tisdag 17 november 2009

Det är nu du skall deklarera!

November, mörkt, kallt och ruggigt och långt kvar till deklarationen skall vara inskickad. Samtidigt är det nu som du skall ta tag i din skatt för året, deklarationstider! (såvida du inte äger en kapitalförsäkring).

Det skrivs mycket om hur besvärligt det är att deklarera aktier och visst är det kanske till viss del sant (även om en viss del är "reklam" för fonder och kapitalförsäkringar), särskilt för dem som säljer 20 år gamla aktier samtidigt så bör inte deklarationen i sig inte vara så svår att enbart deklarationen skall göra att du istället väljer att spara i en kapitalförsäkring. Såvida du inte är Högskolestudent, då kan en kapitalförsäkring vara mycket god idé att ha just en kapitalförsäkring(tänker på fribelopp) . Själv så blev jag under min studieperiod bla. återbetalningsskyldig på studiemedel då jag total sett tjänat för mycket (kapital+tjänst), surt sa räven även under IT-bubblans tidevarv.

Är man någorlunda strukturerad som människa så är det "hyfsat" enkelt att deklarera aktier även om man inte har en kapitalförsäkring.. När man köper en aktie så är det lämpligt att spara notan sparar i en pärm och lika så när man sedan säljer aktien skriver man ut den notan och sparar i en pärm. I denna pärm så sparar man också ev. nyemissioner som man deltar i samt ev. split-inlösenprogram som man deltar i. Då har man koll på historiken i företaget. Har man glömt av vad som hänt i bolaget som kan ha betydelse för skatten så är www.skatteveket.se en trevlig sida, skriv bara t.ex. Investor informationsrutan så poppar all aktiehistorik upp sedan 70-talet eller något.

Köp och försäljningar bör inte enligt mig grundas på skatten, det bör man ALLTID komma ihåg. Man bör inte dra sig för att sälja en aktie som ligger med stor vinst och även omvänt med förlust. Aktier bör säljas av det skäl att inte längre vill äga en del i företaget. En placering som ligger på minus ä en latent tillgång som faktiskt är ”värd” nuvarande pris samt 30% av förlusten, dvs mer värd är vad du ser i din depå. En tillgång som utvecklats positivt och har stor reavinst är däremot värd mindre än vad man kan sälja den för maa skatten.

Så hur gör man då rent praktiskt när man bör tänka på skatten? (frågan riktad till dem som inte har en kapitalförsäkring). Under årets första 9 månader så tycker jag du inte skall tänka på skatten alls utan ev. transaktioner skall baseras på din uppfattning om du kan kan förmera ditt kapital. Sedan någon gång i september oktober så gör du en sammanställning över årets ev. reavinster och reaförluster t.ex. så kanske du gjorde en vinst på 20 000kr på en försäljning och minus 3000kr på en annan affär. Du har då således en total vinst på 17 000kr.

Efter detta konstaterande så letar man upp en ev. ”surdeg” som kanske har en latent reaförlust på 10 000kr men där du tycker att framtidsutsikterna ser helt okej ut och du inte vill sälja. Då gör du en sk. Vändningsaffär, du säljer helt snoika företaget som ligger med latent förlust och sedan dagen efter köper tillbaka samma aktie med samma antal i bästa fall tjänar du någon krona också. Vips har din totala reavinst gått ned från 17 000kr till enbart 7000kr och din skatt blir då således enbart 2100kr och du har kvar en precis lika stor portfölj med samma innehåll men där anskaffningsvärdet förändrats. Om du i din ”septembersammanställning” ligger på minus så försöker man göra en vändningsaffär med en vinstaktie. Målsättningen är att komma så nära noll som möjligt, men på plussidan.

Den som är kortsiktig (daytrejder motsv) har ofta mycket svårt att utnyttja skattekvittning utan deras beskattningar brukar normalt sett följa börskurvan ganska logiskt, dvs uppgångsår (som i år) blir det stor vinst medan nedgångsår ( som fjolåret) så redovisar kortsiktiga handlare ofta då totala minusresultat och det är svårt att göra något åt skatten (kan vara klokt att fundera över kapitalförsäkring om man är aktiv handlare). Långsiktiga placerare har däremot stora möjligheter att utjämna förhållandet mellan goda och dåliga år skattekniskt och istället redovisa en liten beskattningsbar vinst varje år (även om depåvärdet kanske svänger upp och ner bestänkligt). Genom systematisk, klok skatteplanering och vändningsaffärer så kan man realisera små vinster eller tom ”nolla” varje år och istället äga aktier med skattekredit av staten. (man får mao ett lån med 0% ränta av staten) och betalar skatten i framtiden istället.

En kategori som verkligen bör tänka sig noga för i deklarationerför är individer med mycket höga bostadslån och höga låneutgifter. Avdragsrätt på kapitalunderskott gäller fullt ut enbart upp till 100 000kr, så ha höga bostadslån och realiserade stora förluster kan bli riktigt obehagligt då får man inte tillbaka några pengar av staten inte…
Den som däremot exempelvis bor i hyresrätt med frikostiga aktieutdelningar och därigenom har ett överskott av kapital genom utdelningar kan passa på att realisera någon liten förlustaktie varje år och behålla ”vinnaraktierna”, det är kanske inte helt skattetekniskt optimalt men leder faktiskt till att man får lägre skatt på sina aktieutdelningar! (även om skatteåterbäringen kommer ett år senare) och dessutom att portföljen ofta ligger på plus (många lägger alldels för stor vikt vid GAV)Tänk dock på att reaförlusterna inte får vara större än den summa man fått i aktieutdelning.

Som överkurs kan man också ev. ”likvidtetsplanera” sin deklaration, även om det inte är att rekommendera!!. Men detta menar jag t.ex. följande, man vet om att man har mycket stora utgifter det kommande året men efter det kanske några stora år med mindre utgifter och bättre möjlighet att betala skatt. Det är skattetekniskt inte optimalt men skapar likviditet (dvs stor skatteåterbäring). Man säljer då helt sonika av allt man har som ligger på minus och kommer gärna upp i totalt underskott av kapital. Men man behåller det som ligger på plus och kvittar inga förluster. Då får man tillbaka 21% av total realiserade förlusten. Pengar som du får i skatteåterbäring året efter och kan använda för den stora utgiften utan att då behöva sälja av några finansiella tillgångar.

Lär säkert finnas någon individ som hade i stort sett en bart förluster i slutet av 2008, h*n sålde av alla aktier h*n ägde och köpte tillbaka direkt dagen efter, när skatteåterbäringen kom i Juni 2009 fick individen huxflux 21% av depåvärdet vid årsskiftet som h*n köpte mer aktier för. Idag kan jag förmoda att individen förlorade skattetekniskt med råge har vägs upp av det extra vältajmade tillskottet då reavinsten (och den latenta framtida skatten) är hyfsat hög.

9 kommentarer:

  1. Jag tackar för dessa eminenta tips. Att sälja aktier med förluster som man vill ha kvar och återköpa har inte slagit mig. Simpelt enkelt men uppenbarligen svårt att lista ut! :)

    SvaraRadera
  2. ja skatt är minst sagt en djungel...

    SvaraRadera
  3. Gäller samma regler för fonder som för aktier?

    SvaraRadera
  4. Får en nybörjare ställa en dum fråga? Är det optimalt att landa på noll (vinster-förluster) eller är det fördelaktigt skattemässigt att göra förluster? Ponera exempelvis att jag köper en fond för 10 kkr, den går uselt och värdet är 5 kkr. Om jag nu säljer och köper tillbaks den samma dag, har jag ju gjort en förlust på 5 kkr. Är detta till nytta även om jag inte har någon vinst att kvitta den mot?

    SvaraRadera
  5. Men säg att jag fått en utdelning i ett aktiebolag på 1 000 kr.
    Och sen har jag aktieförlust om
    1 000 kr, då kan jag ju inte kvitta dessa fullt ut?

    Eftersom utdelningen blir en ränteinkomst och aktievinsten en kapitalvinst... Skatten på utdelningen blir ju 30% dvs 300 kr och aktieförlusten blir 21% dvs 210 kr.

    SvaraRadera
  6. Hej Cristoffer,

    Tack för ett utmärkt inlägg och en utmärkt blogg! Har en fråga angående vändning. Måste man vänta till dagen efter innan man köper tillbaka aktierna? Kan man inte köpa tillbaka dem samma dag som man tidigare sålt dem?

    SvaraRadera
  7. Julius,

    min revisor har förklarat att skatteverket kan anmärka på att man inte tagit en "kursrisk" om man köpt åter samma dag. Dvs om du åker på en skatterevision av aktieaffärerna kan det bli problem att köpa åter samma dag, men i de flesta fall torde det fungera utmärkt.

    SvaraRadera
  8. Hej Christoffer
    Tack för en utmärkt blogg. Min fråga till dig eller någon annan är om man kan kvitta aktievinster mot bolån?

    MVH Alexander

    SvaraRadera

MediaCreeper