Det skrivs nu för tiden ohyggligt mycket om el och ström. Det är elprischocker av sällan skådat slag och tom så har för första gången någonsin Svenska kraftnät beordrat ett privat företag att stänga ned, Stora Enso fick det trevliga traktatet från Kunglig majestät så nu väntar väl ersättningsanspråk och rättsprocesser om denna timme häromdagen. Det skrivs också insändare, det görs protestlistor, riksorganisationen villaägarna är i affekt och kräver elskattesänkningar, och det skrivs tom på frispråkiga bloggar som Cornucopia? om att förstatliga, avreglera eller om det nu var att återreglera (innerst inne så är vi svenskar ju alla lite socialdemokrater till mans och kvinns och tror att politiker har en politisk lösning på allt). Tidningen E24.se skriver nu granskande reportage om det mystiska och hemliga Nordpool, är den månde korrumperad av kraftbolagen? Och varför har vi ingen insyn? Och varför kan vi som privatperson inte sitta och handla elderviat och warranter för veckopengen?
Jag förstår innerligt att många är upprörda, som Direktör Sverker Martin-Löf som ordförande i SSAB och SCA nu ser många vinstkronor flyga från dessa företag (Martin-Löf ser det väl som sina ”egna” bolag) över till kraftbolagen. Jag förstår också villaägaren med t.ex. direktverkade el i kåken som nu åker på elräkningar på flera tusen mer än vanligt. Givetvis också de fattiga svenska pensionärerna som för övrigt råkar vara Sveriges mest förmögna åldergrupp (gruppen 56-74 år enligt SCB, även borträknat bostäder) som nu dessutom förut högre skatt än den arbetande befolkningen i Sverige dessutom får högre elräkningar! Uch och fy, pensionerna borde ju inflationkompenseras för detta! . Samtidigt finns säkerligen en och annan vindkraftsägare ute i stugorna som nu plockar fram fin-whiskyn ur garderoben till helgens oxfilé.
Samtidigt så är jag av uppfattningen att utvecklingen just nu inte är helt av ondo. Tvärt om kanske tom man kan säga. Det höga råvarupriset på el ser nu till att energibolagen tjänar bra med pengar samtidigt som konsumenterna får betala. Den kloka konsumenten gör nu som i tidningarnas söndagsbilagor, man börjar med energibesparande åtgärder, det gamla kylskåpet kanske åker ut och det nya med A++ märkning kommer in, det blir LED lampor istället för glödlampor, en del idealister sätter nu kanske upp solceller på husväggar och balkonger. Industriföretag med elintensiv produktion tar sig nu rejäla funderare på hur man kan sänka sina kostnader. Den svenska basindustrins planer om att själva starta kraftverk sätts nu kanske i verket samtidigt som energibolagens stora vinster nu rinner ner och det kliar säkert nu rejält i fingrarna för investeringshungriga direktörer
Mainstreams uppfattning verkar idag vara att elpriser alltid stiger, alltid, och prisutvecklingen har fått bundna elpriser att stiga för de som tecknar om sina priser nu. Med tiden är det givetvis så att det stiger, men den långa trenden är ofta in som den korta och kanske så får vi i Sverige de kommande 3-4 åren får situationen att vi bygger ut vår elproduktion betydligt mer än vår förbrukning som vi nu kanske verkligen börjar spara på. Hysterin som nu råder kanske helt sonika byts i lite lugnare tider (pratar inte i tidsperspektivet 30år) för elen? Och kanske går nästa vinter alla våra kärnkraftverk för fulla muggar.
Så i dagarna så har jag gjort värt emot alla goda råd och tecknat om mitt elavtal som går ut om ett tag till en rörligt dito, Nu gör i och för sig vi i vårt hushåll av med ung. 220 kWh i månaden året runt i elkonsumtion så det är väl kanske inte något som görs enorma vinster eller förluster på. Den som lever får se om man gjorde rätt.
Nedan visas Eon rörliga elpriser (ex. skatt och moms) med blått, Eons bundna 3 åriga pris av idag i rött samt trendlinje på det rörliga elpriset i gult
Hejsan,
SvaraRaderaVad jag förstår har man avtal med ett antal storförbrukande företag att man drar ner på konsumtion om det råder eller riskerar att bli elbrist. Detta svarar för ungefär hälften av Sveriges "el-beredskap". Den andra hälften består av att man startar upp mera elproduktion som är baserad på olja etc. Det är mycket möjligt att Stora Enso är ett av de företagen som minskar produktionen vid elbrist/risk för elbrist.
Annars kan jag bara hålla med att ett högre el(energipris) snabbar på omvandlingen från storkonsumter av energi till något lägre och göra dyra lösningar plötsligt intresanta. Och samma utveckling kommer förstås med allt högre pris på bensin/diesel även om man inte vet om det blir batteri eller buss som blir framtiden...
Vill bara understryka att det var ett gästinlägg som ville reglera elmarknaden...
SvaraRaderaSom framgår av din graf, den som binder sitt elpris behöver inte bry sig. Det är frivilligt att ha rörligt pris.
Den där figuren berättar väl inte hela sanningen? De tidpunkter som har högt rörligt pris är ju också tidpunkter då din förbrukning är som högst. Det vore kul att se en graf som tog hänsyn till det.
SvaraRaderaAnders> Låtersynnerligt klokt ja.
SvaraRaderaCornucopia> Hoppas du förstod att det var ett visst mått av ironi. Ang. fast vs. rörligt så kan man konstatera att det fasta bunda priset de senaste månaderna har blivit ganska så mycket dyrare och ligger i alla fall enligt mig just nu över "trendepriset".
Pidde> i detta fall utgår jag enbart från vårt hushåll som har en uppvärmning som inte är kopplad till el. Förbrukningen av el är därför mer eller mindre konstant över året i huset och varierar mellan 200-230 kWh per månad.
Mina Fortumaktier myser över de högre elpriserna. Tror de utgör en relativt bra säkring mot höga elpriser.
SvaraRadera