torsdag 12 november 2009

Låten mig citera eder, Herr Anér

Som läsarna av denna bloggen säkerligen förstått så har jag en förkärlek för gamla böcker (gärna inom näringslivshistoria) och då är det ju trevligt att bo ett skapligt världsrekordförsök bort från det närbelägna biblioteket.

Just nu håller jag på att läsa en halvt sekel gammal bok, ”Att bygga upp och bevara förmögenhet” av Josef Anér. Som bokens titel talar om så handlar den mycket om det som skrivs på ”ekonomibloggar” och i dagens privatekonomiska litteratur. Mycket är givetvis sig likt idag med aktier, obligationer, fastigheter, skogsinvesteringar och guldtackor även om den givetvis är skriven i en tid präglad av krugerkrasch och klart mindre sociala skyddsnät och långt innan BRIC-fonder, aktieindexobligationer, CDOer, BEAR-certifikat och turbowarranter. Jag kan ibland ställa sig frågan om det inte är lika goda råd att gå ”back to basics” och inte svälja alla råd från någon hängelsbeprydd banktjänsteman som upplyser oss om hur "omoderna" vissa sparformer är.

Jag kommer att få skäl att återkomma till boken i inlägg framgent då den tar upp mycket förnuftigheter som är lika aktuella idag som för 50 år sedan men sett från den tidens ögon. Anér ondgör sig bl.a. över dåtidens höga huspriser, de höga skatterna på kapitalinkomster, vikten av att amortera och penningsvärdets dåliga beständighet.

Men den gode Josef levde i ett annat tidevarv helt klart, sett med dagens ögon. Så jag tar mig friheten att citera Direktör Josef Anér om grunderna för att bygga förmögenhet:

Hustruns roll i sparandet
Skall ni utifrån ett knapert utgångsläge bygga upp en förmögenhet, stor som liten och skall ni kunna spara, beror det inte bara på er egen läggning utan det beror framförallt på hurdan hustrun ni har….. Har ni varit lycklig nog att få en bra hustru och lever ni ett lyckligt äktenskap, så skall ni mot henne spela med öppna kort. Ni skall tala om för henne hur mycket ni tjänar, om ni hava skulder, hur mycket av era inkomster eder familj förbrukar. Det är endast på detta sättet ni kan räkna med en förstående och effektiv hjälp från hennes sida.

Har hon återigen sådan läggning att hon inte kan bära och rätt förbruka ett sådant förtroende, inte kan inställa sig mot samma mål som ni, ja då får ni välja mellan att hålla henne i mörker och okunnighet, lämna henne direkt felaktiga uppgifter eller också avstå från att genom sparsamhet komma upp på ett högre ekonomiskt plan såvida ni inte till äventyrs har så stora inkomster, att de inte utan svårighet kunna konsumeras.


Ja herrejösses……Mycket har helt klart blivit bättre i dagens samhälle. Min kära hustru brukar mobba mig att jag inte äger aktier i Öresund.

10 kommentarer:

 1. o varför ska man äga aktier o öresund?

  magnus....

  SvaraRadera
 2. Relevant fråga!, jo jag har i många tyckt att dom varit lite för dyra...

  SvaraRadera
 3. Mycket spännande med äldre litteratur! Vilket språkbruk! :D

  SvaraRadera
 4. haha, ska omedelbart skicka en länk till det här inlägget till min kärring =)

  SvaraRadera
 5. Han förespråkar ju öppenhet makar emellan, det är väl bra? Sen är det förstås uttryckt i en annan tid...

  SvaraRadera
 6. Mina ex har inte vetat ett skit om hur tät jag är. The money game. Gömt alla papper :)

  Gick tyvärr inte att berätta då de var ena riktiga slösare som bara skulle ha och ha...

  SvaraRadera
 7. håller helt med dig i dina funderingar - det bästa som skrivits för den som vill investera/bygga upp / öka en förmögenhet har redan skrivits. För länge sedan.

  Det finns inga råd, internetsiter, etc som slår The Intelligent Investor och böcker om / av Warren Buffet. Dessa har varit helt ovärderliga för mig i målet att bygga en förmögenhet under krisen. Med mycket av det andra bruset är det precis tvärtmot - den ovärderliga egenskapen är om du klarar av att INTE lyssna och påverkas av det..

  Gällande er bloggare så tycker jag mig ha funnit en intressant gemensam nämnare - ni som verkligen är värda att lyssna på är de som inte har ren bakgrund inom finansbranschen. Snarare tvärtom - personer där intresset för investeringar har vuxit fram parallellt med en helt annan karriär och där intresseat blandas med starka fritidsintressen långt ifrån börsrum och stureplan..

  SvaraRadera
 8. Signs skriver;

  Snarare tvärtom - personer där intresset för investeringar har vuxit fram parallellt med en helt annan karriär och där intresset blandas med starka fritidsintressen långt ifrån börsrum och stureplan.

  Så sant, så sant.

  SvaraRadera
 9. Ja, troligen sa det ar

  SvaraRadera

MediaCreeper