torsdag 3 september 2009

Vem sjuton var Mauritz?

Visst är det trevligt och intressant med alla dessa företagsnamn på våra svenska storföretag. Många namn med en intressant historia men vissa andra namn är smått obegripliga namn. Vi kanske skall ta en liten resumé, och fyll gärna på själv med intressant företags namn.

Vi har först om främst dessa namn som har en direkt koppling till en ort (oftast bruksort) som Trelleborg, Höganäs, Klippan, Billerud, Gunnebo, Sandvikens Jernverk (idag Sandvik), Boliden , Husqvarna och Getinge. Andra sammanslagningar som orterna Aarhus och Karlshamn. Vissa företag har kvar namnet men finns inte på orten t.ex. Korsnäs som faktiskt ligger i Dalarna medan företaget idag finns utanför Gävle främst och ”Skåne” (scania på latin) som numera mest är känt i Södertälje.. Andra med en lite lösare geografisk knytning som Skånska cementguteriet som blev av med sin ring och bara blev Skanska. Eller varför inte exemplet Kinnevik som är en vik i Vänern utan för Kinnekulle där en av grundarna hade sin boning.

Sedan har vi alla dessa namn som har kopplig till företags grundaren, som Lars Magnus Ericsson i Ericsson, Lundbergföretagen, Wallenstam, Clas Ohlson och Axel Johnsons matvaror i Axfood. Sedan har vi ju Sten Allan Ohlssons rederi som fick heta StenA . och Victor Haglöfs friluftsprodukter och Adolf Lundins Petroleum. Sedan inte minst Ragnar och Torsten Söderbergs investmentbolag som fick låna lite bokstäver från grundarna och blev Ratos. Och inte minst Björn Borg, John Matsson (JM), Paulsson Entreprenab AB (PEAB) och Hagströmer&Qviberg fondkommisionärsfirma (HQ).

Sedan så har vi dom logiska namnen där det verkligen talas om vad som produceras som i Svenska kullager företaget (SKF) och Sveriges Litografiska tryckeri som kan förkortas SLT som sedan förlängdes(!) till ESSELTE. Och säkerhetsbolaget som heter kort och gått Securitas. Och Nordic Construction Company, NCC. Och Svenskt stål Aktiebolag och Svensk Cellulosa Aktiebolag idag är SSAB och SCA. Eller Hemtextil och Sälenstjärnan AB som med internationell klang blev Skistar. Och vad Säkerhetsintressenter (SÄKI) sysslar med det begriper vi nog alla och att det finns industriella värden i Industrivärden har vi lärt oss förstå.

Och inte minst att förglömma dessa namn som kommit till efter en sammanslagning som när Stora Kopparbergs och ENSO gick samman i StoraEnso, och Astra och Zeneca och Atlas Diesel och Cop & Co. Elecrolux är också en sammanslagning har jag för mig. Sammanslagningar av namn verkar vara en Wallenberg specialitet? Med Föreningssparbanken som undantaget.

Sedan finns ju dom lite kryptiska namnen som SKF avknoppningen ”vi rullar” som heter VOLVO på latin. Eller nya vågen, New Wave vad har det med kläder att göra? Kan Torsten Jansson varit inspirerad av Boshusländska vågor? Och formen Hexagon varför heter ett bolag så? Varför heter det Oriflame och vart kommer Latour ifrån? Och vem sjutton var Mauitz?

Visst är det kul med namn! Vilket är din favorit?

12 kommentarer:

  1. Eftersom jag jobbar i tekniksvängen måste Ångpanneföreningen vara favoritnamnet - det andras en svunnen tid, både ångpannor och att driva verksamhet i föreningsform. Tyvärr försöker de ju dölja det under förkortningen ÅF numera.

    SvaraRadera
  2. ABB: Asea Brown Boveri, där Asea: Allmänna Svenska Elektriska AB

    SvaraRadera
  3. och där har ni den kontroversiella logotypen för Asea före 1933: http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:ASEA_logo_pre_1933.jpg

    SvaraRadera
  4. Hejsan,
    Några favoriter:
    * Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag (LKAB)
    * Mo och Domsjö AB (MoDo, som numera finns utspritt i Holmen, M-Real etc)
    * Intentia, mjukvaraföretaget bakom Movex som numera finns i Lawson. Grundarna hade svårt att hitta riskkapital och fick ofta svaret "Inte en tia" som fick bli namnet.

    Mvh//Anders

    SvaraRadera
  5. Vad jag förstått av min mamma så fanns det 2 butikskedjor på 60-talet(?) som sålde kvalitetskläder.
    Hennes för tjejer/damer/kvinnor och Mauritz för killar/herrar/män.
    Enligt henne så slogs dom ihop och började göra lågkvalitetskläder.
    Kan väl hålla med om att senast jag köpte nåt på H&M för 15-20 år sedan så var det dålig kvalitet och inte ens höll en tvätt.
    (Men det har inte hindrat mig från att köpa aktier i företaget.)

    SvaraRadera
  6. B> Ångpanneföreningen ja det är ju ett klockrent företagsnamn!

    JT> Jösses! hade ingen aning om denna logga, den är ju inte så poltisk korrekt idag.

    Anders> Intentia är helt klart ett roligt namn!

    SvaraRadera
  7. Meeen, jag som trodde att jag äntligen skulle få veta vem Mauritz var... =)

    SvaraRadera
  8. kan någon vänlig skäl förklara namnet Fabege, står för - Fastighetsaktiebolaget Birger Gustavsson - fram tills f a är jag med... men sen då? b skulle ju kunna vara birger eller bolag? isåfall är väl g gustavsson? är det så då att e´na bara är som utfylle?

    På tal om asea anno 1933 så finns det ett par logotyper kvar i Olidans krafstation, dock ganska dolt. Kan ju förörvigt inte finnas så många aseamaskiner där denna logotyper inte är bortslipade från.

    SvaraRadera
  9. Asea-loggan finns att se på hissarna i vissa bostadshus i Stockholm, t ex vid Odenplan.

    SvaraRadera
  10. Jag vet inte men jag kan tänka mig att Fabege är ungefär som SLT som blev Esselte. DVS be som i hur bokstaven b som i Birger uttalas och ge som bokstaven g i Gustavsson.

    SvaraRadera
  11. Läs mer om Mauritz
    http://www.foretagsamheten.se/Entreprenorer/Entreprenorer/Erling-Persson/

    SvaraRadera
  12. Atlas Copco! (Compagnie Pneumatique Commerciale)

    SvaraRadera

MediaCreeper