fredag 20 november 2009

Hur dyr är din fond?

När man läser bloggar som skriver om aktier och andra investeringar så återkommer ofta bloggposter om courtage dvs kostanden för att köpa eller sälja aktier. Personligen så jag tycka att det ibland läggs lite väl mycket fokus på en om viss bank har dom eller dom priserna. Låt inte courtaget avgöra vart du har dina pengar kan jag tycka (såvida du inte ägnar dig åt allt för hetsig trading).

Dina kostnader för courtaget består som bekant inte direkt bara av vilka priser som dina banker eller nätmäklare tar utan i högsta grad också hur du själv köper och säljer aktier. Så den som främst påverkar kostnaden för courtage är givetvis den som sitter bakom ratten inte banken. Kostnader för courtage i en aktieportfölj går med lite god välvilja ungefärligt likställa med förvaltningsavgiften på aktiefond (jo jag vet att courtaget liggan utanför förvaltningskostnaden och TKA är ett mer relevant begrepp), den avgift vi alla genom media och goda rådgivare har lärt oss avsky. Fördelen med att äga aktier är att man just inte belastas med någon förvaltningsavgift alls förutom då courtage som man betalar när man köper och säljer aktier.

Tyvärr så tror jag faktiskt att många aktieägare själva skapar sig hög förvaltningsavgift på sina egna tillgångar genom att betala mycket courtage till banken. För denns skull skall man givetvis inte dra sig för att sälja aktier i händelse av att man inte längre vill äga aktier/obligationer/optioner eller vad det nu är frågan om i ett visst företag.

Men hur dyr är din egen fond? Hur mycket har du betalat till banken?

Du sammanställer den totala kostnaden du lagt på köp och säljcurtage under året genom att addera alla courtagekronor och dela med kapitalet du har till förfogande (räkna bort ev. fonder). Som referenssiffra kan nämnas att investmentbolaget Industrivärden har förvaltningskostnader på omkring 0,17% och då ingår alla anställas löner i denna siffra också. Är din ”fond” billigare?

5 kommentarer:

 1. Stockmans kostnader uppgår till 0,006% som glatt aktieägarna i Handelsbanken och lite i Avanza Bank också.

  SvaraRadera
 2. 0,0005 hamnade det på

  SvaraRadera
 3. Vågar inte riktigt säga hur högt det hamnade men på tok för högt iaf :)
  Blir till att vara lite mer sparsam i framtiden och hellre lägga få större order än att köpa ofta.

  SvaraRadera
 4. Ingen behöver egentligen betala mer än 0,30% (0,15% för köp och lika för försäljning).

  I princip är det väl bara Avanza Zero som har lägre kostnad. Resten av de svenska aktiefonderna har högre eller mycket högre TKA.

  SvaraRadera
 5. Nu tänker du nog lite fel tross. Det är korrekt att varje enskilt courtage kanske inte är dyrare än 0,15%

  Dvs om man köper och säljer alla sina tillgångar i ett köp och en försäljning varje dag så kanske kostnaden hamnar på 0,3% eller 3000kr per 1Mkr i tillgångar.

  Gör man detta varje dag i låt säga 250 dagar på ett år så uppgår kostnaden till 75% (!!) av portföljens värde (vid konstant värde).

  Vid denna frekventa handeln blir courtaget väldigt avgörande för resultatet minst och det krävs en hel del bara att gå plus (i depåvärde och inte någon graf hos närmäklaren som korrigerar bort kostnaderna).

  SvaraRadera

MediaCreeper