid, vissa trotjänare som Sandvik, Volvo och Handelsbanken fanns givetvis med då och nu. En del andra företag har vandrat till de sälla jaktmarkerna men det också har skapats nya företag som vuxit sig stora och bidragit till aktiers goda avkastning. De starkaste har överlevt, de svagaste gått under och totalt sett med tiden mycket god avkastning. Men för den genomsnittlige aktieägaren är index ingenting att direkt fästa så stor vikt vid. Över tiden så kommer troligtvis också din avkastning till mer än hälften bestå av utdelningar, inte kursuppgångar.

Nu i dagarna t.e.x så ändras indexlistan över våra 30 i börsvärde största börsbolag (investmentbolag borträknat). Ut från listan och aktieindex slängs nu företaget Eniro och Vostok Gas (som faktiskt redan är avnoterat) och in kommer istället Getinge och MTG. Mindre skuldsatta telefonkataloger och istället mer reklam-tv, reklam-radio, operationsbänkar och förvaringsskåp för sperma (tro mig, jag fått ”egna” provrör istoppade i ett sådant, märkt Getinge ). Nog ganska symtomatiskt för samhällsutvecklingen.

5 kommentarer:

  1. Det är inte SvD:s investeringsråd du blir rik av.

    SvaraRadera
  2. Men Getinge måste ju vara ett bra företag att investera i...

    SvaraRadera
  3. cristoffer, du har liksom jag (ett stort antal ggr) gått igenom provrörsprocessen.. Har du inte uppmärksammat ett företag som heter Vitrolife, global liten pärla inom fertilitet samt stor potential inom transplantationer. Titta på position, marginaler, tillväxt, management, etc. jag tycker det är en förbisedd pärla. Har du någon feedback på dem?

    SvaraRadera
  4. Vad händer med ens Aktier om ett företag som man har Aktier i blir uppköpt?
    Förlorar man dom helt eller "förvandlas" dom till det nya bolagets aktier?

    Mvh John.M

    SvaraRadera
  5. Bra val med Geting tror jag. Lycka till med provrörsprocessen..

    SvaraRadera

MediaCreeper