tisdag 24 november 2009

Dessa utdelningar...

Bloggaren med den stora förkärleken för utdelningar och det lite kryptiska namnet 40procent20år skrev häromdagen en bloggpost om utdelningar från investmentbolag år 2010 där han/hon nog likt mig drar slutsatsen att många investmentbolag kommer sänka utdelningen till våren, kanske inte helt förvånande.

Samtidigt så läste jag också i bloggen med det ännu mer suspekta namnet Zedsdead där han/hon publicerar en lista från Nordea över deras prognoser om kommande utdelningar. För egen del som kund i årets Bank, Handelsbanken så får man faktiskt varje vecka en pdf över bla. deras prognoser på utdelningar från de aktier som bankens analytiker hårdbevakar med köp och säljråd som i den bästa amerikanska actionfilmen. Man kan dra slutsatsen att det skiljer sig lite vilka prognoser respektive bank har på vårens utdelningar i olika bolag men båda banker tror i många fall på rejäla utdelningssänkningar till våren. Vilket då drabbar investmentbolagens egna utdelningar med ett års fördröjning.

Men för att göra denna bloggpost lite mer spännande så jag tog helt sonika ZedsDead Nordea utdelningsprognoser och matade in i excelfilen över Investmentbolaget Industrivärdens aktuella börsportfölj. Sedan tillämpar vi de skatteregler som Industrivärden har med schblonskatt bla., samt lägger till räntan på det 10,6Mdr stora lån som Industrivärden har, bolagets förvaltningskostnader osv.
Vad som då framkommer är prognosen på den utdelning som Industrivärden förväntas ge ut våren 2011 baserat på nuvarande portfölj, belåning, förvaltningskostnader samt Nordeas utdelningsprognoser. Givetvis med stor osäkerhet.

Men innan vi pratar 2011 så bör man alltså ha koll på våren 2010 för att förstå utdelningen 2011 från investmentbolag som jag skrev ovan. Industrivärden kommer våren 2010 ta emot utdelningar på 1235 Mkr, men man kommer tvingas betala en ränta om 466mkr, ha förvaltningskostnader på 80Mkr och en schablonskattekostnad på 72 Mkr allt annat lika mot idag. Totalt sett så resulterar dessa kryptiska siffror till att bolaget förväntas till sina egna aktieägare dela ut 761Mkr våren 2011per aktie blir det 1,97kr, en summa som är rejält mindre än den som Industrivärden kommer dela ut våren 2010 då utdelningen kommer hamna omkring 3,5kr +/- någon 25 öring. Betänk också att Nordeas prognoser är att både SSAB och Sandvik ger utdelning, gör dom inte det blir det inte ens 1,50kr. En prognosdirektavkastning 2010 om ca. 4,2% och 2011 omkring 2,38% mao på dagens kurs på C-aktien. Om Industrivärdens styrelse sedan tror på utdelningshöjningar i portföljbolagen 2011 så kan det nog dock vara så att man delar ut lite extra våren 2011 för att på så sätt bygga upp en skatteavdrag.

Vore man analytiker till vardags så borde man väl både få bonus och ta en öl på stureplan efter så många siffror eller?

8 kommentarer:

 1. Detta motsvarar förmodligen en månadslön på 100-200 kkr. Du har fel jobb (i alla fall när det gäller lönen).

  SvaraRadera
 2. hej!

  Japp! Har också liknande förväntning, det borde hamna runt 3kr för Industrivärden nästa års utdelning och samtidigt har vi inte sett alltför kraftiga utdelningssäkningar i år.

  Som du nämner så är det nästa år som det kommer det värsta! Sandvik och SSAB måste sänka utdelningarna kraftigt nästa år. Samtidigt har jag inte heller höga förväntningar för Volvo och Ericsson!

  Dessa 4 bolag utgör ca: 52% av hela industrivärden. Därför en halvering från 3 - 3,5 kr är inte allt för negativt.

  Själv skulle gärna slippa Ericsson och kanske börja tänka om när det gäller säker aktie. Industrivärden har nästan alltid ansåg som mycket säker aktie men nu när dessa kraftiga utdelningssäkningar så blir jag lite "mörk rädd". Allt för många av aktierna är beroende av konjunkturen och kanske dags att industrivärden ökar mer i bolag som SCA.

  Hur som helst så kommer lundbergs också påverkas lite men som du nämnde är lundbergs inte riktigt investmentbolag och den låga utdelnigsandelen gör att utdelningen är inte i fara och samtidigt kan lundbergs investera medan industrivärden har inte den möjligheten.

  Nu i dessa tider som vi har haft så har lundbergs haft positivt kassaflöde från fastigheterna som utgör ca: 50%. Kanske det är dags att lundbergs tar över hela industrivärden och gör av med Ericsson :)..

  SvaraRadera
 3. Du är absolut värd en öl eller två på Stureplan!

  SvaraRadera
 4. Tycker det är intressant precis som 4020. tar upp att kolla lite på vilka innehav de väljer att ha. Ibland skulle man gärna köpa delar av deras portfölj för rabatt och skippa andra delar :)

  Btw, jag är en han :)

  SvaraRadera
 5. Bra stockman. Känns som jag inte gör annat än o applåderar din blogg men de tåls att upprepas. Grymt bra! och även alltid intressant. Blondindella, och schulman, rena rama skiten. Stockman är de enda vi behöver!

  /ninoszize

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. 1) Vi får inte glömma att man under Mars månad i år kunde handla Industrivärden C i intervallet 42 -50 kr. Prognostiserad utdelning 2010 på 3,5o kommer då i ett annat ljus, och 2 kr 2011 blir ok också.
  2) Jag undviker att placera mina pengar i svårbegripliga högteknologiska aktier. Dock måste jag säga att jag finner många skribenter väl kritiska till Ericsson. Här har vi att göra med en marknadsledare, med två långsiktiga och bra ägare och enorma inträdesbarriärer på systemsidan. Bolaget växer på serviceområdet. Dessutom har Ericsson låg finansiell risk, man har nettokassa - även efter Nortelköpen.

  SvaraRadera
 8. Tips
  På tal om utdelningar så såg jag på kommentarerna hos 40procent20år att Bure ger en extrautdening i januari på 9,50kr. 27% på två månader är bra! Risken att Bure skulle rasa 9,50 till januari är i min värld liten, så man riskerar "ingenting"...

  MVH Solidus

  SvaraRadera

MediaCreeper